Таксата за битови отпадъци на Община Хасково за 2020 г.

...
Таксата за битови отпадъци на Община Хасково за 2020 г.
Коментари Харесай

ВАС: Такса смет в Хасково за 2020 г. е незаконна 

Таксата за битови боклуци на Община Хасково за 2020 година е противозаконна. Това реши Върховен административен съд като остави в действие решението на Административния съд в Хасково, с което бе анулирано това  ОбС за установяване на по- висок  размер на таксата.

 Делото стартира по тъжби на 7 компании и 2 частни лица, че не е ясно по какъв начин се тъкмо се образуват разноските по предоставяната  услуга, на чиято  база е избрана по- високата такса за 2020 г. 

По делото е открито, че нито при правене на разходната част в докладната бележка, направена за Общински съвет, нито в план-сметката, има разбори, калкулации или планове на предвижданите планирани разноски за дейностите. Липсва детайлизиране на обособените пера, формирали посочените систематизирани суми, като не излиза наяве по какъв начин са образувани те. Така да вземем за пример, в Разходната част а заложени крайни стойности на разноски за дейностите непорочност, метене, миене и снегопочистване. Не се  съдържа на никое място подробна разбивка, която да включва разноски за работни заплати или закупени материали, гориво и други които са относими към предоставяните услуги пера. Няма данни за количествата работа, тип и брой съдове за Твърди битови отпадъци по обитаеми места, единични цени на обособените типове работа. По този метод, при липса на подробни претекстове по отношение на крайните заложени в план-сметката суми, се препятства опцията за инспекция вярно и законосъобразно ли са изчислени разноските. Това са претекстовете, с които Административният съд в Хасково анулира решението на Общински съвет.  Последваха две касационни тъжби от Общински съвет и кмета Станислав Дечев. В последна сметка решението на съветниците  е анулирано. 

Така всеки, които се усеща обиден  може да си потърси надвзетите пари за таксата. Предстои съдът да се произнесе и по таксата за 2021 и 2022 година, които също са атакувани. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР