Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР

...
Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: МВР и Прокуратурата ще съсредоточат усилията си към търговията с насипен тютюн

Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на напъните на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. Това е един напълно черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата. Той действа доста интензивно. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров по време на по време на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2017 година на трендовете и равнищата на противозаконна търговия с цигари, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Той разяснява и рекламите за тютюневи произведения. " Всички сме наясно, че цигарите са рискови за здравето. Тази реклама би трябвало да демонстрира напълно ясно заплахата от тютюнопушенето. Ако сходно нещо се прави, то би трябвало да се прави без двуличие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги демонстрираме, за какво щандовете за алкохол се демонстрират. Ако вършим нещо би трябвало да го вършим с равна мяра за всички, не би трябвало да се ощетява единият бранш, а другият - не. Колкото са нездравословни цигарите, толкоз е нездравословен и алкохолът “, означи основният прокурор.

„ За мен казусът с метода на търговия на насипен тютюн е доста мощен и Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи би трябвало да извърнат доста огромно внимание на това “, сподели още Цацаров.

По-рано бе обявено, че контрабандата на цигари у нас за последното тримесечие на 2017 г е 6,6%. В съпоставяне с предходното тримесечие се регистрира леко покачване с 0,6%, само че на годишна база понижението е с 1,2%.

По време на конференцията показаха резултати от изследване на пазара посредством събиране и разбор на празни кутии от цигари. Обхватът на изследването включва 20 огромни града в страната или 47% от популацията.

Предлагането на противозаконни марки цигари включва доста разлини типове – над 30-40, сподели още анализът.

10 града са над междинното равнище на контрабандата, а 10 са под междинното. Градовете, в които има нарастване на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на противозаконната търговия с тютюн е 5,5%.

България се класира сносно спрямо другите страни от Европейски Съюз – Англия и Ирландия са в челото на отрицателната ранглиста с проценти на контрабанда сред 30 и 38%. В съпоставяне с нашата съседка Румъния, която регистрира 18,3% нелегално предложение на марки цигари, ние резервираме положителни позиции с три пъти по-малък %.

От огромна значимост е да не се вкарват нови минимални равнища на акциза върху цигарите, е един от изводите на разбора. Браншът, в лицето на тютюневите компании и асоциациите в бранша, се сплоти срещу рисковите регулации в бранша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР