Талибаните обявиха, че временно ще прилагат в Афганистан конситуцията, приета

...
Талибаните обявиха, че временно ще прилагат в Афганистан конситуцията, приета
Коментари Харесай

Талибаните временно ще ползват конституцията на Кралство Афганистан от 1964 г.

Талибаните оповестиха, че краткотрайно ще ползват в Афганистан конситуцията, призната по времето на последния крал Мохамад Захир Шах.

В изказване на правосъдното министерство се изяснява, че мярката ще се ползва единствено известно време и че на този главен закон ще се създадат някои ремонти. Освен това няма да се ползва нищо, което е несъвместимо с шариата.

Това решение трансформира талибаните във втората власт на Афганистан, употребяваща тази конституция от 2001 година насам. След свалянето на талибаните от Съединени американски щати и съдружниците и заличаването на първото им " емирство " новата власт черпи ентусиазъм от същата конституция от 1994 година (и употребява към 80% от нея), с цел да претвори страната. Изборът обаче не се стопира върху кралство, а върху ислямска република с значима роля на исляма в обществения живот и със съществени пълномощия на президента във всички управляващи.

Според министър Абдул Хаким Шари същото се отнася и за " интернационалните правила и принадлежности ", които не влизат в несъгласие с шариата.

Сред специалисти по право в Афганистан и по света това изказване поражда голям брой въпроси. Все още не е известно по какъв начин тъкмо ще се ползва " на парче " конституцията и какво ще стане с постановеното в нея придържане към парламентарната народна власт. Как според нея ще се избира министър председателят и какво ще значи това за висшия лидер на талибаните?

Защо талибаните ползват кралска конституция

Съобщението за приемането на конституцията отпреди 57 години бе направено на среща с китайския дипломат в Кабул. Тя обаче е обсъждана и при визитата на талибанска делегация в Техеран още в средата на годината, до момента в който течеше офанзивата на придвижването в хода на изтеглянето на Съединени американски щати. Тогава диалозите са били по въпроса дали талибаните са подготвени да одобряват концепцията някогашната власт да сътвори приобщаващо държавно управление при изискванията на тази конституция, което да включва и придвижването.

Кореспондентът в Кабул на арабския канал на " Ал Джазира ", която има голям брой източници и контакти измежду талибаните,, че придвижването счита тази конституция за " близка до правилата си и до правилата на ислямския шариат ".

За същата телевизия представител на талибаните изясни през вчерашния ден, че няма проекти висшият лидер, Хайбатулла Ахундзада, да бъде крал по отношение на тази конституция. Тя в същото време съдържа някои разпореждания, които може да са политически комфортни на придвижването.

Фактор евентуално е и неналичието на интернационална легитимност. Преди няколко седмици, малко след преодоляването на Кабул, талибаните показаха краткотрайно държавно управление и още веднъж оповестиха Афганистан за " ислямско емирство ", само че бяха подложени на критика поради непредставителността на новия кабинет, формиран съвсем напълно от талибани и със едва застъпени други (отвъд пущуните) етнически групи. В тази нова власт няма и дами, чието място в " емирството " също следва да бъде конкретизирано. Стъпките на талибаните се следят деликатно от интернационалната общественост - нито една страна към момента не е признала придвижването (срещу което Съединени американски щати до наскоро се бориха) за стопанин на Афганистан, нито новия строй.

За радио Саид Азам, анализатор в Канада, в миналото част от афганистанското държавно управление, изяснява, че главната цел на талибаните е да " получат необятна поддръжка от обществото " с избора на конституцията, изготвяна преди време с народен спор, в хода на развой, траял две години.

Революция с ограничавания

Конституцията, призната през 1964 година, дава опция на дамите да гласоподават, основава условия за парламентаризъм (включително за събаряне на правителстното от депутатите) и е считана за прогресивна в " златната епоха " на зараждаща се народна власт. Документът е революционен и в постановлението, че придържането към религиозните ритуали и правила не е обвързващо за всички в страната. Намалява се ролята на религията в няколко области, измежду които е и правосъдната система.

Тя обаче се ползва малко - едвам десетилетие. Кралството (наследило през 20-те години предишна форма на Емирство Афганистан) стопира да съществува след прелом през 1973 година, довел до абдикация на крал Мохамад Захир Шах. Следват години на еднопартийна власт, нова гражданска война, руска намеса, революция, власт на талибаните и свалянето им от Съединени американски щати, преди да се върнат в Кабул през август предходната година.

В текста има и ограничавания, утвърждаващи ролята на монарха, които в действителност биха били комфортни на талибаните. Парламентът (ако придвижването в последна сметка допусне да съществува) може да има опция да смъкна държавно управление, само че няма никаква опция за надзор над краля, нито над негови решения да вземем за пример в правосъдната власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР