Така социалният министър Георги Гьоков коментира за Euronews Bulgaria решението

...
Така социалният министър Георги Гьоков коментира за Euronews Bulgaria решението
Коментари Харесай

Гьоков: Скандалът с изгонването на дипломатите е изненадващ и не говори за нормални отношения в коалицията

Така общественият министър Георги Гьоков разяснява за Euronews Bulgaria решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати.

Гьоков показа, че няма информация това решение да е било обсъждано в съдружен формат. Той посочи, че не е осведомен дали причините за дейностите на премиера са обосновани или са плод на страст и чака пояснение от него. А методът, по-който е взето това решение предопределя позицията на Българска социалистическа партия, която беше изразена и от водача на партията Корнелия Нинова.

Гьоков напомни, че електоратът им е надъхан русофилски и партията няма различен ход. Ако всичко мине по процедурите с чуване на външния министър в Народното събрание, с разискване в съдружен формат и в Министерския съвет и при излагане на стоманени причини обаче левицата не би се противопоставила на сходно деяние, добави Гьоков.

Социалният министър разяснява и актуализацията на бюджета. Забавяне на нарасналите пенсии надали ще има, само че в случай че това се случи, възрастните хора ще получат нарастването си със задна дата. Това увери общественият министър Георги Гьоков в студиото на „Добро утро Европа“. Той предвижда висок скок на минималната работна заплата след нова година. Като посочи, че нейният размер ще скочи автоматизирано, тъй като ще бъде обвързана със междинната работна заплата.

Аз доста мощно настоявах минималната работна заплата да се усили още тази година. Аргументите на финансовото министерство и при дебатите в Националния съвет за тристранно съдействие, да не бъде увеличавана минималната работна заплата за повторно тази година, бяха че в случай че усилваме е казус, непредвидимост за работодателите, само че аз споделям, че не е казус, тъй като се е случвало обратно през годините да има два пъти нарастване.

Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика

Социалният министър посочи, че от министерството ще се придържат към автоматизъм, който още не е въведен, само че са подготвени с подобен автоматизъм в МТСП, ще се придържат и към Европейската инструкция за минималната работна заплата в страните членки, която още не е призната, само че е въпрос на време това да се случи. „ Там е записано, че минималната работна заплата би трябвало да се движи към 50% от междинната. Това ще наложи един доста сериозен скок от нова година. Сега е 710, ние настояваме и по нашите сметки, в случай че в този момент би трябвало да бъде 770 лв., в случай че не го създадем в този момент, междинната работна заплата ще се вдигне до края на годината и по моя персонална прогноза тя ще надвиши 800 лв. след нова година“, разясни министър Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР