Та 12-ти октомври се отбелязва Световния ден за борба с

...
Та 12-ти октомври се отбелязва Световния ден за борба с
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с артрита

Та 12-ти октомври се отбелязва Световния ден за битка с артрита. Артритните болести са най-голямата група хронични болести в международен мащаб. В Европа от тях страдат 120 млн. души.
Денят се отбелязва за пръв път през 1996 година и задачата му е да се усъвършенства информираността измежду медицинските среди, хората с ревматични болести и обществеността. Чрез разнообразни начинания на този ден се притегля вниманието на виновните институции върху компликациите, пред които са изправени хората с ревматични и мускулно-скелетни болести и ограниченията, които би трябвало да се вземат за превъзмогването им.
Най-общо артитът съставлява инфектиране на ставите, което може да засегне ставния хрущял, подлежащите му костни повърхности, положението на ставната капсула и течността в нея. Най-честите признаци са болежка, вдървеност и лимитирана пъргавина на ставите, отичане и зачервяване на кожата над засегнатата става, а на по-късен стадий деформации на ставите. Има над 100 типа артрит, измежду които най-често срещани са остеоартритът, прочут още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест, ревматоидният артрит, заболяването на Бехтерев и други
По неофициални данни в България с диагноза болест на Бехтерев са 30 000 души, а страдащите от ревматоиден артрит са към 70 000. За тези пациенти се грижат единствено 82 ревматолози, които са съсредоточени най-вече в огромните градове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР