Такси за чужденци Таксите за обучение в германските държавни университети

...
Такси за чужденци Таксите за обучение в германските държавни университети
Коментари Харесай

Колко струва следването в германските университети?

Такси за чужденци

Таксите за образование в немските държавни университети и висши учебни заведения бяха анулирани съвсем изцяло през 2013 година. " Почти " значи, че има едно изключение: от зимния учебен срок на образователната 2017/18 година в провинция Баден-Вюртемберг беше въведена наложителна вноска за студенти от страни отвън Европейски Съюз или Европейската икономическа зона (ЕИЗ). Такива студенти, в случай че това е първото им висше обучение, са длъжни да заплащат за следване във всички вузове в провинцията по 1500 евро на учебен срок.

От таксата са освободени приключилите немски учебни заведения в чужбина, студентите по стратегии за продан, както и аспирантите, пишещи в Германия дисертация. Изключение се прави също и за студентите-чужденци, които имат най-малко един родител, съпруг/съпруга или деца, притежаващи паспорт на страна-членка на Европейски Съюз или ЕИЗ. Същото право дава и разрешението за престояване в Европейски Съюз, както и работата в Германия: в случай че претендент да следва в Германия преди този момент е работил 5 години или в случай че някой от родителите му е живял 6 години в Германия, от които най-малко три е имал работа. От такса са освободени също и стажантите по образователна стратегия, както и приключилите лицей в Баден-Вюртемберг.

Първо и второ висше обучение

Под " първо висше обучение " в Германия би трябвало да се схваща завършването на бакалавърска степен (Bachelor), придобиването на подготовка " експерт " (Diplom) или полагането на държавен изпит (Staatsexamen). Последният дава право на работа в държавно контролирани специалности като доктор, преподавател, правист, фармацевт. Ако претендентът да следва в Германия има приключена бакалавърска или магистърска степен в страна отвън Европейски Съюз, да вземем за пример Русия, и не е приключил ВУЗ в Германия или друга страна-членка на Европейски Съюз, в този случай това се счита за първо висше обучение.

Във всички останали случаи последващото образование е второ висше обучение (Zweitstudium). Преди всичко това се отнася за студентите, които към този момент имат дипломи за магистър/мастър, за експерт или за сполучливо положен държавен изпит. Някои вузове причисляват към тази категория също и бакалавърската степен.

В някои немски провинции второто висше обучение е платено. В Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, да вземем за пример, то коства 650 евро на учебен срок, в Саксония - 350 евро, а в Саксония-Анхалт - 500 евро на учебен срок.

Ако преди приемането на тапия решите да промените специалността, това към този момент не се счита за второ висше обучение. Същото важи, в случай че редом учите две специалности - в един и същи или в разнообразни вузове.

Дали след приключена в Германия бакалавърска степен магистратурата ще се счита за първо или за второ висше обучение, зависи от нейния тип. Повечето магистърски стратегии в Германия са консекутивни - разумно продължение са на образованието за бакалавър по същата или близка компетентност. Тази магистърска степен е еквивалентна на първото висше обучение и студентите не се таксуват.

В Германия съществуват също и магистърски стратегии за висшисти (weiterbildende Masterstudiengänge). По предписание тези форми на следдипломна подготовка са платени и се считат за второ висше обучение. За другите специалности и вузове таксите са разнообразни. Така да вземем за пример магистратура по " Мениджмънт и нововъведения " в мюнхенския Технически университет излиза 28 хиляди евро, а в университета във Франкфурт на Майн образованието за управител в авиацията и туризма коства 19 900 евро. Курсът на образование във висшето учебно заведение в Мюнстер за " магистър по бизнес администрация " в инженерните и естествените науки пък излиза 6 250 евро.

Семестриални такси и просрочване на следването

Всички студенти в държавните вузове на Германия са длъжни да заплащат семестриални такси, които отиват за мензите, спортната активност, за езикови курсове или за студентски карти за пътешестване в публичния превоз. Всяко висше образователно заведение самó дефинира размера на семестриалната такса: от 76 евро във Висшето учебно заведение на провинция Саксония-Анхалт до 380 евро в Бременския университет. В Баден-Вюртемберг чужденците от страни отвън Европейски Съюз заплащат към семестриалната такса от 188 евро и сумата от 1 500 евро - в допълнение. Без импортирана семестриална такса не е допустимо записването за идващия учебен срок.

Също по този начин е значимо да се знае, че прекомерното отсрочване на следването, в случай че то продължи доста по-дълго от плануваното, излиза по-скъпо. В подобен случай в някои немски провинции се начисляват и такси за просрочване на образованието (Langzeitstudiengebühren). Така да вземем за пример в Бремен се дължи такса от 500 евро за всеки учебен срок над четиринайсетия, а студентите в Саксония могат да удължават гратис следването си единствено с 4 семестъра. След това за всеки спомагателен учебен срок се заплащат по 500 евро такса за просрочване на следването. Подобни такси съществуват също и в Саксония-Анхалт, Долна Саксония, Заарланд и Тюрингия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР