Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

...
Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили
Коментари Харесай

Военноморският ни флот отбелязва 141 години от създаването си


Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на България стартира по традиция от гр. Русе, люлката на българския боен флот. Командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов организира срещи с регионалния шеф Галин Григоров и заместник-кмета Енчо Енчев. За съпричастността им за запазване на историята и традициите на военния флот регионалният шеф и кметът на Русе бяха удостоени с адмиралтейски грамоти. Те изрекоха благодарността си към българските военни моряци и показаха своята убеденост за още по-доброто и ползотворно съдействие.

По мотив празника на Военноморски сили със заповед на кмета на Община Русе бяха наградени капитан III сан Красен Терзиев, основен старшина Стефан Овчаров и матрос Ивайло Николов. Военните моряци получиха награди и от регионалния шеф.

Пред „ Паметника на моряка “ се организира боен обред по полагане на венци и цветя.

141-ата годишнина от основаването на военния ни флот ще бъде маркирана през тази седмица с редица прояви, които включват тържествени ритуали за удостояване на паметта на починалите във войните моряци, осъществяване на спартакиада по морски спортове, опция жителите да посетят кораби от състава на Военноморски сили в пристанищата на Бургас и Варна (на 8 август, събота) и други Кулминацията на честването на годишнината от основаването на Военноморски сили ще се състои на 9 август (неделя) на Морска гара – Варна, когато ще се организира тържествената гала по заграбване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, а военнослужещи от Военноморски сили ще показват бойни качества.

Българският боен флот е основан през 1879 година в град Русе. През 1897 година стартира построяването на черноморския флот с основна база Варна. Първите български морски офицери се приготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 година и на Първата международна война флотът интензивно взе участие в бойните дейности. Тогава се основават подводните сили и морската авиация, стартират интервенции по миночистачна активност и противолодъчна отбрана.

През последните години Военноморски сили структурно се трансформират в сходство със актуалните стандарти и нуждата от консолидиране с европейските и евроатлантическите структури за сигурност. Кораби и военнослужещи от Военноморските сили вземат участие сполучливо в национални и интернационалните учения от вида „ Бриз “, COOPERATIVE PARTNER и PASSEX, в задачи и интервенции на НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Приоритети са и взаимоотношението на Военноморски сили с държавни и неправителствени организации при бедствия и спешни обстановки, осъществяване, изследване и откриване на подводни обекти, битката с контрабандата и противозаконния трафик, съдействието на граничните органи.

Празник на Военноморски сили е вторият неделен ден на месец август.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР