Таксиметровите компании започнаха вдигането на началната такса за превоз, като

...
Коментари Харесай

Започна поскъпването на таксиметровите услуги в София

Таксиметровите компании започнаха повдигането на началната такса за транспорт, като някои от тях към този момент оповестиха какви ще бъдат корекциите им. Това става откакто Министерство на превоза даде единодушието таксата да се вдигне административно.

Yellow ще вози с минималната допустима първична такса, която става 1.54 лева дневна и 1.76 лева нощна, като смяната влиза в действие от 29 март, оповестиха от компанията на уеб страницата си. Друга таксиметрова компания, която към този момент разгласи корекциите си, е " Мегатакси " - компанията оповестява, че ще вози с първична такса 2.27 лева през нощта и 2.58 лева денем, само че пък цената за повикване е нула лв..

Промените в наредбата, засягащи началната такса, бяха оповестени в Държавен вестник на 2 февруари. Такситата имат период от 3 месеца за повдигането на началната такса в определения от тях размер - от два до три пъти от минималната цена на километър пробег за даденото обитаемо място, като за София тя е надлежно 0.77 лева и 0.88 лева
Равнис по най-ниската цена
Досега първичната цена на таксиметровия транспорт не може да надвишава с повече от 50% цената на километър. Цената за влизане в такси обаче беше вдигната административно с измененията в Наредба 34 за таксиметровия транспорт на пасажери. Това се случи, откакто Министерство на превоза се поддаде на натиска на такситата, като министър Росен Желязков даже съобщи, че им изискуем нарастването, което по неговите думи ще е към лев.

Всъщност и преди измененията в наредбата таксиметровите компании можеха да вдигнат въпросната цена. В София при всеобщо прилаганата минимална цена от 0.77 лева./км дневна цена и 0.88 лева./км нощна, първичната такса не можеше да надвишава надлежно 1.15 лева при дневна цена и 1.32 лева при нощна цена. Въпреки това съвсем всички огромни таксиметрови компании в София бяха определили първична такса в размер на 0.70 лева, регистрира по време на разбора си на казуса Комисия за защита на конкуренцията.

Те са можели да изберат и по-висока такса, само че страхът от ценова конкуренция е спирал това. Такова беше и обяснението на представители на сектора - за какво се упорства за административно фиксиране на долната граница. Сега всички ще са задължени от страната да вдигнат цената.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР