Тържествата за лунната Нова година са отменени в континентален Китай

...
Тържествата за лунната Нова година са отменени в континентален Китай
Коментари Харесай

Китай отмени тържествата за лунната Нова година заради коронавируса

Тържествата за лунната Нова година са анулирани в континентален Китай и лимитирани в полуавтономния град Хонконг, оповестяват международните организации
Китай е изправен пред тежка обстановка поради ускоряващото се разпространяване на новия вирус, който е заразил над 1300 души в цялата страна. Това сподели президентът на Китай Си Дзинпин пред организация Синхуа, представена от Агенция Франс Прес.

В Пекин днешният ден нормално е празничен - из града бият доста барабани и се разнасят дракони. Тази година обаче китайската столица, парализирана поради новия вирус, се е трансформирала в град призрак, установи Франс прес. Двата огромни столични парка, посрещнали 1,4 милиона гости по време на миналогодишните празненства, през днешния ден са затворили порти.

За да понижат риска от заразяване, в последния миг управляващите анулираха тържествата. Никъде не се виждат Танцът на Лъва или Танцът на Дракона - страховити фигури, вдигнати над множеството, няма я и нормалната шумотевица от спонтанните оркестри с барабани и чинели, с която китайците пъдят на този ден злите духове. " Това не е никаква Нова година ", показа разочаровано 21-годишната Ли, застанала пред затворените порти на Храма на ламите, пред който ревностни почитатели на будизма различен път се редят на опашка, с цел да бъдат измежду първите, запалили благовония по случай празника. Обектът ще остане затворен до второ разпореждане, " с цел да се опази здравето на поклонниците и на монасите ", изяснява табелка на вратите на храма, фамозен с гигантска скулптура на Буда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР