Търговските банки са поискали одобрение за кредити на близо 23

...
Търговските банки са поискали одобрение за кредити на близо 23
Коментари Харесай

23 000 физически лица и 1 000 компании получили одобрение за кредити от ББР

Търговските банки са поискали утвърждение за заеми на близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании по двете гаранционни стратегии на от стартирането им досега. Общият размер на заемите надвишава 231 млн. лв., оповестява. Стойността на заемите единствено за дребни и междинни компании е малко над 136 млн. лева
Най-сериозен е ползата от секторите търговия и туризъм, произвеждане и превоз. Сред подкрепените са още компании в областта на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната активност. Общата стойност на утвърдените заеми за физически лица е малко над 95,5 млн. лева, а междинният размер е 4235 лева Одобрени са близо 23 хиляди души.
 Въпреки ковид: Сериозен растеж на ипотечните заеми у нас Въпреки ковид: Сериозен растеж на ипотечните заеми у нас
Ръстът на ипотечните заеми в пандемичната 2020 година стартира да се форсира и в случай че продължава още няколко месеца по този начин, има огромна вероятн...
В края на ноември Европейска комисия утвърди нови промени в програмата в поддръжка на бизнеса, чиято цел е да я създадат налична за по-голям брой компании. След внедряването на новите параметри в работата на комерсиалните банки ББР към този момент ще подсигурява отпущането на заеми до 1 млн. лева за дребни и междинни предприятия и до 2 млн. лева за огромни компании, които търпят отрицателни последствия от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при понижени условия за поръчителство и опция за гратисен интервал до 3 години. Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, по този начин и съществуващи заеми. Условието е компаниите да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.
По другата антикризисна стратегия – за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4 500 лв. – едновременно или до три транша от по 1 500 лв.. Кандидати могат да бъдат чиновници, които са били в насилствен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято активност е била краткотрайно прекратена поради изключителната конюнктура. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които не престават да одобряват заявки за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка. Срокът за кандидатстване по гаранционната стратегия за физически лица е до края на 2020 година, до момента в който по тази за бизнеса е продължен доникъде на юни 2021 година Подготвя се план и за удължаването на периода на Програмата за безлихвено финансиране на физически лица до юни 2021 година, както и за адаптирането й към въведените в края на месец ноември 2020 година краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на Република България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР