СЗО прекратява проучване в Ирак след двете войни, защото трикратното

...
СЗО прекратява проучване в Ирак след двете войни, защото трикратното
Коментари Харесай

Предизвикват ли малформации снарядите с обеднен уран?

СЗО приключва изследване в Ирак след двете войни, тъй като трикратното покачване на мъртвородени и на деца с вродени недостатъци било най-вече по мемоари на майки
Снарядите с обеднен уран, които Англия разгласи, че може да подари на Украйна, като поддръжка във войната против Русия, за броени часове провокираха същинско цунами в интернационалните връзки. Макар да не се водят нуклеарни оръжия, съветският президент Владимир Путин незабавно разгласи, че Москва ще отговори „ по съответния метод ”.

Лондон упрекна Русия, че популяризира подправени вести, тъй като снарядите за танковете „ Чаланджър ”, които страната подарява на Киев, са заредени точно с муниции с обеднен уран и това не е нещо ново, защото се употребява от дълго време при разнообразни военни интервенции. Включително във войните против Ирак през 1990-1991 и през 2003 г. 

Ако човек се абстрахира от съветските опорки и апокалиптични прогнози и потърси достоверни източници, неизбежно ще попадне на един любопитен разбор на влиятелното здравно издание Lancet, което мъчно може да бъде упрекнато в пристрастност.

Проучването е от 2012 година и е въз основата на мемоари на майки от 10 800 семейства от 18 области в Ирак. Според тях в интервала 1982-1992 година те са имали 43 387 спонтанни аборти, мъртвородени деца и раждания на деца с вродени недостатъци.

В разбора се прецизира, че единствено 32 на 100 от тези случаи са регистрирани в лечебни заведения и за тях има медицински досиета.

Независимо от това, изследването открива, че през 1988-1992 и 2003-2007 година се следи трикратно нарастване на вродените недостатъци при новородени. 

От друга страна, СЗО твърди, че мъртвородените деца в интервала 2008-2012 година в Ирак са доста по-малко от откритите на други места. Затова съгласно организацията са нужни спомагателни изследвания, с цел да се откри истината – по какъв начин боеприпасите с обеднен уран се отразяват на плода и на бременните. Тук обаче е належащо едно конкретизиране - действителните бойни дейности завършват през 2003 година, т.е. интервалът от 2008 до 2012 не е напълно достоверен. 

В резултат на почналия спор, СЗО кани учени от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), Лондонския академични лицей (UCL), Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) и норвежката Fafo Research Foundation, с цел да проучват свидетелствата на майките от Ирак и медицинските картони.

Заключението на учените е, че множеството данни се базират на мемоари и дребна част на публични документи, по които да се създадат аргументирани заключения и рекомендации.

Така изследването е прекъснато и човечеството към момента не е наясно по какъв начин тъкмо се отразяват на здравето и на децата боеприпасите с обеднен уран. 

Петя Минкова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР