Таксиметровите шофьори искат първоначалната такса за превоз да бъде вдигната.

...
Таксиметровите шофьори искат първоначалната такса за превоз да бъде вдигната.
Коментари Харесай

По-висока първоначална такса искат от таксиметровия бранш

Таксиметровите водачи желаят първичната такса за транспорт да бъде вдигната. Според тях, тя би трябвало да е равна на три пъти минималната цена за километър пробег в съответната община. Това би повишило междинната цена за курса с 25%. Още през ноември от сектора са внесли предлагането си в министерство на превоза


Поскъпването на услугата към този момент е на стадий разискване. Министерство на превоза и таксиметровите организации към момента договарят какво да се промени в метода, по който се образува цената за курс. От сектора акцентират, че разноските им са нарастнали прекалено много през последните години, а приходите не. Ако началната такса се вдигне три пъти, както желаят, те дават обещание по-високо качество на услугата, което в този момент било невероятно.

Шофьор на такси от 11 години. Преди това - преподавател. Красимир Цветков споделя, че приходът му е същият като преди 8 години, когато за последно е променяна цената за таксиметров транспорт.

Красимир Цветков - таксиметров водач: Само че разходната ми част е доста друга по отношение на тази преди 8 години.

Затова браншът упорства за гладко нарастване на цената за курс - като началната такса се обвърже с минималната цена за километър пробег. Тази цена се дефинира от общинските препоръки, които имат право да я актуализират всяка година. Какво значи това за град като София?
Спас Атанасов - Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи: В момента началната такса е 70 стотинки. Ако се одобри това наше искане, ще бъде 2.31. Разликата сред двете е 1.61.
С това нарастване от сектора считат да решат казуса с транспорта на " къси " дистанции. Водачите всеобщо отхвърлят такива курсове, тъй като не са рентабилни. Според статистика на самите компании 70% от недоволствата са точно за сходни отводи.
Катерина Мушанова: Отказват, безусловно, аз към този момент даже не ги ѝ апелирам.
За столицата " късо " разстояние е курс под три километра. Почти половината от курсовете за деня са на загуба, споделят водачи.
Красимир Цветков - таксиметров водач: Налага се компенсиране по други способи с повече часове работа, което единствено по себе си е незаконно и рисково.
За да се промени методът на образуване на началната такса, Министерството на превоза би трябвало да промени законовата уредба.

Ако нарастването се одобри, водачите чакат приходите им да се вдигнат с към 20-30 лв. дневно. Доколко клиентите на таксиметровите услуги, ще са удовлетворени е различен въпрос.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР