Талибаните заявиха днес, че са готови да подновят мирните преговори

...
Талибаните заявиха днес, че са готови да подновят мирните преговори
Коментари Харесай

Талибаните готови отново да преговарят след визитата на Тръмп в Кабул

Талибаните обявиха през днешния ден, че са подготвени да възобновят мирните договаряния със Съединени американски щати - ден след изненадващото посещаване на президента Доналд Тръмп при американските бойци в Афганистан, съобщи Ройтерс.

Вчера Тръмп разгласи, че мирните договаряния с твърдолинейните ислямистки бунтовници в Афганистан ще бъдат обновени.

"Талибаните желаят съглашение и ние се срещаме с тях. Ние им споделяме, че би трябвало да има прекъсване на огъня, те не желаеха преустановяване на огъня, само че в този момент желаят преустановяване на огъня ", сподели през вчерашния ден президентът на Съединени американски щати след среща с афганистанския си сътрудник Ашраф Гани в американската военновъздушна база Баграм в Афганистан.

Забиула Муджахид, представител на талибаните, съобщи през днешния ден, че те са "готови да възобновят договарянията ", които се провалиха, откакто по-рано тази година Тръмп ги приключи.
"Позицията ни не се е трансформирала. Ако мирните договаряния стартират, те ще бъдат обновени от същия стадий, на който стопираха ", сподели Муджахид за Ройтерс.

"Надяваме се визитата на Тръмп в Афганистан да демонстрира, че той е сериозен за подновяването на договарянията. Не считаме, че той има и кой знае какъв различен избор ", съобщи почитан талибански пълководец, поискал анонимност.

По-рано представители на управлението на талибаните споделиха пред Ройтерс, че от края на предходната седмица групировката договаря в Доха с високопоставени представители на Съединени американски щати и че скоро мирните договаряния може да бъдат обновени публично.

Вчерашното изненадващо посещаване на Тръмп в Афганистан беше първото му там, откогато стана американски президент, и беше осъществено седмица след замяна на пленници сред Вашингтон и талибаните, която породи очаквания, че може да бъде реализирано съглашение за слагане на завършек на войната, отбелязва Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР