Търговската война между САЩ и ЕС най-осезателно ще засегне автомобилната

...
Търговската война между САЩ и ЕС най-осезателно ще засегне автомобилната
Коментари Харесай

Икономисти: Търговската война ЕС-САЩ ще засегне земеделие и автомобилостроене у нас

Търговската война сред Съединени американски щати и Европейски Съюз най-осезателно ще засегне автомобилната промишленост, стоманодобива и след това земеделския бранш при суровините.

Това предвиждат трима професори от Съюза на икономистите в Българя – Татяна Хубенова, Искра Балканска и Стефан Стефанов. Според тях комерсиалният спор към момента не може да се каже дали фрапантно ще покачат цените на вносните артикули, съобщи кореспондент на БГНЕС.

БГНЕС напомня, че на 1 юни публично беше нанесен първият удар: Съединени американски щати наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико. Мярката беше измежду предизборните обещания на Доналд Тръмп, съгласно който вносът при тогавашните условия на стомана и алуминий заплашва националната сигурност на Съединени американски щати. От своя страна Европейската комисия изготви черен лист с близо 340 типа артикули, които ще бъдат обложени с 10 до 50 % вносно мито.

Тези ограничения на процедура ще доведат до свръх предложение на стомана в Европа, тъй като продукция, подготвяна за експорт през океана ще остане непродадена, което ще сложи под въпрос съществуването на хиляди предприятия и работни места. През предходната година Европейски Съюз е изнесъл за Съединени американски щати стомана и желязо за 4,6 милиарда евро и алуминий за 1,8 милиарда евро.

Учените предвиждат, че идващите месеци не се чака значително повишаване на цените на вносните американски артикули у нас. Според проф. Искра Балканска, някои от нашите компании ще се пренасочат към сътрудници от трети пазари, от които да внасят стоките си. „ В кратковременен проект чакаме да настъпи внезапна смяна и още-по-голямо изостряне на връзките сред Съединени американски щати, Европейски Съюз, Канада и Япония. Очакваме идващите месеци някои от страните в Европейски Съюз да стартират двустранни договаряния с американските компании “, сподели тя.

БГНЕС напомня още, че неотдавна еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом съобщи, че държанието на Съединени американски щати не остава на Европейски Съюз различен избор, с изключение на въвеждането на защитни ограничения. Тя ги дефинира като пропорционални и в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР