Тъмен флот от кораби фалшифицира местонахождението си, за да търгува

...
Тъмен флот от кораби фалшифицира местонахождението си, за да търгува
Коментари Харесай

Флот от тъмни кораби, които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Тъмен флот от кораби фалшифицира местонахождението си, с цел да търгува нелегално със артикули, които евентуално костват милиарди долари. Така наречените " тъмни кораби ", пренасящи съветски нефт, танкери, които остават под радара във венецуелски води и товарни кораби, за които се твърди, че контрабандно придвижват зърно от Украйна рапортуват подправено местонахождение. Това излиза наяве от сателитна технология, която може да разпознава, когато корабите рапортуват подправено местонахождение, написа CNBC.

Големите кораби би трябвало да бъдат оборудвани със системи за автоматизирана идентификация (AIS) и би трябвало местоположението им да е очевидно, с цел да предотвратят конфликти, според условията на Международната морска организация. Някои обаче изключват своите транспондери за местонахождение или практикуват AIS " подправяне ", при което транспортен съд рапортува, че е на едно място, само че в действителност е на друго.

Според данни на компанията Windward за първата половина на 2023 година се регистрира растеж от 12% в манипулирането на местоположението измежду петролни танкери и кораби, пренасящи сухи товари като зърно, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Има и 82% нарастване, по отношение на първата половина на 2021 година
 Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери
Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери

Само преди две години страната беше съвсем банкрутирала, на ръба на колапса

Г-7 ограничи продажбите на съветски нефт до 60 $ за барел, с цел да ограничи приходите, които Кремъл прави от продажби, само че съгласно Ами Даниел, съосновател и основен изпълнителен шеф на Windward, противозаконното придвижване на съветски нефт може да коства десетки милиарди долари.

През 2022 година Windward разпознава над 1100 танкера, свързани с Русия, които са изключвали транспондерите си, или манипулирали своя AIS. Може да става въпрос за милиони барели нефт.

В своя публикация Windward твърди, че съгласно нейни данни броят на нелегално трансферираните петролни танкери от транспортен съд на транспортен съд се е нараснал в Алборанско море северно от Мароко. Такива прехвърляния вършат допустима " търговията " от един транспортен съд на различен, без да изследва покупната цена на петрола, и могат също да маскират произхода на стоката.

Танкерите, които манипулират местоположението наподобяват най-често плават във води към петролните полета на Ангола, само че данни на Spire демонстрират, че същинската им позиция е оттатък Южния Атлантически океан зоната на Венецуела.
 Цените на петрола са най-високите си равнища от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел
Цените на петрола са най-високите си равнища от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел

Фючърсите за американския недопечен нефт Brent сса 93,90 $ за барел

Как става операцията

С развиването на технологиите към този момент е относително елементарно да се каже дали даден транспортен съд е изключил своя AIS, съгласно Ян Гудридж, който е старши шеф в Spire. Според специалистът това е толкоз елементарно като " да си закупите GPS заглушители за кола... толкоз е налично ", добави той.

Някои от корабите въпреки всичко биват хванати. Миналата седмица Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че е конфискувало близо милион барела ирански недопечен нефт, които нарушават глобите, осъждайки притежателя и глобявайки компанията с съвсем 2,5 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg