Таня Михайлова е зам.-министър по образованието с ресор средно образование.

...
Таня Михайлова е зам.-министър по образованието с ресор средно образование.
Коментари Харесай

Таня Михайлова: След 5 години днешните професии може да...

Таня Михайлова е зам.-министър по образованието с сектор приблизително обучение.  Преди да заеме тази служба, от 2004 година работи в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „ М. В. Ломоносов “, където поредно заема длъжностите преподавател, помощник-директор и шеф. Завършила е компетентност „ Професионална педагогика “ в Техническия университет в София, откъдето придобива и квалификацията „ Машинен инженер - автоматизатор “. Таня Михайлова взе участие в Десетата гледка на професионалното обучение в Пловдив.

- Г-жо Михайлова, за финала на състезанието „ Млади гении в модата ” възпитаници от професионалните гимназии по дрехи са основали тоалети на тематика България в палитрата на Европейски Съюз. Ще бъдат ли показани облеклата в събития от европредседателството след присъединяване им в Панорамата на професионалното обучение в Пловдив?

- Това е най-спешната задача на  директора на дирекция „ Професионално обучение ” в МОН, която дава отговор за две значими събития - срещи с основните шефове по професионално обучение и конференцията за бъдещето на професионалното обучение.

Няма по какъв начин да се видят преимуществата на професионалното обучение, в случай че не се демонстрират неговите артикули. За разлика от всички други сфери, то може да бъде най-видимо. Още повече че в специалностите, свързани с мода и лека индустрия, в последните години има и нови специалности. Например специалността „ Сценични костюми ” е нещо, което идва във времето като надграждане на основата в тази област.

- От Националната асоциация на учебните заведения за мода желаят актуализиране на специалностите, с цел да звучат по-атрактивно и да притеглят повече деца. Ще има ли промени?

- Това е въпрос, който касае целия лист на специалностите. Той е на дневен ред. За нас не е проблем да участваме в този диалог, тъй като ние самите като институция осъзнаваме, че днешните специалности след 5 години може да ги няма или да не са същите. Днес мъчно бихме могли да предвиждаме кои ще са новите специалности след 20 година Със сигурност обаче знаем, че част от специалностите няма да ги има.

Затова  описът на специалностите би трябвало да е еластичен и адаптивен. Защитените специалности също ще бъдат обновени. Идеята за тях е да се обезпечи банкет на районно равнище в специалности, които са нужни на бизнеса в региона.

В последните години професионалното обучение остана на по-заден проект. Но към този момент съвсем няма специалност, която да е без проучване на непознат език. Така че професионалното обучение не е ограничаващо. Напротив, то дава благоприятни условия - от една страна, асимилиране на специалност, от друга - сериозна подготовка по непознат език. По новите стратегии дори чуждоезиковата подготовка не е 1, а 2 години. Да овладееш професионалната терминология на непознат език е огромно преимущество по отношение на базовото му проучване. Това професионалните гимназии към този момент го  осигуряват.

Мога да изброявам още доста преимущества на професионалното обучение. Освен всичко останало то дава и метод на мислене. Учениците би трябвало да се научат не просто да възпроизвеждат знанието, а да изградят мислене, което разрешава да се реши съответен проблем.

- Много лансирате дуалното образование и РУО - Пловдив също го поддържа, само че шефовете имат опасения, че написаното в закона не е напълно уредено в подзаконовата нормативна база. Ще могат ли те да подсигуряват на признатите в тази форма това, което са им дали обещание, и по какъв начин ще се подходи, в случай че да вземем за пример компания сътрудник се отдръпна, свие или даже банкрутира?

- Дуалното обучение не просто се стартира. То е нужда. Защото в доста по-ранен стадий се срещат бизнесът с просветителната институция. Фирмите действително вземат участие в подготовката. И най-голямото преимущество - образованието е на действително работно място. Що се отнася до това дали има сигурност, в последна сметка дуалното образование има две страни. Дълго време съм чувала по какъв начин бизнесът пита: „ Каква ни е гаранцията, че гимназията след 3 години ще поддържа банкет в паралелки по компетентност, която ни е нужна? ”. Сега шефовете задават сходни въпроси към бизнеса. Предвидени са благоприятни условия при смяна на събитията, шефовете имат право да подписват нови контракти.

Създадена е и междуведомствена група, която предложи промени в Закона за професионалното обучение и образование. Предлагаме една опция Кодексът по труда да подсигурява доста по-добре трудовите контракти, които се подписват.  Защото трудовият контракт е доста мотивиращ за самите възпитаници и дава сигурност на шефа, който праща учениците на място.

Предвиждаме и указател на компаниите, които могат да реализират дуално обучение. В тази база данни ще бъдат включени компаниите, които имат условия да го оферират. Тя няма да се поддържа от МОН, а от Министерството на стопанската система. По-голяма сигурност има, когато вземат участие разнообразни сътрудници - ние работим добре и с Министерството на стопанската система, и с Министерството на труда и обществената политика. Когато приказваме за бъдещето, би трябвало да предвидим вероятни обстановки и по какъв начин да реагираме, с цел да има резистентност.

- Приближават матурите, какви ще са ограниченията за сигурност тази година?

- Организацията на държавните зрелостни изпити ще се резервира във връзка с модулите и времетраенето им. Искаме резистентност на системата и не считаме, че всяка година би трябвало да се основават нови правила.

Когато приказваме за осведомителна сигурност, след въвеждането на модулите предходната година процентът на анулираните работи беше извънредно невисок. От една страна, би трябвало да подсигуряваме сигурността на данните, от друга - вярното осъществяване на самия изпит. Разчитаме на първо място на квесторите, тъй като системата на образованието се прави от хората. Тяхната отговорност е най-висока.

Обмисляме и по какъв начин да подобрим видеонаблюдението, съобразявайки се с всички законови разпореждания. Общественият интерес е за вярно образуване на матурите и гарантиране на достоверността на резултатите. Защото това е финалният изпит, с който подсигуряваме, че са реализирани просветителните цели при завършването на междинното обучение и приемането на тапия. Ето за какво публичният интерес да осигурим почтени условия е доста огромен.

Целта ни е да стигнем до миг, в който е немислимо даже да се помисли за преписване. Искам да се обърна към всички зрелостници. Покажете това, което знаете! Може да е по-ниска оценка, само че ученикът да знае, че това е неговата. Много по-честно е. И доста по-достойно. В последна сметка образованието учи освен на познания, а и основава един поведенчески модел. Така че изконната полезност като човешкото достолепие не е за занемаряване.

- С какво новата стратегия по гражданско обучение в 11. r 12. клас ще се отличава от предходната „ Свят и персона ”?

- Голямото преимущество на гражданското обучение в този момент е, че утвърждава рамката по проблеми и избрани случаи, основана е на планови разработки. Гарантираме умения на младежа да се оправя в обществото и познаване на институциите.

 Използвани са и въпроси на други медии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР