Търговците хитруват през процентите, следете цената, съветва председателят на КЗП

...
Търговците хитруват през процентите, следете цената, съветва председателят на КЗП
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Да не изпадаме в потребителска истерия за черния петък

Търговците хитруват през процентите, следете цената, поучава ръководителят на КЗП

Контролирайки пазара в навечерието на черния петък, следим на първо място онлайн търговията, защото тя претърпя плевел напредък през последните месеци, разясни пред БНР ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Тази година черният петък продължава по-дълго, уточни той, назова обстановката „ необикновена, меко казано " и прикани потребителите „ да не изпадат в еуфория ".

Експертите от комисията следят над 30 онлайн магазина от октомври насам. Следят за изкуствено завишаване на цените директно преди акцията за черния петък, тъй като то води до фиктивно понижение.

Маргаритов обърна внимание да се наблюдават и дребните букви „ до ", които съпътстват % за понижение в съответния магазин.

Хората по принцип са изобретателни. Нормално е при подобен взрив на онлайн търговията да има и такива, които разчитат за къс интервал от време да натрупат облага и по-късно да изчезнат, разяснява Маргаритов в предаването „ Преди всички ".

В обществените мрежи се появяват привидно прекомерно преференциални предложения. Димитър Маргаритов моли потребителите да не се доверяват на оферти, които още на пръв взор наподобяват нереални. В обществените мрежи се оферират и лекарства, които се популяризират като панацея против коронавирусната зараза, означи ръководителят на КЗП.

Какво се случва с предплатени карти за спорт да вземем за пример или разнообразни празнични пакети, които попадат в интервала на ограничаващите ограничения?

Платеното в задатък би трябвало да бъде възобновено на потребителите. Абонаментите за услуги пък следва да се удължат, откакто не могат да се употребяват по време на затварянето, изясни Димитър Маргаритов.

Съветът на специалистите - сравнете цената, а не % отстъпка. В интернет е елементарно да се направи съпоставяне на цените за една и съща стока. Търговците се пробват да хитруват през процентите, само че когато следите цената, не можете да бъдете заблудени, заключи Димитър Маргаритов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР