Така сме свикнали със смартфона си, че вероятно най-голямото предизвикателство

...
Така сме свикнали със смартфона си, че вероятно най-голямото предизвикателство
Коментари Харесай

Защо да не сменяме телефона си прекалено често

Така сме привикнали със смарт телефона си, че евентуално най-голямото предизвикателство за нас е да прекараме един ден без него. Пазарът не стопира да се разраства, а нови модели излизат безусловно всеки ден.

Около шест милиарда души по света имат мобилен телефон. Всяка година се продават над 1.5 милиарда апарата, което значи, че някъде там е броя и на тези, които стопират да се използват. А вероятността да сменяме обичаното си устройство по-често от нужното е действителна.

Средно подменяме смарт телефона си на всеки две години , което оказва съществено въздействие върху околната среда. Най-често това наше решение е подбудено от така наречен FOMO комплекс - боязън да не пропуснем най-новото, най-актуалното, тъй като това незабавно оказва въздействие на обществения ни статус.
 Снимка 456993

Така даже смарт телефонът ни да работи идеално, ние просто желаеме да го сменим с модела, излязъл преди малко, с цел да можем да се похвалим с него на всички. И по този начин през целия си живот можем да сменим 20, в случай че не и 30 апарата . А за последствията от това надали се замисляме.

Едва към 15% от електронните устройства, които се трансформират в отпадък, се рециклират вярно. Най-голяма част от този боклук отива в Китай, Индия и Гана, където няма строга регулация на преработването. Често то е обвързвано с отделянето на токсични химикали и тежки метали във въздуха, както и с директна щета за служащите.
 Снимка 456990

В производството на апаратите се употребяват доста скъпи и сложни за извличане материали, които постоянно стават причина за пораждане даже на военни спорове. А добивът е безусловно рабски труд, и то ниско обезщетен. Заради своята трудност пък производството на апаратите изисква големи енергийни запаси.

Няма по какъв начин да пропуснем и виновността на производителите, които вършат смарт телефоните по този начин, че ремонтът им да е все по-сложен и все по-скъп. Често по този начин ни слагат и пред по-изгодния избор просто да си купим ново устройство. Това е и търсеният резултат, тъй като всяка покупка е облага за тях.
 Снимка 456992

Не единствено телефоните са извършител на съществено замърсяване, само че и всички аксесоари, които купуваме за тях. В по-голямата си част те са направени от пластмаса, много бързо стопират да ни бъдат от изгода, а от време на време ги купуваме единствено с цел да не изостанем от трендовете, написа Medium.

Най-важното, което можем да създадем, с цел да не способстваме в допълнение за замърсяването на нашата планета, е да използваме смарт телефона си допустимо най-дълго време . Така оказваме помощ и на бюджета си.
 Илон Мъск, смарт телефоните на милиардера и за какво ги унищожава
Защо Илон Мъск унищожава телефоните си

Крайни ограничения

През 2017 година Greenpeace сътвори показател на зелената електроника, в който подреди софтуерните компании по отношение на ресурсите, които употребяват, и вредата, която нанасят на околната среда. Въпреки непрекъснатите ограничения, които фирмите вземат, всичко зависи и от нас, като консуматори.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР