Таксономията за устойчиви инвестиции на Европейския съюз залага рамката за

...
Таксономията за устойчиви инвестиции на Европейския съюз залага рамката за
Коментари Харесай

WWF:Какви ще бъдат последствията за България ако инвестициите в изкопаем газ и ядрена енергия бъдат категоризирани като зелени?  

Таксономията за устойчиви вложения на Европейския съюз залага рамката за финансиране и вложения в климатично-неутралното бъдеще на Европа. След невиждан напън от страна на държави-членки и лобисти от енергийната промишленост, Европейската комисия разгласява обновените правила, съгласно които нуклеарната сила и изкопаемият газ получават статута на „ зелени “ технологии. Това се случва макар приетите проблеми във връзка с високите въглеродни излъчвания от газа, нуклеарната сигурност и генерираните от АЕЦ радиоактивни боклуци.

Решението изцяло подценява мнението на научните съветници, създали класификацията за зелени вложения, които недвузначно дефинираха включването на газ и АЕЦ като „ несъответстващи на съществуващия Регламент за Таксономията на Европейски Съюз “ и „ сериозен риск за подкопаване на рамката за устойчиви вложения “.

„ На първо място, повече нездравословни за природата огромни нуклеарни и газови енергийни планове няма да ни приближат до по този начин мечтаната индиферентност на българската енергетика във връзка с климата през идващото десетилетие. Освен това няма да решат и задълбочаващия се проблем с цената на силата. Напротив, те ще насърчат повече неустойчиво и централизирано потребление на скъпи и несигурни енергийни запаси като газа за производството на електричество и топлота, както и евентуални екологични опасности от построяването на напълно нови нуклеарни мощности “, разяснява Апостол Дянков, началник на процедура „ Климат и сила “ във WWF.

И двете технологии са по-скъпи от възобновимите енергийни източници, които биха разрешили на жителите, бизнеса и страната опция за действителна енергийна самостоятелност още през това десетилетие, добавя Дянков.

Публикуваните промени не са финални – следва интервал от няколко месеца, през който те ще бъдат обсъждани от институциите на Европейски Съюз и страните членки. Най-важният тест за упоритостта на Европейския съюз за климатична индиферентност до 2050 година ще бъде подлагането на препоръчаните промени на гласоподаване в Европейския парламент.

От името на WWF и природозащитната общественост призоваваме политическите ни представители в София и Брюксел да взимат решенията си на база на дълготрайните цели на България и планетата: енергийна самостоятелност без изкопаеми горива, нормализиран климат и съхранени екосистеми за бъдещите генерации.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР