Танцуваха любимото си танго.Той, притискайки я страстно, уверено я водеше

...
Танцуваха любимото си танго.Той, притискайки я страстно, уверено я водеше
Коментари Харесай

Любов в „Стая с камина”

„ Танцуваха обичаното си танго.Той, притискайки я буйно, решително я водеше по дансинга.

„ Обичам те ”, шепнеше Тя и гледаше към Другия. ”

Това е най-кратката творба в новия алманах, озаглавен „ Стая с камина ” (изд. „ Фастумпринт ”, 2017), който Димитрина Бояджиева предлага на четящата публика в България. Томчето с къси разкази съдържа 65 произведения, отразяващи богатата палитра от модерни тематики и проблеми на градския човек – мечтатели и жертви на любовта.

Авторката показа книгата си в галерия-книжарница „ София-прес ” на 15 юни, като за нейното творчество приказва проф. Банко П. Банков: „ Най-характерното за нейната прозаичност е, че тя е толерантна към героите си – охранители, проститутки, остарели самотници, мутри, мутреси, грабителите на демокрацията, деградирали наркомани, хора, които чакат своя късмет в живота… Тези герои са като изваяни, вие не може да ги забравите. Няма никаква предистория – разказът гълтам читателя от първото изречение, само че той елементарно се ориентира в недоизказаното. Нейната прозаичност е от високо качество, нищо че тя не е във фокуса на медийните прожектори, нито участва в класациите. Нека не забравяме, че писателят е бегач на дълги разстояния… Времето и читателите ще оценят нейния гений ”.

Премиерата се водеше от писателя Кръстьо Раленков, който е и създател на предговора в изданието: „ Бояджиева е ловък, приключен, безспорен повествовател. Затова и диалогът за нея стартира от идващото равнище – равнището на различима естетическа специфичност, на личен, различим книжовен глас… В множеството истории героите са захвърлени в бурното и много мътно течение на съществуването и просто се борят да се вкопчат в някакъв бряг, да оцелеят ”.

За сюжетните находки и истинския почерк, характеризиращ текстовете на Димитрина Бояджиева, приказваха още нейни сътрудници: Димитър Христов, Светозар Казанджиев, Тенко Тенев, Пламен Панчев.

„ Когато човек е самичък, в никакъв случай не може да бъде уединен, щом пред него се разстила светът на думите. Тъжно е, че книжарниците обръщат внимание единствено на най-изявените създатели, политиката на разпространяване е пагубна за незнайните имена ” – призна писателката, която през последните 10 години прекарва огромна част от времето си в Испания – значително от сюжетите в книгата отразяват екзотиката на тази страна.

Димитрина Бояджиева е създател на 7 книги, притежател на премията „ Златен ланец ” от състезанието на в. „ Труд ”, член на Съюза на българските писатели.
 Корицата на книгата  Димитрина Бояджиева и Кръстьо Раленков  Димитрина Бояджиева по време на премиерата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР