Търговските центрове (моловете) се опитват да пристискат наемателите на магазините

...
Търговските центрове (моловете) се опитват да пристискат наемателите на магазините
Коментари Харесай

Моловете не опрощават наемите и искат държавната помощ на обектите - slava.bg

Търговските центрове (моловете) се пробват да пристискат наемателите на магазините с неуместни анекси в договорите им по отношение на държавната помощ за затворените бизнеси. Това оповестиха за ABCnews представители на обекти в „ Парадайс център “. В анексите написа, че в случай че магазините аплайват и получат държавна помощ в размер на 20% от оборотите им по отношение на същите месеци на 2019 година, ще дължат съответните наеми за декември 2020 година и за януари 2021 година Освен това ги задължават да аплайват по ограниченията и стратегиите. Моловете са затворени и не работят към този момент втори месец.

„ Това е неуместно и нелоялна комерсиална процедура, за която би трябвало да се самосезират Комисията за защита на конкуренцията и останалите държавни институции. Прокуратурата също би трябвало да извърши инспекция “, обясниха притежателите на обекти. Те имат намерение да провеждат митинг против управата на моловете. Според тях комерсиалните центрове също ще аплайват и получат средства от страната, тъй като са затворени и не оперират. Не е обикновено те да вземат дотации, а нашите да им ги дадем. Вината за затварянето въпреки всичко не е наша, разясниха от магазините. Освен наемите, които ни задължават да платим, ние имаме потребност и от оборотни средства за заплати, осигуровки и за покупката на нова стока. Държавата и моловете ни обричат на банкрут, тъй като не можем да си продадем зимната стока, а към този момент би трябвало да зареждаме пролетните сбирки, допълниха притежателите на магазини. Според тях в случай че не подпишат анексите, от комерсиалните центрове ги заплашват, че ще бъдат изгонени. Фирмите имат намерение да заведат и каузи против моловете.

В препоръчаните анекси написа следното:

„ В случай, че съществуват или бъдат признати правни разпоредби/нормативни актове, които могат да облагодетелстват Наемателя и уреждат изцяло или отчасти заплащане на наем от българската страна по отношение на заплащането на наеми (пряко или непряко, в това число посредством обезщетение с данъчни) бъджетни вземания или даването на бонуси (субсидии, или посредством покриване от страна на страната на избран % от оборота, осъществен от Наемателя в наетото помещение за избран интервал през 2019 година или 2020 г.), то Наемателят схваща и се съгласява, че сходни ограничения обезсилват напълно или отчасти нуждата Наемодателят да даде на Наемателя комерсиалните отстъпки, контрактувани в този Анекс и приема, че Наемодателят е оправомощен да понижи сумата на отстъпките, предоставени с този Анекс……Наемателят се задължава да се запознае с разпоредбите за приемане на държавна помощ по всевъзможни мерки/програми оповестени от страна на българската страна и при положение, че дава отговор на оповестените критерии, Наемателят се задължава да кандидатства за приемане на държавна помощ по съответната програма/мярка в плануваните за това периоди. Наемателят се задължава да уведоми Наемодателят неотложно откакто каквато и да е поддръжка по смисъла на този член, е била предоставена на Наемателя.

В случай, че Наемателят получи поддръжка по реда на този член, то Наемателят се съгласява да заплати на Наемодателя, като компенсация/обезщетение за отстъпките направени тук, в допълнение към базовия наем, според този Анекс, цената на всяка полза, обвързвана с контрактуваните връзки по Договора за наем, получена от българската страна, без да надвишава размера на Базовия наем, изискуем по Договора за наем преди използването на сегашния Анекс. Плащането от Наемателя към Наемодателя ще ъде осъществено в границите на 30 дни от приемането на сходна полза от Наемателя “.

От „ Парадайс център “ не дадоха отговор на запитванията на ABCnews.bg. От Българската асоциация на ритейл центровете също не пожелаха да отговорят на въпросите, защото практиките при всеки от комерсиалните центрове били разнообразни. Те ги взимат независимо и надали могат да бъдат систематизирани от асоциацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР