Търговци продават повредени електроуреди втора ръка в интернет. Дефектни телевизори,

...
Търговци продават повредени електроуреди втора ръка в интернет. Дефектни телевизори,
Коментари Харесай

Измамници продават дефектна техника в интернет


Търговци продават развалени електроуреди втора употреба в интернет.

Дефектни тв приемници, перални и хладилници заливат магазини и онлайн платформи за продажба. Това демонстрират инспекциите на контролните органи. Как да разпознаем некачествената техника на пазара?

Измамите с продажби „ на черно” с електроуреди стават от ден на ден. Последните инспекции на контролните органи демонстрират неизправности при повече от половината тествани уреди.

Обяви на търговец с атрактивни цени и обещания за техническа редовност притеглят потребителя Милена Иванова в интернет платформа. Тя поръчва сушилня втора употреба за 350 лева - цена, към три пъти по-ниска от тази в магазините.

„ Пишеше, че електроуредите са импорт от Германия с една година гаранция, потвърдено качество. Техниката, която пристигна, имаше съвършен външен тип, само че не работеше”, описа пострадалата. Следват опити да се свърже с търговеца, разгласил обявата. Той й дава обещание първо да изпрати част, с която да се ремонтира сушилнята. След като това не се случва, въпреки всичко стигат до сделка да изпрати уреда за ремонт. „ Върнах я за корекция. Никой не ми прати нито нов апарат, нито пари. Получих пояснение, че бил оправил сушилнята, само че я продал”, показа Милена. Обажданията стопират и дамата схваща, че е излъгана. След като Милена преглежда и другите разгласи на търговеца в платформата, открива отзиви и на други излъгани от него консуматори.

„ Тази гаранция е 100% подправена. Не може физическо лице да даде гаранция за апарат, импортиран от непозната страна, и да не е продаван от българска компания, която се обслужва у нас. Рискът е напълно на купувача”, съобщи шефът на магазин за техника Марин Згурев. В множеството случаи се предложили върнати артикули, за които никой не носи гаранция. Уредите се продавали в обществени мрежи или платформи, с цел да може мъчно да бъдат проследявани. За да избегнат измамите, потребителите би трябвало да наблюдават за разгласи на непознат език или негоден български, телефонни номера от чужбина или отвод за опцията „ обзор и тест” при доставка.

„ Съветваме потребителите да употребяват куриерски услуги, както и опцията „ обзор и тест”. Така, в случай че продуктът не дава отговор на съответното качество, постоянно може да се върне”, съобщи Нора Калионска от платформа за разгласи, споделя NOVA.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР