Търговията на световните капиталови пазари в началото на новата седмица

...
Търговията на световните капиталови пазари в началото на новата седмица
Коментари Харесай

Без напрежение на световните борси след водените от САЩ въздушни удари по обекти в Сирия през уикенда

Търговията на международните финансови пазари при започване на новата седмица не наподобява повлияна от ракетните удари, които Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха по обекти в Сирия при започване на миналия уикенд (след края на петъчната търговия на Уолстрийт), защото редица анализатори и вложители допускат, че това няма да докара до по-всеобхватен боен спор.

Липсата на отрицателна реакция на световните финансови пазари евентуално се дължи на обстоятелството, че ракетните удари се реализираха преди към този момент близо 48 часа и че те бяха единствено " лимитирани " и " еднократни ", съгласно самите американски управляващи. Трябва също по този начин да се има поради, че инвеститорските упования за сходни ракетни удари по цели в Сирия от страна на Запада бяха в действие през цялата минал седмица и бяха до огромен степен отработените в цените на разнообразни търгувани финансови активи.

Европейските пазари на акции отварят в понеделник без основни придвижвания, като общият показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,02%, немският показател DAX30 - с 0,23%, италианският MIB - с 0,23%, а английският FTSE100 се намалява с 0,13%.

По-рано през днешния ден азиатските тържища се движеха разнопосочно. Японският показател Nikkei набъбна с 0,26%, южнокорейският Kospi - с 0,1%, а австралийският ASX 200 - с 0,21%.

В същото време обаче тържищата в Китай и Хонконг завършиха днешната търговия със солидни загуби, само че вследствие на инвеститорски терзания към хонконгския $, който отслабна значително през предходната седмица по отношение на щатския долари. Това накара в понеделник паричните управляващи в Хонконг да интервенират на валутния пазар в поддръжка на локалната валута, продавайки към 1,25 милиарда американски $. В същото време локалните лихви в Хонконг също нараства, като едномесечната заемна рента, известна като Хибор, скочи по-рано през днешния ден към 1% по отношение на 0,85% в края на предходната седмица.

Тези терзания предизвикаха спад на показателя Hang Seng с цели 1,98%, което повлече надолу и китайския показател Shanghai Composite с 1,53%.

Фючърсите на трите съществени американски фондови показатели се намират на положителна територия на днешната извънборсова търговия, като фючърсите на DJIA се покачват с към 115 пункта (с 0,5%), на S&P500 - с 0,4% и на Nasdaq 100 - с 0,37%.

Показателно за неналичието на терзания измежду световните вложители по отношение на ракетните удари в Сирия през уикенда е и обстоятелството, че петролните цени се намаляват много внезапно. Фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през май се намаляват с 1,5% към 66,36 $, заличавайки част от солидния ценови растеж от 8,6% през предходната седмица, който беше в следствие най-много на страховете за по-мащабен боен спор в Близкия Изток. Фючърсите на петрола вид брент се намаляват с 1,67% към 71,35 $ за барел, откакто през предходната седмица те нарастнаха с 8,2%. Трябва да се има поради, че през предходната седмица и двата вида фючърси доближиха най-високи равнища от повече от три години насам на равнища надлежно от 67,76 и от 73,09 $ за барел.

Негативно въздействие върху цените оказват последни данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, съгласно които функциониращите петролни кладенци в Съединени американски щати са нарастнали през последната седмица до 13-ти април със 7 до 815 броя, достигайки максимален брой от март 2015-а година насам. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР