Талибаните екзекутираха в сряда афганистанец, осъден за убийството на друг

...
Талибаните екзекутираха в сряда афганистанец, осъден за убийството на друг
Коментари Харесай

Талибанските с първа публична екзекуция, откакто завзеха властта в Афганистан

Талибаните екзекутираха в сряда афганистанец, наказан за убийството на различен човек, първата обществена екзекуция , откогато някогашните бунтовници превзеха Афганистан предходната година, сподели представител. Съобщението акцентира желанията на новите управници на Афганистан да продължат твърдолинейната политика , прилагана откогато поеха страната през август 2021 година и да се придържат към прецизното си пояснение на ислямския закон или шериата, оповестява " СиБиЕс нюз ".

Екзекуцията е в западната провинция Фарах пред стотици фенове и доста висши талибански чиновници , в това число от столицата Кабул и провинцията, съгласно Забихула Муджахид, върховен представител на талибанското държавно управление.

Решението за осъществяване на наказването е " взето доста деликатно ", сподели Муджахид, след утвърждение от три от най-висшите съдилища на страната и висшия лидер на талибаните молла Хайбатула Ахундзада.

Екзекутираният мъж, разпознат като Таджмир от провинция Херат, е наказан за убийството на различен мъж преди пет години и за кражбата на мотоциклета и мобилния му телефон . Жертвата е разпозната като Мустафа от прилежащата провинция Фарах. Много афганистанци употребяват единствено едно име.

Муджахид разяснява, че Таджмир е бил екзекутиран от бащата на жертвата, който го е прострелял три пъти с пушка . Ахмад Мухтар от CBS News сподели, че Муджахид също е разгласил гласово известие, за което се твърди, че е от майката на жертвата, в обществените медии, в което дамата може да бъде чута да показва задоволството си от раздаването на справедливостта и вярата, че това ще предотврати бъдещи убийства.

Талибанските сили за сигурност са арестували Таджмир, откакто фамилията на жертвата го упрекна в закононарушението, се споделя в изказване на Муджахид. В изказването не се споделя по кое време е осъществен карцерът, само че се споделя, че Таджмир е признал за убийството.

Уахид Шах, локален магазинер, който участва на изтезанието в сряда, сподели на Сами Юсафзай от CBS News в телефонно изявление, че е ужасяващо и той си е тръгнал бързо, тъй като не може да издържи да гледа повече .

" Ние не сме срещу ислямското правораздаване ", сподели Шах, само че упрекна талибаните, че правят извънсъдебни убийства на " почтени афганистанци " отвън ислямския правосъден развой на страната.

Друг афганистанец , който бе там в сряда, мъж, който изиска да бъде разпознат като Хаджи Ахмад, сподели, че като мохамеданин той " има вяра в такова гонене и санкции ", само че добави, че би трябвало да има цялостен правосъден развой " преди изтезанието ".

" Талибаните са убийци и убийците не могат да ползват шериата ", сподели той.

Трети очевидец сподели пред CBS News, че правораздаването, раздадено в сряда от талибанските управници в Афганистан, " ще спре кръвопролитието и беззаконието в обществото, цялостно с оръжия ".

" В тази страна, Афганистан, убийствата са нещо всекидневно ", сподели Абдулаб Хан. " Такива сурови санкции ще спрат хората да убиват и аз съм благополучен. Такива хора би трябвало да бъдат обществено екзекутирани. "

По време на предходното талибанско ръководство на страната в края на 90-те години на предишния век групировката постоянно извършваше обществени изтезания, бичуване и ликвидиране с камъни на наказаните за закононарушения в талибанските съдилища.

След като превзеха Афганистан през 2021 година, в последните седмици от изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от страната след 20 години война, талибаните в началото дадоха обещание да разрешат правата на дамите и малцинствата .

Вместо това те ограничиха правата и свободите , в това число постановиха възбрана за образование на девойки след шести клас. Те също по този начин възобновиха осъществяването на обществено бичуване в разнообразни провинции, наказвайки няколко мъже и дами, упрекнати в кражба, невярност или бягство от вкъщи .
 Талибаните възобновяват осъществяването на санкции по шериата
Талибаните възобновяват осъществяването на санкции по шериата

Те възприемат по-твърда позиция във връзка с правата и свободите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР