Търговските вериги са сключили 368 нови договора с български доставчици

...
Търговските вериги са сключили 368 нови договора с български доставчици
Коментари Харесай

Веригите сключили 368 нови договора с бг доставчици

Търговските вериги са сключили 368 нови контракта с български снабдители на храни. Става въпрос за членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико, а данните са за интервала март-октомври 2020 година

Благодарение на това в съвсем 500 магазина на шестте търговски вериги беше уголемен доста асортиментът от съществени храни като месо и месни артикули, мляко и млечни артикули, самун и хлебни произведения, плодове и зеленчуци, създадени в България. Тези артикули се доставят както от огромни родни производители, по този начин и от дребни районни компании. За последните 8 месеца в шестте търговски вериги е осъществена българска продукция за повече от 1.1 милиарда лева

Това демонстрират данните от анкета за работа с български производители за интервала 1 март - 30 октомври 2020 година. Участници в анкетата са членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) " Билла България ”, " Кауфланд България ”, " Лидл България ”, “Максима България ” („ Т Market ”), „ ПроМаркет “ и „ Ван Холдинг “ („ Фантастико “). Тези шест компании са измежду най-големите ритейлъри у нас с общ пазарен дял от към 40% в бранша на търговията с бързооборотни артикули и имат съвсем 500 магазина в цяла България.

Сключването на стотици нови контракти с български снабдители е част от напъните, които комерсиалните вериги поставиха да поддържат българския бизнес в изискванията на рецесия и израз на отговорността им към обществото. През тази изпълнена с провокации година, когато за доста производители достъпът до пазарите беше стеснен заради затварянето на хотели и заведения за хранене, ритейлърите поеха още по-голям ангажимент за осъществяване на български артикули като вкараха в асортимента си нови продукти, интензивно участваха в изкупуването на сезонни плодове и зеленчуци и организираха акции в поддръжка на месопроизводители.

Освен това веригите осъществиха и редица начинания в поддръжка на родното произвеждане в интервала на пандемията. Например Billa, Lidl и T Market проведоха фермерски пазари пред магазините си, Kaufland вкара обозначаване на всеки районен артикул с кафяво сърце с текст „ От нашия район “, а Фантастико организира редица маркетингови интензивности в поддръжка на българските артикули.

Всичко това е продължение на поредната дългогодишна политика на водещите ритейлъри у нас за поддръжка на родното произвеждане и за разпространение на българските артикули. Например Billa от години работи с български аграрни производители, с които разви личните марки „ Градините на Billa ” и „ Българска плантация “. Lidl развива серията „ Родна стряха “, която е формирана 100% от български артикули. През 2020 година Kaufland също показа лична марка, формирана напълно от български артикули – „ Брей “. Kaufland и Lidl подкрепят узаконяването на земеделци по стандарта Global G.A.P., а T Market, Фантастико и ProMarket от години залагат предпочитано на български подбор в категории като месни и млечни артикули и хлебни произведения.

Благодарение на тази поредна политика и на новите контракти с български снабдители, милиони хора имат достъп до още по-голям подбор от български артикули в главните хранителни категории.

70% от месните артикули във веригите са български

Данните от анкетата на СМТ демонстрират, че съвсем 65% от асортимента в главните хранителни категории се състои от български артикули. Те се доставят от сред 160 и 600 родни снабдители, с които работи всяка от шестте компании. Основни хранителни категории, обхванати от анкетата, са „ Месо и месни артикули “, „ Хляб и хлебни произведения “, „ Плодове и зеленчуци “ и „ Мляко и млечни артикули “.

Според резултатите от изследването на СМТ, 73% от асортимента в категория „ Хляб и хлебни артикули “ е доставян от родни хлебопроизводители. Най-голям е делът на тези продукти в ПроМаркет, където хлебните произведения са 100% български. През годината всички участници в анкетата предложиха нови артикули като прясно изпечен самун и замразени хлебни произведения - пърленки, земели, питки и кроасани.

На второ място е категория „ Месо и месни артикули “ със 70% български артикули. В T Market телешкото и свинското месо са 100% български, а във Фантастико пилешкото месо е единствено от България, както и 99% от телешкото месо. На трето място е категория „ Мляко и млечни артикули “ с 69% дял от асортимента. При млечните артикули се следи и растеж от 5% на каузи на родните артикули спрямо година по-рано.

Данните от анкетата демонстрират, че 44% от плодовете и зеленчуците в Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико са отгледани в България. В тази категория би трябвало да се регистрира фактът, че заради географското разположение на страната, у нас се създава единствено една част от плодовете и зеленчуците, които хората харесват и биха желали да закупят. Освен това заради климата в страната има ясно изразена сезонност на производството на плодове и зеленчуци. Затова и през лятото делът на българските артикули в тази категория нараства доста и при Т Market и ПроМаркет надвишава 70%.

Значителният дял на български артикули по регалите на водещите ритейлъри у нас демонстрира, че комерсиалните вериги съумяват да отговорят на търсенето на хората, които, съгласно редица изследвания, избират родните артикули и усет. Успоредно с това хората могат да открият и известни в Европа млечни и месни артикули, деликатеси, консервирани храни и по този начин нататък.

За 8 месеца бяха подписани 368 нови контракта с български снабдители

Според резултатите от анкетата на СМТ, в интервала март-октомври 2020 година шестте търговски вериги са сключили 368 контракта с нови български снабдители на месо и месни артикули, мляко и млечни артикули, самун и хлебни произведения, плодове, зеленчуци и консервирани храни.

Тези нови контракти са продължение на дългогодишната политика на комерсиалните вериги непрестанно да уголемяват партньорството си с български производители. Като виновни компании, веригите освен дават отговор на търсенето на българските консуматори, като им оферират харесвани родни артикули, само че и поддържат развиването на българския бизнес. Така те способстват за развиването на стопанската система на страната. Тази поредна политика продължи със мощни темпове и в сложните времена на коронакризата, когато доста производители изгубиха достъпа си до обичайни пазари като хотели и заведения за хранене.

В асортимента навлязоха районни артикули от дребни производители

Благодарение на новите партньорства, в магазините на Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико навлязоха доста нови артикули в главните хранителни категории. Например Billa добави към асортимента си нови 16 типа мед. Kaufland показа над 80 родни продукта от 30 производители и новите си лични марки „ Брей! “ от напълно български продукти и за прясно месо „ Шеф Месар “ с тествано качество от TÜV Nord България. Lidl предложи органични вафли и чипсове и разнородни рибни специалитети и изкупи огромни количества боровинки, малини и други сезонни плодове. T Market и Фантастико вкараха нови продукти във всички съществени категории и процесът на уголемение на родния подбор продължава.

Българското произвеждане беше подкрепено с маркетингови акции, специфични щандове и фермерски пазари

В интервала март-октомври 2020 година членовете на СМТ организираха редица акции в поддръжка на популяризирането на родните артикули. Billa закупи 67 витрини за районни и фермерски млечни артикули на стойност близо 300 хиляди лева и провежда фермерски пазари на паркинга на магазина в квартал „ Младост “ в София в съдействие с фондация „ Биоселена “.

Фантастико сложи в своите магазини специфичен брандинг, обозначаващ продуктите от районни производители и употребява своите информационни канали, с цел да осведоми клиентите кои артикули са районни.

Kaufland развива мрежа от фермерски щандове на територията на свои хипермаркети, на които предлага продукцията на над 20 районни фамилни мандри и дребни ферми и отбелязя районните продукти с кафяво сърце с текст „ От нашия район “. Компанията създаде и особено хартиено приложение за районни артикули към седмичната листовка с включени специфични цени за тях.

Lidl организира маркетингови акции с нови български снабдители на агнешко месо за Великден и Гергьовден, вследствие на което осъществя близо 230 т. месо и започва огромна маркетингова акция „ Любимото идва при нас от цяла България “, която показва български артикули и техните производители. Компанията предложи на свои български снабдители – аграрни производители, краткотрайна ликвидна поддръжка посредством понижаване на периода на заплащане до 7 дни. Lidl провежда фермерски пазари за дребни районни аграрни производители на 8 местоположения в София, Варна и Бургас.

T Market организира акцията “Избери България ”, която има за цел да поддържа българските производители и фермери с главно обръщение “Наше си е ”. Компанията към този момент над 3 месеца провежда всеки петък и събота фермерски пазар пред най-големия си магазин в страната в Пловдив.

Сертификати, по-добра връзка и непрекъснато високо качество отварят вратите към веригите

Подкрепата на комерсиалните вериги докара до опазване и даже до растеж на бизнеса на доста български производители. Участниците в анкетата обаче показват и някои провокации пред въвеждането на родни артикули в асортимента. Според Billa те са най-вече от учредителен темперамент, защото веригата поддържа високи стандарти за допускането на артикули до рафтовете са, а на моменти това е било мъчно за родните снабдители, поради затруднения, подбудени от ковид. Също по този начин е имало забавяния и при връзката с представители на локалните бизнеси.

Според Lidl главните проблеми са неналичието на документи на индустриалните бази и незадоволителната еластичност при количества и доставки до централен склад. Освен това веригата се е сблъскала с отвращение за взаимна работа от страна на някои снабдители. Според Lidl, с цел да бъдат по-конкурентни в бъдеще, българските производители ще би трябвало да влагат в обезпечаване на непрекъснато качество при производството на другите партиди, в машини и съоръжение за пакетиране и/или подбиране на стоката и в проведен превоз за доставка до централните хранилища.

Т Market също показва като предизвикателство връзката с дребните български производители. Заради това от време на време е била пропускана значима информация, нужна за старта на партньорство или на маркетингова акция. Все отново от веригата показват, че с времето огромна част от тези проблеми са били изчистени.

Във връзка с резултатите от анкетата изпълнителният шеф на СМТ Йордан Матеев съобщи: „ В интервала на корона рецесията огромните търговски вериги започнаха договаряния със стотици български производители, част от които до неотдавна доставяха на хотели и заведения за хранене, и доста от техните храни към този момент са по рафтовете им. Това е израз на отговорността на членовете на СМТ към българския бизнес и към обществото като цяло. Надявам се българските производители да сграбчат шанса и да завоюват сърцата на потребителите с качествени храни на конкурентни цени. Надявам се също нашето общество да даде късмет на положителните български производители като избира техните храни, което ще им даде солидна основа да открият нови хоризонти и скоро да пробият на интернационалните пазари. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР