Таланта живее в родния си Разград Снимка Пламен КодровНай-бързият българин

...
Таланта живее в родния си Разград Снимка Пламен КодровНай-бързият българин
Коментари Харесай

Тъпчели Таланта с допинг

Таланта живее в родния си Разград Снимка Пламен Кодров

Най-бързият българин Николай Антонов сензационно признава, че е взимал допинг по време на славната си кариера. Човекът, надбягал легендите Карл Луис и Бен Джонсън, се е тъпчел с всевъзможни хапчета по указания на доктори и треньори. Публична загадка е, че през 80-те и началото на 90-те години голяма част от спортистите употребяват неразрешени стимуланти. Тогава антидопинговата система не е толкоз развита и множеството състезатели се измъкват безнаказани.

" Взимал съм допинг, само че не са ме хващали - признава в изповед пред " България Днес " Антонов. - Схемата е ясна - вършат нов допинг, който не го хващат. После медицината напредва и почват да го откриват. След това измислят нещо друго и по този начин. По принцип не са ми давали тъкмо допинг, а подсилващи неща, които са неразрешени. Тогава влязоха хормони на растежа и други неща. Страшни работи, американски, по 1500 $ струваше инжекцията. Тези синтетичните бяха по-евтини - по 40-50 $. За анаболите да не приказваме. По 30-40 хапчета съм пил дневно - витамини, за черен дроб, за кости, за оросяване на мозъка, за всичко. Даже съм взимал и такива, от които се уринира, с цел да се чистиш по-бързо. На Абаджиев схемата. Той ги чистеше за една седмица, а анаболът се хващаше на 15-20 дни. Една седмица и Абаджията ги правеше читави състезателите. Стигали са дори до промяна на кръв, представете си защо приказваме... В спорта постоянно е имало неразрешени стимуланти. При мъжете се използваше катетър с непозната урина. След надпреварата имаш време в залата и съблекалнята да разпуснеш, след това те чакат ченгетата в тоалетната. Но в залата с един катетър ти изтеглят твоята урина и ти вкарват непозната. Жените пък си вкарваха с презервативи друга урина. Слагат си ги в тях, след това ги отварят и пускат чиста проба. "
Таланта има проблеми с режима още като играч. Затова от време на време се постанова да бъде наказван с извънредно тежки тренировки. Въпреки че е спортист, Антонов още тогава пуши цигари. На лагери се преценява ненапълно с режима, само че като цяло е мъчно контролируем.
" И като състезател бях безгрижник, пиех и пушех - споделя най-бързият българин. - Такава подготовка ми вкараха, не мога в никакъв случай да я не помни. Караха ме да търча три пъти по 200 метра през три минути с противогаз на главата в зала ДФестивалнаУ, оптимални натоварвания. Като махна противогаза, целият съм черен. Да не приказвам какъв брой гуми, какъв брой щанги съм теглил, не знам какъв брой тона са били. "
Днес Таланта е надалеч от леката атлетика, като само следи по-интересните надпревари по малкия екран. " Трудна работа е да съм треньор или да имам школа, трябват пари и здрави нерви. А аз съм си изхабил към този момент и двете. Мога да оказвам помощ по принцип на другари. "

Не може да бие единствено един негър

Николай Антонов има куп славни победи на пистата и по негово време е част от елита на леката атлетика. Има европейски и международни трофеи, стига полуфинал на олимпиадата в Барселона. Доближава националния ни връх на 200 метра на едвам 5 стотни до международния. Побеждавал е всички най-хубави спортисти в света като се изключи един.
" Черните ги подкарах още 86-а година в Атина, бил съм ги на доста места - споделя Таланта. - Само един не можах да удрям - Франки Фредерикс, който е четирикратен олимпийски вицешампион. Негър със зелени очи, заплашителен беше. Сега го виждам по огромните конгреси, взе участие в награждавания, занимава се с щедрост. Започнах с четвърто място на първото международно състезание за юноши. После 87-88-а към този момент бях в ЦСКА и станах вицеевропейски в Будапеща. И двете ми бягания бяха върхове, би ме единствено един руснак с една стотна. През 90-а отново изпуснах златото в Глазгоу и останах втори. Следващата година към този момент бях международен първенец в зала с 20,67 секунди. На идната година станах 7-и на международното в Токио с 20,20 секунди и от този момент ми излезе прякорът " Най-бързия бял мъж ", тъй като бях единственият бял на финала. Тогава направих три върха на България, единият още не е усъвършенстван. Най-доброто ми тичане беше през 92-ра в Генуа, където станах европейски първенец с 20,41 секунди. Това години наред беше най-хубавото достижение в зала за всички времена, в този момент е пето или шесто. "


Антонов е отвял легендата Карл Луис

Печели над 1 милион $

Николай Антонов печели огромни пари по време на кариерата си и е същинска международна звезда. За страдание по-късно не му провървява и през днешния ден живее само с инвалидната си пенсия от 300 лв. в родния Разград. " Печелих доста пари като състезател - признава Антонов. - Само от " Найк " ми бяха дали 200 000 $. Отделно от " Рийбок " 50 000 $ за една година, от " Адидас " ми дадоха пари. Само за един старт в Европа взимах по 5-6 хиляди $. В Япония ми заплатиха 12 000 за едно тичане. Там след това бях един месец, взех 60-70 бона. Много пари, над един милион $ съм завоюва. Имах оферти от други страни да тичам за тях. Турция ме искаше, в Съединени американски щати ме каниха да изучавам с 1700 $ стипендия. Тогава бях във ВИФ и по едно време споделих: Край, отпътувам за Америка. Жена ми обаче ме разубеди, хвърлих документите и всичко свърши. "

Раздава и продава 20 кила медали

Николай Антонов събира близо 20 кг медали през кариерата си, само че през днешния ден са му останали едвам 20-ина бройки. Таланта има и десетки купи от влиятелни надпревари из целия свят. " Имам няколко купи, 20-ина медала са останали също - споделя спортистът. - Много неща съм продал и подарявал. Преди имах 20 кила медали, само че към този момент не са толкоз. Имам и един от международната купа, само че очаквам един другар да излезе от пандиза и да ми го върне, там за едни пари става въпрос. "

Алексей Гилтяй, Георги Иванов, " България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР