Таня Глухчева,специален пратеник на ДУМА в СкопиеС държавна церемония министър-председателят

...
Таня Глухчева,специален пратеник на ДУМА в СкопиеС държавна церемония министър-председателят
Коментари Харесай

Ще летим до Скопие за 20 минути

Таня Глухчева,

специфичен делегат на ДУМА в Скопие

С държавна гала министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приветства министър-председателя на Република България Кирил Петков при идването му на еднодневното публично посещаване в страната.

" За мен е наслаждение и огромна чест да приема през днешния ден държавната делегация на Република България, водена от министър-председателя Кирил Петков, която е на публично посещаване в Република Северна Македония. Днешните срещи акцентират значимостта на интензивното съдействие и разговор сред двете прилежащи страни, учредени на европейски полезности и взаимно почитание ", сподели Ковачевски.

Успоредно със срещата на четири очи сред двамата се организираха обособени срещи сред вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич с Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание на Република България, както и министрите на превоза и известията на двете страни Благой Бочварски и Николай Събев и на външните министри Буяр Османи и Теодора Генчовска.

На конференцията след срещата Ковачевски разгласи, че България е признала късото име " Северна Македония ", а Скопие от своя страна е изпратило до Организация на обединените нации вербална нота, с която удостоверява, че " Северна Македония " се отнася единствено до страната, не и до географската област и че македонците нямат териториални искания към България. Двамата с Кирил Петков оповестиха, че ще се стремят към нова формулировка за добросъседство.

Петков поздрави транспортните министри на двете страни и разгласи, че авиолинията София-Скопие ще стане действителност до 60 дни, а пътуването ще лишава 20 минути. Двамата с Ковачевски оповестиха основаването на работни групи по разнообразни въпроси, като Петков разгласи също по този начин, че срещи на работните групи ще има всяка седмица, и даде обещание резултати в най-скоро време.

В отговор на журналистически въпрос Ковачевски разгласи, че противоречивата историческа комисия към този момент има собствен проект за работа, само че в този момент историците би трябвало да решат по какъв начин да продължат напред " въз основа на постигнатото до момента и обстоятелствата ".

" Виждам някаква символика. На тази дата България първа призна Северна Македония за самостоятелна страна. Днес Кирил Петков е първият, който ни поздравява и посещава, откакто беше определено новото държавно управление ", съобщи Ковачевски.

Кирил Петков връчи на македонския си сътрудник приложението " dDnevnik ", което ще улесни живота на диабетиците. Софтуерното решение е направено от компанията Scalefocus. Това е най-голямата задгранична инвестиция от България в IT бранша на районен съд Македония.

Кирил Петков:

Добросъседството ще има към този момент на практика измерени и действителни резултати, а освен политически изявления. Мога да кажа доста ясно, че затвърдихме позициите, само че е реализиран прогрес като прецизен и явен календар за идващите няколко месеца. Фокусираме се върху всички неща, които са общи и върху опциите за обогатяване на нашите връзки. Работните групи ще се съсредоточат и върху характерните въпроси, които би трябвало да решим дружно. Оптимист съм за взаимните ни дейности.

Димитър Ковачевски:

Македонците и българите са доста близки приятелски нации. Затова влизаме в решение на отворените въпроси за построяването на ново бъдеще. Ще се завърши и договорът за трансгранично съдействие, с което ще бъде отворен граничният пункт " Клепало ". Виждам някаква символика. На тази дата България първа призна Северна Македония за самостоятелна страна. Днес Кирил Петков е първият, който ни поздравява и посещава, откакто беше определено новото държавно управление.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР