Сякаш от нищото на един площад в Янгон изникват хиляди

...
Сякаш от нищото на един площад в Янгон изникват хиляди
Коментари Харесай

Мианмар: и храмовете участват в революцията

Сякаш от нищото на един площад в Янгон изникват хиляди хора. Те скандират бойния зов на съпротивата - " Do Aye! " ( " Наш дълг е! " ). Докато армията дойде, стачкуващите към този момент са изчезнали.
Жителите на Мианмар организират митинги под формата на флашмоб. Ден след ден хората рискуват живота си в битката против военната хунта. Силите за сигурност стрелят без предизвестие - против мъже, дами и деца. Оръжията са предопределени за война.
Лекуват ранените в манастири и храмове  
" Никога не съм виждал толкоз тежки контузии ", споделя лекар Фай. " Простреляни глави, раздрани крака и натрошени кости; вътрешни органи, които безусловно са експлодирали от високоскоростните патрони. Но и пострадвания от гумени патрони, тела, които са насинени от горе до долу ".
Името на лекар Фай е променено. Той работи в незаконна клиника в най-големия град в Мианмар - Янгон. Неврохирургът е загърбил работата си в една болница и се е присъединил в съпротивата. Така са създали и множеството лекари в страната - в този момент те лекуват жертвите на хунтата в будистки храмове или манастири.
" Стрелят даже по колите за спешна помощ "  
" Ранените постоянно остават дълго да лежат по улиците, военните не ни дават да се погрижим за тях, просто не престават да стрелят ", споделя лекар Фай. " Не ги е грижа за лекарите и медицинските сестри, стрелят даже по коли за спешна помощ. И когато схванат, че лекуваме пациенти, щурмуват мястото и арестуват лекарите и доброволците. Затова нашата клиника е незаконна. "
Лекарите в незаконните лечебни заведения получават лекарства и консумативи от чиновници на формалните лечебни заведения, които симпатизират на съпротивата. Когато случаите са по-тежки, лекар Фай кара пациентите в по-добре оборудвани частни клиники, които рискуват лицензите си.
" Повече не чуваме за тях "  
Посещението в болница обаче е риск и за съперниците на ръководещите. Войниците постоянно претърсват клиниките, задържат ранените протестиращи и ги карат във военни лечебни заведения. Накрая те биват изправени пред военни съдилища, издават им дългогодишни присъди и повече не чуваме за тях ", изяснява лекар Фай.
Близо 900 души са убити, хиляди са задържани, само че даже след четири месеца съпротивата в Мианмар не секва. Протестите не престават, макар повсеместния апетит. Икономиката на страната е срината от стачки и протести.
" Революцията ще победи "  
" Хората в Мианмар осъзнаха, че са изоставени ", споделя Фил Робъртсън от правозащитната организация Human Rights Watch. Той осъжда ненамесата на интернационалната общественост - и на Запада, и на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.
Въпреки всичко лекар Фай е уверен, че народът му рано или късно ще победи над диктатурата. " Наистина имам вяра, че революцията ще победи ", споделя той. " Военните към този момент четири месеца не са в положение да открият функциониращо ръководство ". Същевременно армията се натъква на въоръжена опозиция в цялата страна.
" Хората видяха по какъв начин прострелват мирни стачкуващи и са решени да се борят против хунтата с всички вероятни средства, даже с принуждение ", уверен и лекарят. " Тази гражданска война ще победи. Ще се борим и ще реализираме триумф. "
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР