Търговският регистър и другите регистри, водени и поддържани от Агенция

...
Търговският регистър и другите регистри, водени и поддържани от Агенция
Коментари Харесай

Взети ли са мерки да се защити Търговския регистър досега?

Търговският указател и другите регистри, водени и поддържани от Агенция по вписванията, са измежду най-важните за комерсиалния и гражданския оборот в България и съдържат електронни документи, от които на процедура зависи националната сигурност на страната.

След солидния срив в системите на Търговския указател от предходната седмица и забавеното възобновяване на данните и функционалностите на регистъра, поражда основателният въпрос, дали страната поставя грижата на добър собственик за тези толкоз сериозни за националната сигурност данни и системи? Инвестиции са правени, само че дали това е задоволително? През 2013-та година Агенция по вписванията е провела процедура по Закон за обществените поръчки с предмет „ Доставка на комплект осведомително съоръжение за създаване на аварийно-възстановителен център (АИЦ) “, написа Topnovini.

„ Аварийно-възстановителен център “ е разбиране, което се употребява за осведомителни центрове, чиято роля е да съхраняват аварийни копия или „ реплики “ на сериозни данни, за предпочитане на огромно разстояние от главния център за данни, тъй че ако солидно злополучие или повреда унищожи главния (или основните) осведомителни центрове на дадена организация, данните да могат да бъдат възобновени.

Според регистриран отчет на Министерство на правосъдието за 2014 година, дейностите по осъществяване на Оперативна програма за съоръжение на АИЦ са разплатени при започване на 2014г. и са били на стойност 359 976.00 лева В „ Профила на купувача “ на уеб страницата на Агенция по вписванията липсва подробна информация за осъществяването на публичната поръчка, само че откакто дейностите са разплатени, може да се допусна, че изпълнителят си е приключил работата и си е получил парите.

От конференцията, огранизирана през днешния ден от шефа на Агенция по вписванията Зорница Даскалова стана ясно, че въпросният АИЦ би следвало да работи, и че никой не докладвал за проблеми с него. В IT сектора е обществена загадка, че АИЦ е разположен в строго-секретен обект на ИА „ ЕСМИС “ (понастоящем ДА „ Електронно ръководство “) в гр. Шумен, на повече от 300 километра от София – факт, който беше доказан от управлението на АВ по време на конференцията през днешния ден. Можем единствено да допускаме, че заради оптималното равнище на подредба на обекта („ Строго-секретно “), няма обществено налична информация, какво и по какъв начин се съхранява в АИЦ на Агенция по вписванията, нито дали в действителност центъра работи и се употребява.

Освен АИЦ, който би следвало да служи като „ бездънен запас “, Агенция по вписванията рапзолага и с два съществени центъра за данни в София – главен информативен център (ИЦ) в постройката на Агенцията на ул. Елисавета Багряна в София и авариен информативен център (РИЦ) в Бизнес Парк – София в кв. Младост. Специалисти обясниха, че ролята на двата софийски центъра е да обезпечават непрекъснатата работа на осведомителните системи на Агенцията, тъй че даже при повреда в единия център, работата автоматизирано да продължи от другия център. Такава е практиката и в други институции, които отогварят за сериозни системи – Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и други

Източници от Министерство на правораздаването споделиха, че през 2015-та година е бил предоставен самостоятелен външен одит на ИКТ инфраструктурата на АВ. Одитът е установил редица пропуски и опасности, в това число остаряла и развалена техника, липса на написана политика и процедури за архивиране на данни и липса на проекти за възобновяване на регистрите след възможни бедствия и тежки повреди.

По всичко проличава, че въпреки и със забавяне, Агенция по вписванията е взела ограничения за замяна на остарялата техника. В края на 2017 година е оповестена социална поръчка за закупуване на нови дискови масиви, системи за архивиране на данни, сървъри и информационно съоръжение – този път за двата съществени осведомителни центъра на АВ в София. Поръчката е извоювана от Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД и е на стойност 3 677 404 лв. с Данък добавена стойност. Общият препоръчан период за осъществяване на поръчката е бил 180 дни. Част от документите по Оперативна програма са класифицирани с гриф „ Поверително “, само че АВ е разгласила задоволително подробна информация за обсега на доставката и дейностите, от която е видно, че е закупена съвременна техника и програмен продукт от най-голям клас. Според думите на Зорница Даскалова тази нова техника е задоволителна за потребностите на АВ, конфигурирана е и е въведена в употреба преди да започва следващият едногодишен контракт за поддръжка с компания Лирекс БГ ООД.

Много центрове, доста техника, доста защитни ограничения, само че Търговският указател не работи близо седмица...

Дори след днешната конференция на Зорница Даскалова остава неразбираемо, за какво при толкоз вложения в ИКТ и изхарчен публичен запас се стигна до подобен огромен срив, освен това месеци, откакто е обезпечена чисто нова техника и програмен продукт за регистрите. От изкаванията на госпожа Даскалова стана ясно, че АВ разполага единствено с четирима IT експерти, и че както ТОПНОВИНИ към този момент заяви, поддръжката на системите се прави от компания Лирекс БГ ООД, която съвсем неотменно печели всички годишни поръчки за поддръжка от 2012 година до през днешния ден. Единственото изключение е за интервала м. май 2017 до м. май 2018, в който поддръжката е изършвана от компания Индекс България.

Кои са Лирекс БГ и Индекс България?

Лирекс БГ ООД са изпълнявали и извършват сходни контракти, като този с Агенция по вписванията, и обслужват други държавни организации – АЕЦ „ Козлодуй “, Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на регионалното развитие (ГРАО), Министерство на външните работи и други. От тяхната активност зависят и други сериозни системи в страната, някои от които не по-малко значими от Търговския указател към Агенция по вписванията. Лирекс БГ беше и единственият участник на последния търг, проведен от ЦИК, за доставка на техника за машинно гласоподаване. Понастоящем някогашен мениждър от Лирекс БГ е консултант по ИКТ на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Индекс България са изпълнявали и извършват разнообразни контракти с Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, НЕЛК и други Фирмата е взела участие в построяването на редица профилирани полицейски системи в Министерство на вътрешните работи, както и по планове за визовата система на Министерство на външните работи.

Основните притежатели на Лирекс БГ ООД са Манол Илиев (с 40%), Димитринка Илиева (с 40%) и Янко Илиев (с 10%). Основните притежатели на Индекс България АД са Любомир Атанасов (с 48% от дяловете) и сдружението Индекс България СА, което държи 42% от дяловете, и чийто представляващ член на съвета на шефовете е синът на Манол Илиев – Янко Манолов Илиев. Янко Илиев е и съучастник (с 10% от дяловете) в Лирекс БГ ООД. Семейство Илиеви и Любомир Атанасов имат и други взаимни инициативи – Агро Системи ООД, Био Агро Системи ЕООД. Дружества от групите компании към Лирекс и Индекс постоянно вземат участие в консорциуми на търгове за осъществяване на публични поръчки. На процедура, в продължение на повече от 6 години поддръжката на системите в Агенция по вписванията се извършва от тези две компании.

Бизнесът на сем. Илиеви може да се наблюдава от времето при започване на 90-те години, когато стават съдружници със скандално известния предприемач Кристиян Маслев в организация „ Натурела “. Маслев е прочут и като братовчед на някогашния член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия Красимир Премянов. Манол и Димитринка Илиеви излизат от „ Натурела “ през 1998 година, а през 2000 година Маслев е убит пред дома си.

Любомир Атанасов стартира кариерата си в „ Института по осведомителни технологии “ към Министерство на вътрешните работи, където работи в продължение на повече от 20 години, преди да основе Индекс България през 1997г.

Вечната алтернатива – непросветеност, бойкот, корупция...или по нещо от всяко?

Държавата е вложила сериозен публичен финансов запас, само че дали заради непросветеност, въпиюща небрежност, злоумишлени дейности или елементарна корупция, резултатите са плачевни и вредите за бизнеса и жителите са трудно-измерими. Отговорните институции би трябвало да проверяват всички аспекти на случилото се и да посочат физически и юридически лица, виновни за това крушение.

Обществото има право и би трябвало да разбере цялата истина за срутва на Търговския указател, само че освен – би трябвало да бъдат дадени гаранции, че поддръжката на сериозни за националната сигурност системи и регистри не е в ръцете на некомпетентни или немарливи компании, които от години са „ абонирани “ за държавната хранилка, както и че работата на компаниите се управлява и ревизира постоянно, професионално, транспарантно и всъщност.

Целият проблем към случилото се с Търговския указател води до следните въпроси:

Какво е равнището на подредба на обекта, който се употребява за АИЦ от Агенция по вписванията?

Какво е равнището на подредба на контракта за поддържка подписан с Лирекс БГ?

Класифициран ли е встъпителният отчет на поддържата компания Лирекс, за който загатна госпожа Зорница Даскалова по време на конференцията от 15.08.2018г. – молим, да ни бъде предоставено копие от отчета или копие на явните елементи от него, които не са класифицирани.

Разполага ли управлението на Агенция по вписванията с отчет от осъществен самостоятелен външен одит на ИКТ инфраструктурата на Агенцията от 2015 година, предоставен от Министерство на правораздаването – мoлим, да ни бъде предоставено копие от отчета.

Колко от експертите на поддържащата външна компания, ангажирани по контракта за поддръжка, имат допуск до информация с гриф, подобаващ на контракта за поддръжка и обекта употребен за АИЦ от АВ, и надлежно имат право на достъп до АИЦ на АВ?

Колко от чиновниците в Агенция по вписванията (АВ), виновни за ИКТ инфраструктурата, и които би трябвало да реагират при злополучие или повреда, имат допуск до информация с гриф, подобаващ на контракта за поддръжка и обекта употребен за АИЦ от АВ, и надлежно имат право на достъп до АИЦ на АВ?

Влиза ли в отговорностите на поддържата компания да обезпечава непрекъсваемост на работата на осведомителните системи и базите данни на АВ във всички осведомителни центрове?

Влиза ли в отговорностите на поддържата компания да прави регулярно архивиране на данните в ИЦ и РИЦ и да тества от време на време възобновяване на системите от архивни копия? Ако да, извъшрвани ли са такива проби и по кое време за финален път?

Влиза ли в отговорностите на поддържата компания да прави регулярно архивиране на данните в АИЦ и да тества от време на време възобновяване на системите от архивни копия? Ако да, извъшрвани ли са такива проби и по кое време за финален път?

Колко постоянно се архивират данните на националните реигстри, които води Агенция по вписванията?

Какво е обезпеченото време за реакция и време за премахване на проблеми и повреди от страна на поддържата компания и регламентирано ли е в договра за поддръжка? Какви са неустойките при неспазване на обезпечените времена за реакция и премахване на проблеми?

Работили ли са главният (ИЦ) и аварийният информативен център (РИЦ) на АВ все още на срутва в Търговския указател (ТР) от 10.08.2018г и имало ли е огледални копия на всички данни и в двата центъра?

Работят ли все още главният (ИЦ) и аварийният информативен център (РИЦ) на АВ и съхраняват ли се огледални копия на всички данни и в двата центъра?

Кога се завършили и са признати дейностите по осъществяване на догвора с Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД за „ Разширяване потенциала на масиви за предпазване на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни, обслужващи осведомителните системи на регистрите на Агенция по вписванията “?

Използвана ли е новата техника, доставена и конфигурирана в ИЦ и РИЦ, с цел да се обезпечи безпроблемната работа и архивирането на данните на Търговския указател?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР