Тандемната соларна клетка с рекордно висока ефективност от 30,1%(снимка: Eindhoven

...
Коментари Харесай

Холандци създадоха слънчеви панели с ефективност над 30%


Тандемната слънчева клетка с рекордно висока успеваемост от 30,1%
(снимка: Eindhoven University of Technology)

Група учени от няколко института в Холандия са основали перовскитно-силициеви фотоволтаични кафези, които преодоляват 30-процентната преграда на успеваемост (COP) за първи път в света . Очаква се пробивът да помогне за ускорение за разпространяването на слънчевата технология по света и да понижи зависимостта от изкопаемите горива.

Правителствата по света поддържат слънчевата сила в опит да понижат излъчванията на CO₂ в атмосферата. Внедряването на технологията обаче е мощно лимитирано от ниската успеваемост на превръщане на силата.

В момента доста налични в комерсиалната мрежа слънчеви панели се характеризират с показател на успеваемост не повече от 22%. Увеличаването на този индикатор ще разреши да се генерира повече сила от същата повърхност на по-ниска цена, което ще направи технологията по-достъпна за крайните консуматори.
още по темата
За да покачат успеваемостта на преобразуването на сила, учени от Холандия са основали четириполюсно тандемно устройство въз основата на перовскит и силиций. Това устройство употребява слънчевия набор по-ефективно, защото смесва силициеви и перовскитни слънчеви кафези.

Първите работят по-добре във забележимия и инфрачервения набор, до момента в който вторите са ефикасни в ултравиолетовите и забележимите диапазони, оставайки транспарантни за инфрачервена светлина. В четириполюсното устройство горната и долната клетка могат да работят без значение една от друга, като по този метод усилват изходната мощ на системата.

Изследователите са съумели да усилят успеваемостта на полупрозрачен перовскитен детайл с повърхност от 3х3 мм² до 19,7%. Под него е сложена силициева слънчева клетка с повърхност 20х20 мм². Тандемното устройство също по този начин има мощно транспарантен заден контакт, допускащ 93% от светлината в близкия инфрачервен набор да проникне в долната част на устройството.

Оптимизирането на разнообразни характерности на устройството прави допустимо повишението на неговата успеваемост до 10,4%. Заедно с перовскитната слънчева клетка, устройството реализира обща успеваемост на превръщане на силата от 30,1%, най-хубавото достижение досега.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР