Таксиметровата услуга да стане по-гъвкава. Това предвиждат промени в Закона

...
Коментари Харесай

Възможното завръщане на Uber

Таксиметровата услуга да стане по-гъвкава. Това плануват промени в Закона за автомобилните транспорти, готови от " Демократична България ", които ще бъдат импортирани в Народното събрание.

Промените ще разрешат да има разграничение на такситата, които можеш да си вземеш на улицата, от тези, които можеш да вземеш само посредством диспечерска система (мобилно приложение например). Последните да вземем за пример ще могат да не бъдат жълти, само че пък няма да могат да употребяват таксиметрови стоянки.

" Философията е да не зачертаваме новите технологии, само че и да не слагаме в по-тежка обстановка обичайните таксиметрови превозвачи ", изясни Божидар Божанов, специалист към " Демократична България ".

Предложенията на процедура ще разрешат на компании като Uber да се върнат на пазара при равни условия с другите. Т.е. в случай че тя се записва като таксиметрова компания (извършваща таксиметров транспорт по друг метод - през мобилно приложение). Фирми като TaxiMe пък, които към този момент имат и лични таксиметрови коли, ще могат да оферират хибриден модел - т.е. коли и от двата вида - и жълти и вид Uber.
Какво предлага законопроект
Друга препоръчана смяна е да се позволява премерване на дистанцията и надлежно отчитането пред Национална агенция за приходите със средства, разнообразни от таксиметров уред, да вземем за пример GPS + система, интегрирана с тази на данъчните по образеца на Естония.

Друга значима смяна е олекотяването на регистрационния режим посредством въвеждане на електронни услуги за отдалечено регистриране в регистъра на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Ще се отстрани разрешението от общината, като общините, в които оперира даден автомобил, се вписват от превозвача в регистъра на ИААА. Така ще се получава информация и за дължимия локален налог, като данъкът за таксиметрови транспорти към общините се резервира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР