Талибаните изненадаха мнозина, като превзеха Афганистан само за 10 дни.

...
Талибаните изненадаха мнозина, като превзеха Афганистан само за 10 дни.
Коментари Харесай

BBC: Ето петорката, която стои начело на талибаните

Талибаните изненадаха мнозина, като превзеха Афганистан единствено за 10 дни.

Все още не е известно кой публично ще управлява страната и ще влезе в новото държавно управление.

Но светът знае нещо за основните фигури в организацията,пише Би Би Си и дава елементи за петимата, които стоят отпред на ислямистката организация.

1. Хайбатула Ахундзада

Третият най-висш пълководец на талибаните след молла Омар (починал през 2013 г.) и Ахтар Мансур (убит през 2016 г.). Той зае сегашния си пост през май 2016 година Има известност по-скоро като богослов, в сравнение с като боен.

Ахундзада е роден в южната провинция Кандахар, съгласно непотвърдени информации, през 1961 година Баща му бил селски имам.

През 80 -те години на предишния век бъдещият талибански водач се причислява към милицията, която се бие със руските войски, само че не взе участие непосредствено в борбите.

След това се реалокира със фамилията си в Пакистан, открива се в град Квета в северната част на страната и влиза в едно медресе.

През 1994 година той се причислява към талибаните, в началото придвижване на радикални възпитаници от религиозни учебни заведения, учредено няколко месеца по-рано в Пакистан от молла Омар и трима негови сътрудници.

По време на първото ръководство на талибаните (1996-2001 г.) той оглавява едно от шериатските съдилища. Тогава талибаните не разрешиха малкия екран, киното, музиката, козметиката, спорта и посещаването на учебно заведение за девойки над 10 години. Практикуваха се ликвидиране с камъни, ампутация на ръце и обществено бичуване.

Не е известно сигурно какви присъди е постановил персонално Ахундзада.

Лидерът на талибаните съвсем не се появява обществено и не прави изказвания. Сред самите талибани е считан за корав реакционер.

В началото на август представителят на талибаните Забихула Муджахид удостовери, че Ахундзада управлява придвижването и е висшата власт по всички въпроси.

23-годишният наследник на Ахундзада заби претрупан с експлозиви камион в армейска база в южен Афганистан през 2017 година Брат му почина през 2019 година при детонация на бомба в джамия в Квета.

2. Абдул Гани Барадар

Заместник на Ахундзада по политически въпроси. Един от четиримата съоснователи на талибаните. Главен посланик и обществено лице на придвижването.

Именно той направи публично изказване за успеха на талибаните.

Роден през 1968 година в провинция Урузган в централната част на Афганистан,той взе участие в съпротивата против руското настъпление и даже тогава се среща с молла Омар и съгласно известията се дами за сестра му. След изтеглянето на руските войски той основава медресе в Кандахар. В първото талибанско държавно управление той е бил заместител -министър на защитата.

По -късно, съгласно наличните данни, той играе значима роля в планирането на военни дейности и терористични офанзиви и дава отговор за тяхното финансиране.

През февруари 2010 година той беше арестуван по време на взаимната интервенция на Съединени американски щати и Пакистан в Карачи. Той прекара осем години в пакистански затвор и беше освободен като част от продължаващия кротичък развой.

От януари 2019 година той е съвсем без отмора в столицата на Катар, Доха, където управлява делегацията на талибаните в договарянията с американците и на 29 февруари 2020 година подписа спокойно съглашение с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

Говорил е по телефона с Доналд Тръмп, срещал се е с външните министри на Китай и Русия, Ван И и Сергей Лавров.

Информираните хора характеризират Барадар като спокоен посланик, който приказва единствено всъщност, и човек с огромни упоритости.
 Николай Младенов: В Афганистан са нужни ясни мониторингови механизми извън Николай Младенов: В Афганистан са нужни ясни мониторингови механизми извън
" Случващото се в Афганистан е покруса и позор. Причините за случилото се са доста. Погрешните старания на интернационалната общественост за изгра...

3. Мохамед Якуб

Заместник на Хайбатула Ахундзада по военни въпроси. Син на починалия молла Омар. Той е на към 30 години.

След гибелта на Ахтар Мансур от удар на американски безпилотен аероплан през 2016 година, той беше считан за кандидат за поста на талибански водач, само че управлението на придвижването го смяташе за прекомерно млад и некомпетентен.

Смята се, че Мохамед Якуб е в положителни връзки с Абдул Гани Барадар и дружно с него съставлява релативно умереното крило на придвижването.

4. Сираджудин Хакани

След гибелта на татко си Джалалудин Хакани, един от главните военачалници на муджахедините през 80 -те години на предишния век, той управлява основаната от него група, известна като „ Мрежата Хакани “, и се причислява към талибаните.
 Сирийски джихадисти възторгнати от триумфа на талибаните Сирийски джихадисти възторгнати от триумфа на талибаните
Алиансът Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ), воден от бившето сирийско отклонение на „ Ал Кайда “, приветства завладяването на Афганис...

„ Мрежата Хакани “ се смята за най-организираната и боеспособна част от милицията на талибаните. Тя е виновна за редица набези против афганистанската войска и силите на интернационалната коалиция, както и за терористични офанзиви в един от хотелите в Кабул и посолството на Индия и за покушението против живота на някогашния афганистански президент Хамид Карзай. Според наличните данни той управлява значително афганистанско-пакистанската граница. Призната е за терористична организация в Съединени американски щати.

Сираджудин Хакани е на към 45 години. Настоящото му местоположение не е известно.

Миналата година, малко преди подписването на съглашението от Доха, той разгласява публикация в „ Ню Йорк Таймс “, в която по -специално се споделя: „ Повече от четири десетилетия скъпите животи на афганистанците се губят всеки ден. Всички са изтощени от война. Убеден съм, че е належащо да спрем да убиваме и осакатяваме. "

5. Абдул Хаким

Авторитетен богослов, образцов връстник и изключително непосредствен сподвижник на талибанския водач Хайбатула Ахундзада. Както и той, Хаким в никакъв случай не е бил полеви пълководец. Според прогнозите на редица специалисти той може да оглави системата на шериатските съдилища в новия Афганистан.

От септември 2020 година той управлява офиса на талибаните в Доха. Преди това той е живял дълги години в Квета, която се смяташе за неофициалната столица на талибаните, което пакистанските управляващи отхвърлят. Той оглавява там авторитетен съвет от религиозни водачи и медресета, където са учили главно хора от Афганистан.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР