Такси Максим, срещу която таксиметровите шофьори от София се вдигнаха

...
Такси Максим, срещу която таксиметровите шофьори от София се вдигнаха
Коментари Харесай

Такси Максим е собственост на офшорна компания и... работи на загуба

" Такси Максим ", против която таксиметровите водачи от София се подвигнаха на митинг, е еднолична благосъстоятелност на " Хай Технолоджи Мениджмънт Корпорация " ООД, записано в Доминиканската република. Негов основател пък е " Корпорация Интернешънъл Офшор Къмпани Сървисис ", сподели инспекция на Actualno.com в обществените регистри.
Доминиканската република е офшорна зона съгласно последния оповестен от МФ лист на държавите/териториите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим.
Последният оповестен годишен финансов доклад на сдружението " Такси Максим ", записано в София, за 2017 година демонстрира, че то работи на загуба. Текущата загуба на компанията съгласно доклада е минус 498 000 лв. . Тя е със 170 000 лв. по-голяма от загубата за миналата година. Пасивът на сдружението в края на 2017 година е на стойност 540 000 лв..
Общо наетите лица във компанията са 7, 5 от тях – дами . Имат един началник, един експерт, петима техници и приложни експерти. Разходите им за фонд работна заплата са 64 943 лева
През юли месец предходната година шефът Валентина Генова – гражданин на Пловдив, е подала документално съобщение за овакантяване по персонални аргументи. На нейно място месец по-късно за началник на сдружението е определен руснакът Игор Жмахин, а седалището му е преместено от Пловдив в София.
На името на Валентина Генова и на " Такси Максим " ЕООД в ИА " Автомобилна администрация " са регистрирани две коли за таксиметров транспорт - " Дачия Лоджи " и " Рено Клио ". Самото сдружение има регистрация за таксиметров транспорт, издадено когато шеф е Генова.
Припомняме, че с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 8-ми февруари тази година е формирано произвеждане за изследване на вероятно осъществени нарушавания по Глава VII от Закон за защита на конкуренцията от страна на " Такси Максим " ЕООД. То е по отношение на постъпили в Антимонополната комисия сигнали, в които се твърди реализиране на нерегламентиран транспорт на пасажери от " работа за поръчки на " Такси Максим " посредством потребление на мобилно приложение " Максим ".
Сигналите са подадени от професионални сдружения и организации - " Съюз Такси ", " Национален съюз на превозвачите ", " Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи ", " Асоциация на таксиметровите синдикати в България ", Синдикален съюз " Сила ", а също по този начин от Столична община и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". В сигналите се показва, че услугата има белезите на таксиметров транспорт на пасажери, доколкото се прави с лек автомобил против възнаграждение, по деклариран от пасажера маршрут посредством мобилното приложение " Максим ", което реализира връзката сред пасажера и фактическия реализатор на транспорта в несъгласие с настоящата законова и подзаконова нормативна база по отношение на таксиметровия транспорт на пасажери.
В известието на Комисия за защита на конкуренцията се сочи, че е осъществено авансово изследване, като изиска информация и доказателства от " Такси Максим " ЕООД. От показаната с писмо от 12-ти декември 2018 година информация и направени разпечатки от уеб страницата https://taximaxim.bg/ било открито, че " Такси Максим " ЕООД от февруари 2015 година реализира комерсиална активност на територията на страната посредством потребление на мобилни приложения " Максим: поръчка на автомобил " и " Taxsee Driver ".



От сдружението съобщили, че имат позволение за безплатно потребление на мобилните приложение от High Technology Management Corporation.
За да стане човек таксиметров водач в " Такси Максим ", би трябвало да попълни онлайн регистрация с данни на шофьорската брошура, на колата плюс фотография. Свидетелство за съдимост не се подава, не се подписва нито трудов, нито цивилен контракт. Кандидатът подава банкова сметка, на която да му се превеждат парите, а компанията отчислява 10% от цената на всеки курс. Клиентът може да заплати и в брой.
Припомняме, че през 2015 година с решение на Върховния административен съд бе прекъсната активността на Uber-такси, която изпълняваше превоз на пасажери по сходни на " Максим " правила. Комисия за защита на конкуренцията, а след това и Върховен административен съд установяваха нарушаване на Закона за защита на конкуренцията от страна на холандските " Юбер Б. В. " и " Разиер Опършейшънс Б. В. " по отношение на предлаганата от тях услуга UberX. Сигналът тогава бе подаден от таксиметровата компания " О`КЕЙ СУПЕРТРАНС " АД.
На двете регистрирани в Холандия сдружения Комисия за защита на конкуренцията наложи глоба от по 50 000 лв. и постанови преустановяване на нарушаването. За българското им сдружение " Юбер България " мнението бе, че не е направило нарушаване.
В годишния доклад на " Юбер България " (еднолична благосъстоятелност на " Юбер Интрернешънъл Холдинг Б.В. " – Холандия) за финансовата 2017 година е посочено, че сдружението е със спряна активност. То няма чиновници на трудов контракт нито за същата, нито за миналата година. Ръководството му към оня миг счита, че то ще стартира да оперира в обозримо бъдеще. Това зависи от продължаващата поддръжка на едноличния притежател, изразил планове да я обезпечава. За последната регистрирана година сдружението е предоставяло спомагателни и маркетинг услуги на база контракт с " Юбер Б.В. " и приключва годината на счетоводна облага от 7 хиляди лв..
Окончателното решение за прекратяването на нелоялната конкуренция от страна на Uber е от септември, решението на Комисия за защита на конкуренцията е от май месец 2015 година А няколко месеца по-рано – през февруари месец същата година, в България е записана " Такси Максим " ЕООД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР