Търговците на дребно излязоха с 5 искания към здравния министър

...
Търговците на дребно излязоха с 5 искания към здравния министър
Коментари Харесай

Търговците на дребно с 5 искания

Търговците на дребно излязоха с 5 претенции към здравния министър по отношение на въвеждането на зелени документи.

На първо място от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която сплотява над 100 представители на търговията на дребно у нас, упорстват за гратисен интервал, в който да провеждат активността си. „ Имаме извънредно малко време за реакция, което ни коства голям човешки и финансов запас.  На доста въпроси нямаме отговор: кой управлява клиентите за „ зелен документ “, от магазините чака ли се да ревизират валидността му, какво вършим със чиновниците, които имат антитела и т.н. Имаме потребност от „ пролонгация “ при влизането на заповедта в действие “, поясняват от БРА. Те показват, че в случай че в този момент решат да се имунизират, на продавач-консултантите ще им трябват най-малко 28 дни за приключен курс на имунизация по тази причина молят да се одобри предложението сертификат да се издава и след първата доза ваксина.

На второ място търговци те настояват тестовете, които страната изисква, да са безвъзмездни за всички.  „ Един милион и половина безвъзмездни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия “, припомнят от БРА и приканват те да се разпределят по този начин, че да покрият и магазините на дребно в комерсиалните центрове, или в случай че това е невероятно, да има друг вид държавна подкрепа за бранша. Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за имунизация. Когато откриват нови работни места, „ зеленият документ “ ще бъде наложително условие.  

Третата рекомендация на БРА е да се изплащат помощи за чиновниците, които са имунизирани и желаят да работят, само че са принудени да останат вкъщи поради онлайн образованието на децата си.

Четвъртото искане на БРА е чиновниците да могат да потвърждават, че са прекарали болестта освен посредством „ зелен документ “, но чрез проучване за антитела срещу SARS-CoV-2 или различен теоретичен способ.

„ Зелени документи “ да се изискват на всички места, независимо от размера на магазина или сектора, е петата предложена от БРА мярка. „ Аршинът, с който сега се мери, е двоен “, показват те. „ За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други “. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква документ, също крие риск от заразяване.

Между 10 и 15% от търговци те на дребно в България към този момент са банкрутирали. От началото на епидемиологичните ограничения спадът в оборотите на магазините с обекти отвън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини единствено там, е 100%. Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната, както и огромна част от приходите на страната като налози и осигуровки, означават от БРА.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР