Таня Богомилова е единственият български спортист олимпийски шампион в плуването.

...
Таня Богомилова е единственият български спортист олимпийски шампион в плуването.
Коментари Харесай

Великата Таня Богомилова: Уникален успех за Миладинов! От тук нататък каквото Господ даде…

Таня Богомилова е единственият български състезател олимпийски първенец в плуването. Тя става първа през 1988 година в Сеул. 33 години по-късно едно момче върви по нейните стъпки, като се класира на край на 100 метра бътерфлай. Именно преди 33 години бяха последните финали на родни плувци – Таня Богомилова, Антоанета Френкева (сребро на 100 метра бруст, бронз на 200 метра бруст), Антоанета Струменлиева (8-ма на 800 метра) и щафетата 4х100 метра (6 място). Финалът на Йосиф Миладинов е първият в историята на мъжкото ни плуване на Олимпийски игри.

Ето какво сподели Таня Богомилова пред екипа на малко след плуването на Йосиф Миладинов и часове преди да замине за Токио:

-Госпожо Богомилова, завърна ли се българското плуване на огромната сцена?
-Поздравявам Йосиф Миладинов за прелестното показване досега, както и всички останали състезатели, защото за мен всички плуваха доста добре. Това въпреки всичко им е дебютно присъединяване на Олимпийски игри. Аз си припомням моята първа Олимпиада – нямах още навършени 16 години в Москва 1980 година. Завърших на 9-то място и беше супер триумф за мен. Затова споделям, че всички момчета в този момент плуваха чудесно за дебютно присъединяване на Олимпийски игри. Уникален триумф за Йосиф! Влизане на край и то с четвърти резултат… Повече няма какво да разясняваме.

-Какво изпитахте, откакто българин още веднъж е на край в плуването? Върнахте ли се във вашето време, когато в Сеул имахме превъзходни триумфи?
-Вижте, не можем да лежим на остарели триумфи цялостен живот. Ето, че в този момент имаме прелестен тим. Това младо потомство, с което разполагаме, е изграждано години наред. Има още състезатели – и момчета, и девойки, които не съумяха да се класират за Токио, само че също са доста положителни. Така че от тук нататък занапред ще се приказва за тях и ги чакат огромни триумфи. Това са неповторими деца, които би трябвало да си повярват и да вървят единствено напред.

22bet ви дава голямо количество пазари и високи коефициенти

-Какво очаквате от финала на Йосиф Миладинов?
-От тук нататък каквото Господ даде за него ще е бонус. Както сподели самият той след полуфинала – извършил е фантазията си, която е била класиране на край измежду най-хубавите. И в този момент, в случай че си направи своето плуване, усъвършенства още времето си, умерено може да се пребори за орден. Не желая да споделям нищо повече, не желая да го натоварваме с упования или пък да разясняваме американеца Дресел и унгареца Милак. Двамата са страхотна класа, само че всичко е въпрос дневно, шанс, конфигурация и така нататък Извън американеца и унгареца, останалите са равностойни и нашето момче има шансове.

-Може ли плуването на край да го скове?
-До момента от това, което виждам, е доста постоянен и убеден в себе си. Не го познавам добре, не знам какво е в главата му преди старт, само че до момента в който бях във федерацията и той идваше на надпревари, ми направи усещане, че е извънредно учтив и непретенциозен.

-Докъде може да стигне Йосиф Миладинов – не съответно за финала на следващия ден, а в по-далечно бъдеще?
-Той и останалите състезатели упражняват от дребни, с цел да стигнат до тук. Тези достижения не са от през днешния ден за през вчерашния ден, както се споделя – това е градено с години. Независимо при какви условия са упражнявали, те не престават да вървят напред и да следват фантазиите си. Йосиф Миладинов е израснал отвън България, упражнявал е в Швейцария – самият той споделя, че е признателен и е учил от доста треньори. Аз прибавям и фамилията, което постоянно има принос в поддръжката и развиването на един състезател в началните му години. Сега се виждат плодовете от труда на всички тези хора.

-Вашето благопожелание за финала.
-Трябва да гледаме положително и да не се плюе, тъй като видяхте по какъв начин омърсиха спорта ни в последните месеци. Пожелавам на всички български спортисти да бъдат здрави и да се гордеят, че показват България на Олимпийски игри.

-Ще гледате ли финала на Миладинов?
-Само след няколко часа отпътувам за Токио, тъй като ще бъда арбитър. Вероятно по време на плуването му ще бъда на летището, само че ще направя всичко допустимо, в случай че не съм във въздуха, да проследя финала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР