Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над

...
Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над
Коментари Харесай

Кофас: Американският спасителен план ще доведе до по-голям търговски дефицит, но и умерено възстановяване

Търговският недостиг на Съединени американски щати доближи рекордно високо равнище – над 900 милиарда $ през 2020 година Това се дължи на ескалиращите връзки с Китай, както и на пандемията от COVID-19, която доста ограничи износа на артикули от налагането на локдаун през миналата година.

Въпреки това, в последния си стопански разбор, експертите по кредитно обезпечаване Кофас предвиждат, че след 3,5% стесняване на Брутният вътрешен продукт на страната, Съединени американски щати ще стартира да се възвръща с умерени темпове и ще доближи стойности до 5,7% през 2021 година. Това ще разреши на американската стопанска система да се върне към стойностите, регистрирани преди коронакризата, още в средата на тази година, изпреварвайки най-напредналите стопански системи.

С наближаването на 100-тния ден от ръководството на новия американски президент Джо Байдън, този мощен напредък на стопанската система на Съединени американски щати се дължи от елементи на невиждания фискален отговор на рецесията. Приетият през март 2021 година пакет от ограничения за поддръжка на стопанската система възлиза на 1,9 трилиона щатски $, като той ще докара до общ фискален отговор, равняващ се на 27% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати – повече от всяка друга развита стопанска система.

„ Използвайки разбор, учреден на исторически оценки на евентуалния търговски баланс, считаме, че дефицитът на Съединени американски щати може да нарасне с 56 милиарда $ вследствие на проекта за стимулиране. Въпреки че финансовите артикули са най-важният бранш за експорт (34% от общия брой сред 2010 година и 2020 г.), те са нарастнали по-малко от вноса, значително заради проблема с Boeing 1 през последните две години, последван от пандемията от COVID-19 “, споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

След шока от рецесията с COVID-19, следващата огромна смяна в макроикономическия баланс е на път да се реализира с въвеждането на „ Американски закон за избавителен проект “. Приет през м. март 2021, той включва разноски от близо 1,9 трилиона щатски $ (равняващи се на 9% от Брутният вътрешен продукт на САЩ), от които една трета ще бъдат усвоени непосредствено от американската стопанска система през 2021 година, в допълнение към близо 4 трилиона щатски $, утвърдени от Конгреса през 2020 година

„ Предвид бързото внедряване на имунизацията против COVID-19 в Съединени американски щати (повече от една четвърт от популацията е получило най-малко една доза до края на март), чакаме мощно възобновяване на частичното ползване, което ще тласне растежа до 5,7% през 2021 година след стесняване от 3,5% през миналата година. Очаква се „ взрив “ на потреблението в Съединени американски щати, което несъмнено ще увеличи търсенето на вносни артикули “, добавя Пламен Димитров.

Най-голямото влияние на осемгодишния проект за вложения в инфраструктура на стойност 2 трилиона щатски $, показан предходната седмица от Белия дом, ще се прояви едвам след 2021 година Въпреки това данъчните нараствания, с които ще се финансира програмата, ще бъдат разпределени за 15 години. Това ще усили федералния бюджетен недостиг през идващите години, което ще докара и до повишаване на комерсиалния недостиг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР