Така, както масовото индустриално производство започна през втората половина на

...
Коментари Харесай

Бъдещето на фирмите за ИТ услуги е в ютилити модела


Така, както всеобщото индустриално произвеждане стартира през втората половина на 19 век, по същия метод през днешния ден, в 21 век, стартира смяната на фирмите за ИТ услуги, съобщи Горан Ангелов, CEO на IBS България
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Компаниите за ИТ услуги такива, каквито ги познаваме, отмират. Ако желаят да продължат да работят, те нямат различен избор, с изключение на да възприемат ютилити модела. Важното за тях в този момент е да познават бизнеса на своите клиенти, а освен технологиите. Това съобщи Горан Ангелов, основен изпълнителен шеф на IBS България, в зрелищна презентация в границите на форума „ IBS IT Compass 2022 ”, който компанията организира за 10-та поредна година.

„ Дали в действителност развиването на технологиите през днешния ден е по-бързо от всеки път? Ако погледнем времевата карта на индустриалните революции, вероятно можем да поспорим по този въпрос; работата не е в скоростта, а в мащаба: в обсега на софтуерното навлизане, в дълбочината на разпространяването на технологиите ”, сподели Ангелов.

„ Предизвикателство за нас през днешния ден е по какъв начин да управляваме „ всепроникването ” на технологията. Повсеместното ѝ разпространяване постанова промяна на бизнес-моделите и моделите на взаимоотношение в обществото ”, акцентира мениджърът на IBS България.

В светлината на развиването на технологиите от ден на ден се приказва за „ дев-опс ” (dev-ops). Тази методология носи доста смисъл за бизнеса, уточни Ангелов. „ Това е нещо, което вкарва избрани полезности в работата – правила, с цел да се организираме добре в осъществяването на дилемите си. Ако се задълбочим, ще установим, че [принципите] не са нещо ново под слънцето. Тези процеси ги е имало в едно предходно време, хората са извлекли познание и комфортни правила. Въпросът е да ги приспособяваме към действителността си, с цел да реализираме високо равнище на успеваемост през днешния ден ”, сподели той.
още по темата
Дев-опс би трябвало да се преглежда като просвета на работа. При тази просвета няма спор сред устрема към изобретение и устрема към непоклатимост и резистентност.

„ Що се касае до бъдещето на фирмите за ИТ услуги обаче, те имат малко по-различен бизнес. Дошъл е към този момент краят на фирмите за ИТ услуги – такива, каквито ги познаваме до през днешния ден ”, съобщи Горан Ангелов. „ Така, както всеобщото произвеждане е почнало през втората половина на 19 век, по същия метод в този момент, в 21 век, стартира смяната и за този тип компании. Сега те нямат проблем с неналичието на разпространяване на технологии. Технологиите са повсеместни! Съответно има потребност от ИТ услуги. Бизнес има пребогато, в този момент е беритба за компаниите за ИТ услуги ”.

Според него, неприятното е, че ИТ системите като комплексност стават доста комплицирани. Но това е неприятно за клиентите, не и за фирмите за ИТ услуги. От друга страна обаче, видно е, че дефицитът на фрагменти се задълбочава – и това няма изгледи да се промени. А животът се забързва и има потребност от непрекъсната смяна. „ Мое персонално мнение е, че времето, в което няма да можем да управляваме сериозни за нас проблеми и процеси, е доста близко ”, предвижда Ангелов.

Съветът ми към фирмите за ИТ услуги е да опознаят бизнеса на клиентите, да задълбочат в него, а освен в технологиите, предложи Горан Ангелов
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Тази картина вещае трагична смяна за фирмите за ИТ услуги. Изначално задачата на всеки бизнес е една – да прави пари. Затова се вършат и вложения – те би трябвало да обезпечат бъдещите доходи. Но на сегашния стадий, съгласно Ангелов, доста компании за ИТ услуги към този момент разчитат на „ свръхпродаване ”, с цел да си обезпечат приходи. Стига се до парадокси. Така да вземем за пример, активност която обичайно лишава ден, може да се проточи седмица или няколко, единствено с цел да се оправдае по-високата цена, която ще изиска доставчикът на услугата. „ Всички по веригата осъзнаваме спора – само че не го позволяваме. Затваряме си очите, единствено с цел да се свърши нещо. Да, само че с ускорение на процесите, през днешния ден сходно държание става проблем ”, уточни шефът на IBS.

Бъдещето на компаниите за ИТ услуги в сходна обстановка е да възприемат ютилити модела на работа. Това значи да продават услуга, при която има явен измерител и на количеството, и на качеството. За задачата са нужни доверие сред снабдител и клиент, точни измервания, бистрота и, не на последно място, знания – най-много за бизнеса на клиентите.

„ Това е предизвикването за фирмите за ИТ услуги: да прегърнат бизнес-знанията, с цел да са потребни на клиентите си. Не вярвате ли? Върнете се и вижте по какъв начин са зародили електроразпределителните компании. В по-ново време имаме различен образец – облака: вместо да си купуваме хардуер, ние влизаме в уеб страница и заявяваме какъв брой изчислителна мощност желаеме. За нея има явен измерител на потреблението, на тази база след това си плащаме. Съветът ми е: опознайте бизнеса, задълбочете се в него, а освен в технологиите ”, заключи Ангелов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР