Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над

...
Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над
Коментари Харесай

Кофас: Американската икономика ще се върне към предпандемични нива още в средата на 2021

Търговският недостиг на Съединени американски щати доближи рекордно високо равнище – над 900 милиарда щатски $ през 2020 година Това се дължи на ескалиращите връзки с Китай, както и на пандемията от COVID-19, която доста ограничи износа на артикули от налагането на локдаун през миналата година. Въпреки това, в последния си стопански разбор, експертите по кредитно обезпечаване Кофас предвиждат, че след 3,5% стесняване на Брутният вътрешен продукт на страната, Съединени американски щати ще започнат да се възвръщат с умерени темпове и ще доближи стойности до 5,7% през 2021 година. Това ще разреши на американската стопанска система да се върне към стойностите, регистрирани преди коронакризата, още в средата на тази година, изпреварвайки най-напредналите стопански системи.

С наближаването на 100-тния ден от ръководството на новия американски президент Джо Байдън, този мощен напредък на стопанската система на Съединени американски щати се дължи от елементи на невиждания фискален отговор на рецесията, означават от Кофас. Приетият през март 2021 година пакет от ограничения за поддръжка на стопанската система възлиза на 1,9 трилиона щатски $, като той ще докара до общ фискален отговор, равняващ се на 27% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати – повече от всяка друга развита стопанска система.

„ Използвайки разбор, учреден на исторически оценки на евентуалния търговски баланс, считаме, че дефицитът на Съединени американски щати може да нарасне с 56 милиарда $ вследствие на проекта за стимулиране. Въпреки че финансовите артикули са най-важният бранш за експорт (34% от общия брой сред 2010 година и 2020 г.), те са нарастнали по-малко от вноса, значително заради проблема с Boeing 1 през последните две години, последван от пандемията от COVID-19 “, споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР