Талибанските власти обесиха днес афганистанец, осъден за убийството на друг

...
Талибанските власти обесиха днес афганистанец, осъден за убийството на друг
Коментари Харесай

Афганистанските талибани извършиха първата публична екзекуция след вземането на властта


Талибанските управляващи обесиха през днешния ден афганистанец, наказан за убийството на различен мъж, което е първата обществена екзекуция откогато някогашните бунтовници овладяха Афганистан предходната година, заяви представител, ппредаде АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Новината акцентира желанията на новите управници на Афганистан да продължат твърдолинейната политика, прилагана откогато поеха ръководството на страната през август 2021 година, и да се придържат към своето пояснение на ислямското право шериат.

Екзекуцията беше осъществена в западната афганистанска провинция Фарах пред стотици фенове и доста висши талибански чиновници, в това число от столицата Кабул, съгласно високопоставения представител на държавното управление на талибаните Забиулла Муджахид.

" Решението за осъществяване на наказването беше взето доста деликатно “, сподели Муджахид, откакто бе утвърдено от три от най-висшите съдилища в страната и висшия водач на талибаните молла Хайбатулла Ахунзада.

Екзекутираният, разпознат като Таджмир от провинция Херат, е бил наказан за убийството на мъж преди пет години и за кражбата на мотоциклета и мобилния му телефон и бил направил признания. Жертвата е разпозната като Мустафа от прилежащата провинция Фарах.

След като завзеха властта в Афганистан през 2021 година, през последните седмици от изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от страната след 20 години война, талибаните в началото дадоха обещание да бъдат по-умерени и да зачитат правата на дамите и малцинствата.

Вместо това те ограничиха правата и свободите, в това число като постановиха възбрана за образование на девойките след шести клас. Те са правили също и обществено бичуване в разнообразни провинции, наказвайки няколко мъже и дами, упрекнати в кражба, невярност или бягство от вкъщи.

Бившите бунтовници срещнаха компликации при прехода си от война към ръководство на фона на спад в стопанската система и отвод на интернационалната общественост да ги признае публично.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР