Търговците и строителните компании отлагаха закупуването на дървесина от дъскорезниците,

...
Търговците и строителните компании отлагаха закупуването на дървесина от дъскорезниците,
Коментари Харесай

Дървесината поскъпна с близо 200% до нов рекорд

Търговците и строителните компании отлагаха закупуването на дървесина от дъскорезниците, надявайки се, че цената на суровината, която е скочила до небесата, най-сетне ще се върне към по-поносими равнища.

Цената обаче не помръдва, а търсенето стартира да се ускорява, защото пролетта и лятото са интервали, в които се осъществят планувани строителни планове. " Очевидно дъскорезниците завоюваха в опълчването ", споделя Стинсън Дийн, изпълнителен шеф на Deacon Lumber, написа Fortune.

Напливът на купувачи единствено подкрепя повишението на цената. Към края на предходната седмица цената на дървения материал доближи до 1048 $ за 1000 фута, сочат данните на Random Lengths. Това е растеж от цели 193% на годишна база. В резултат на този скок, цената на дървения материал доближи исторически най-много. Нещо повече – чака се повишаването да продължава. В началото на тази седмица, цената на фючърсните контракти за 1000 фута скочи с 32 $ до 1158 $.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че под управлен...

Поскъпването можеше да е даже по-голямо, в случай че спирачките не бяха задействани 20 минути след началото на търговията – нещо, което се случва, когато суровината скочи с над 32 $ в границите на комерсиалния ден.

" Това явно е " малко изстискване " при фючърсите и спот пазарите. Търговците на дървесина са прекомерно ангажирани към личните си продажби, а при тях няма задоволително дървен материал с цел да ги покрият ", изяснява Дийн. По думите му, това е явен сигнал, че цените ще вървят нагоре в кратковременен проект.

COVID-19 пандемията е съвършената стихия, предполагаща скок в цената на дървения материал. Дъскорезниците ограничиха производството си в ранните месеци на рецесията, защото търсенето понижа вследствие на наложените ограничавания в Съединени американски щати.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
До момента през системата за електронна търговия с дървесина са извършени няколко десетки търга, а п...

Разминаването сред търсенето и предлагането единствено бе влошено, както от рекордно ниските лихви, по този начин и от незадоволителната наличност на подготвени жилища, което предизвика купувачите да погледнат всеобщо към построяването на нови домове.

В резултат на всичко това, не се чака цената на дървения материал да спадне, макар че производството на суровината доближи 13-годишен връх през месец февруари.

По думите на Дъстин Ялберт, старши икономист от Fastmarket RISI, строителните компании имат голям брой планове, което ще резервира високото търсене на дървен материал през актуалната 2021 година От друга страна, това ще сложи дъскорезниците в затруднено състояние, защото вероятно няма да могат да усилят предлагането със скорост нужна за балансиране на пазара.

Ялберт счита, че е допустима възможна промяна, само че към този момент няма гаранции, че цената ще се върне на равнищата си от април 2020 година, а точно 358 $ за 1000 фута.

Ако това въпреки всичко се случи, най-вероятно ще бъде в следствие от непостижимата цена на дървения материал за строителите и повишение на лихвите, които ще доведат до спад в търсенето на нови домове.

Това обаче са единствено прогнози. Настоящата цена на дървения материал оскъпява общоприетата еднофамилна къща в Съединени американски щати с цели 24 000 $, сочат данните на National Association of Home Builders.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР