Свят Защо мобилно приложение за проследяване разгневи хиляди московчани Хиляди

...
Свят Защо мобилно приложение за проследяване разгневи хиляди московчани Хиляди
Коментари Харесай

Защо мобилно приложение за проследяване разгневи хиляди московчани

Свят Защо мобилно приложение за следене разгневи хиляди московчани Хиляди хора се оплакват, че неправилно са били глобявани от карантинното приложение  Василена Василева 2 юни 2020, 22:56  Защо мобилно приложение за следене разгневи хиляди московчани Източник: iStock Photos/Getty Images
огато здравната сестра Мария Алексеева се заразява с ковид по време на работа, тя се изолира вкъщи и следва разпоредбите, наложени от московските управляващи. Редовно контактува с лекари, не напуща жилището си и качва на смарт телефона си мобилното приложение за следене на пациентите под карантина, изисквано от градските управляващи.

Кантарджиев: От щаба не се забавляваме с епидемията

Приложението Social Monitoring открива посредством GPS местонахождението на потребителите и на инцидентен принцип им праща известия да си създадат "селфи ", с което да потвърдят, че са у дома. Ако приложението открие, че те са напуснали своето жилище или не са изпратили фотографията, на провинилите се постанова санкция от към 56 $ всякога.

Но скоро приложението се трансформира в призрачен сън за Алексеева. То се срутва при опитите й да направи фотография. Омаломощена от заболяването, тя се мъчи дни наред със софтуера, от време на време в продължение на часове при техническа помощ от оператора. И когато нейната карантина свършва, тя открива, че е натрупала 11 санкции за 620 $ общо.

Отменя се карантината на част от лицата, пристигнали у нас

"Това е повече от месечната ми заплата ", споделя Алексеева пред АП. "Карантината беше тежка за мен. И на всичкото от горната страна в този момент би трябвало да се оправям и с това ", прибавя тя.

Хиляди московчани също се оплакват, че неправилно са били глобявани от карантинното приложение. За малко повече от месец управляващите са наложили към 54 хиляди санкции за три милиона $ общо на близо 70 хиляди регистрирани консуматори.

Кога ще върнат парите на туристите за провалените екскурзии

Властите настояват, че санкциите са оправдани и са налагани на тези, които неведнъж са нарушавали карантината. Но консуматори на приложението споделят, че в него има засечки и недостатъци, поради които от време на време се изискват селфита измежду нощ и че санкциите се раздават случайно.

Москва бе най-голямото огнище в Русия през пандемията с регистрирани близо половината от над 414-те хиляди случая в страната. И до момента в който градът с 12 милиона поданици се бореше за възпирането на болестта, в него бе употребена технология, провокирала след това всеобщи рецензии.

Когато през февруари бе обявено за два случая с вируса, кметът Сергей Собянин разпореди да се употребява програмен продукт за лицево различаване, което да наблюдава китайските жители в столицата - нещо, което провокира недоволства на правозащитни групи. Когато през април в града бяха въведени цифрови пропуски за постоянно пътуващите, в метростанциите се образуваха гъсти тълпи, до момента в който служители на реда ревизираха смарт телефоните на всеки.

Но най-големите недоволства се концентрираха върху приложението Social Monitoring, което от април е наложително за хората, които са инфектирани или се допуска, че се инфектирани с вируса. Пациентите бяха задължени да подпишат заявления, че би трябвало да си конфигурират приложението като част от системата за известяван за тяхната карантина, макар че не им е било казвано по какъв начин да се употребява приложението или какви дейности водят до санкции.

Само 6 нови случая на ковид у нас, няма новозаразени медици

Григорий Сахаров, който се е самоизолирал след прекарана седмица в болница с породена от ковид пневмония, е получил шест санкции на обща стойност 336 $. Две от тях датират от времето, когато още е бил приет в болница, макар че той е конфигурирал приложението едвам след изписването си. "Нямам нищо срещу да платя глоб, за нещо, което съм сбъркал, само че не разбирам какво заплащам тук ", споделя Сахаров пред АП.

Светлана Бистрова, карантинирана вкъщи с сходни на инфлуенца признаци, не си е конфигурирала приложението. По нейните думи лекарите не са й споделили, че би трябвало да го направи, а и не е забелязала в подписаната от нея заповед за карантина клаузата, която я задължава да употребява приложението. След две седмици на строга самоизолация Бистрова схваща, че е била санкционирана четири пъти за 224 $ общо. Една от санкциите е за това, че не си е конфигурирала приложението, две са за разкритието, че била отвън жилището си и една, че не е дала детайлности за прегрешението си. "Тази, тъй като не съм си конфигурирала приложението, е въпреки всичко обективна. Но по какъв начин е могло приложението, което не съм конфигурирала, да наблюдава моето придвижване ", пита се Бистрова.

Хидроксихлорохин: Помага ли против ковид, или не

Владимир Перевалов, който си е конфигурирал приложението и усърдно си е правил селфита, е бил санкциониран три пъти за 168 $. Приложението нито един път не му е пращало известия, споделя той.

Възмущението се е разраствало и са се множали разказите в обществените мрежи за случайни санкции. До края на май управляващите са получили над 2500 тъжби, оспорващи санкциите, били са заведени над 200 правосъдни желае. Три онлайн петиции с гледище да се отстрани приложението са събрали над 94 хиляди подписа.

Таня Локшина, заместник-директор на бюрото на "Хюман райтс уоч " за Европа и Централна Азия, споделя, че в доста страни се употребява мобилно приложение за следене, само че на никое място няма толкоз доста недоволства. "Положението е неуместно. Това е полуда ", споделя Локшина. "Вместо да служи за ограничение на епидемията, на процедура то служи да санкционира спазващите закона хора, които в действителност се пробват да играят по разпоредбите ", прибавя тя.

На 21 май "Хюман райтс уоч " прикани московските управляващи да анулират приложението, като означи, че с изключение на с случайните санкции Social Monitoring нарушава персоналното пространство на потребителите посредством достъп до тяхното местонахождение, диалози, камери, мрежова информация и други данни. Съветът за права на индивида към съветското президентство се причисли към позицията на правозащитната организация и прикани служителите да анулират всички санкции.

Но Алексей Немерюк, заместник-началник на кметската канцелария, съобщи, че няма да има прошка и добави: "Има система за оборване на санкции ". Това се е оказало несполучливо по думите на Леонид Соловьов от групата за правна помощ Apologia Protesta, която работи с над 100 санкционирани. Той споделя, че санкционираните трябвало да показват доказателства, че не са направили нищо неправилно, което е мъчно да стане, до момента в който управляващите основават наказването на данните от приложението. "Някои санкции в действителност бяха анулирани ", споделя Соловьов за АП, само че единствено "най-фрапиращите случаи ".

Градското кметство е съобщило, че са анулирани 468 санкции, наложени поради пропуснати селфита, защото приложението ги е поискало през нощта. Друг нашумял случай е обвързван с професор Ирина Карабулатова, прикована към легло и не напускала жилището си от година, която е била санкционирана на два пъти, тъй като не си била конфигурирала приложението. След като нейната история влезе в топновините на националните медии, санкциите бяха анулирани и управляващите се извиниха. "Те анулираха моите (глоби), тъй като публицистите застанаха зад мен ", споделя Карабулатова за АП и прибавя: "Обаче какво ще се случи с останалите е огромен проблем ".

В четвъртък Сахаров е почнал да получава известия, че неговите санкции са анулирани. На Алексеева, здравната сестра, също се обадили служители, които дали обещание да анулират всички нейни санкции. После майката на Алексеева била известена че е санкционирана - Social Monitoring открило, че е напускала жилището си. "Майка ми беше под карантина дружно с мен. Тя не е подписвала документ с уговорка за потребление на Social Monitoring и тя няма приложението ", споделя Алексеева. "Изглежда се зарадвахме прекомерно рано ", прибавя тя.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Василена Василева Източник: санкции москва карантина ковид .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Вижте по какъв начин ще се храним в заведенията за хранене на закрито  1 Още две банки отпускат безлихвени заеми поради ковид  1 Отлагат мярката за връщане на висшисти у нас за работа  1 Създават ли се неправилни публични настройки към влизането ни в Еврозоната --> Пaрите ни  Вижте по какъв начин ще се храним в заведенията за хранене на закрито Вижте по какъв начин ще се храним в заведенията за хранене на закрито  Още две банки отпускат безлихвени заеми поради ковид Още две банки отпускат безлихвени заеми поради ковид  Отлагат мярката за връщане на висшисти у нас за работа Отлагат мярката за връщане на висшисти у нас за работа  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Патолозите: Джордж Флойд е погубен Патолозите: Джордж Флойд е погубен  Служители на Фейсбук на митинг против Зукърбърг Служители на Фейсбук на митинг против Зукърбърг  Тревога, хиляди скотски типове бягат към полюсите Тревога, хиляди скотски типове бягат към полюсите  <br> Когато Индия се надигна против английската корона <br>
Когато Индия се надигна против английската корона
Последни  Защо мобилно приложение за следене разгневи хиляди московчани Защо мобилно приложение за следене разгневи хиляди...  Трима служители на реда с български генезис са потърпевши по време на безредиците в Съединени американски щати Трима служители на реда с български генезис са потърпевши по...  Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува в жаравата Призвание нестинар - разказът на Костадин, който...  Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам  Защо пациентки останаха без ин витро процедури и след карантината Защо пациентки останаха без ин витро процедури и след...  <p>ЕС основава &quot;Европейски фонд за мир&quot;</p> Европейски Съюз основава "Европейски фонд за мир "  Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов приход в Испания? Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов...  Първите държавни бензиностанции могат да проработят през март 2021 година Първите държавни бензиностанции могат да проработят през...  Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна пешеходка (Видео) Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна...  Футболните почитатели още веднъж се връщат по стадионите Футболните почитатели още веднъж се връщат по стадионите  <p>Лунно затъмнение в стрелец &ndash; време да преосмислим връзките</p> Лунно затъмнение в стрелец – време да преосмислим...  Спецакция в Добрич, иззеха огромно количество оръжия Спецакция в Добрич, иззеха огромно количество оръжия  Възобновяват част от обществените услуги под засилен надзор Възобновяват част от обществените услуги под засилен...  Крупен грабеж в обект на верига за бяла техника в Пловдив Крупен грабеж в обект на верига за бяла техника в Пловдив  Mистериозна всеобща гибел на слонове в Ботсвана Mистериозна всеобща гибел на слонове в Ботсвана  Върнаха в ареста банкерката, присвоила над 1 млн. лева от клиенти Върнаха в ареста банкерката, присвоила над 1 млн. лева..  Пуснаха под гаранция от 15 000 лева обвинен по делото против Божков Пуснаха под гаранция от 15 000 лева обвинен по делото...  Mercedes-Benz 450 SEL 6,9 Студени досиета: една от най-емблематичните S-класи  Осъдиха възпитаник от Варна, умъртвил татко си, с цел да отбрани себе си и майка си Осъдиха възпитаник от Варна, умъртвил татко си, с цел да отбрани...  Борисов даде обещание 600 хиляди лв. помощ за Рилския манастир Борисов даде обещание 600 хиляди лв. помощ за Рилския манастир Всичко от през днешния ден Виц на деня Кино. Прожекцията свършва, лампите светват. За изненада се оказва, че брачен партньор и брачна половинка са стояли един до различен без да знаят. Жената незабавно се развиква:… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Веган-майката Елизабет Янева: живот на цялостни обороти  Историческо: Историческо: " Дракон " се скачи с Международната галактическа станция  Германски доктор: Германски доктор: " Вирус-убиец? Живейте си живота! "  Вижте вилата на проверяван зам.-министър (видео и снимки) Вижте вилата на проверяван зам.-министър (видео и снимки)  Радев: Вече знаем цифрите, България ще вземе 15 милиарда евро Радев: Вече знаем цифрите, България ще вземе 15 милиарда евро  Колко години приблизително от живота на болния лишава COVID-19? Колко години приблизително от живота на болния лишава COVID-19? Водещи вести  Трима служители на реда с български генезис са потърпевши по време на безредиците в Съединени американски щати Трима служители на реда с български генезис са потърпевши по време на безредиците в Съединени американски щати  Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна пешеходка (Видео) Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна пешеходка (Видео)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР