Свят Въздушни удари в Сирия, убити турски войници, ескалация НАТО

...
Свят Въздушни удари в Сирия, убити турски войници, ескалация НАТО
Коментари Харесай

Въздушни удари в Сирия, убити турски войници, ескалация

Свят Въздушни удари в Сирия, убити турски бойци, ескалация НАТО свика незабавна среща, напрежение сред Турция и Русия 28 февруари 2020, 10:09  Турция няма да стопира бежанци към Европа
Турция няма да стопира бежанци към Европа
 Коронавирус в Литва, в Нидерландия, още жертви в Италия
Коронавирус в Литва, в Нидерландия, още жертви в Италия
 33 инфектирани с новия ковид в Съединени американски щати
33 инфектирани с новия ковид в Съединени американски щати
 Шокиращи данни за опазването на здравето в Русия
Шокиращи данни за опазването на здравето в Русия
 В Съединени американски щати сътвориха ваксина против ковид
В Съединени американски щати сътвориха ваксина против ковид
 Пекин: Коронавирусът може да не се е появил в Китай
Пекин: Коронавирусът може да не се е появил в Китай
 Потвърдиха случай на ковид в Румъния
Потвърдиха случай на ковид в Румъния
 Коронавирус в Гърция и Австрия, умрял във Франция
Коронавирус в Гърция и Австрия, умрял във Франция

ай-малко 33 турски бойци бяха убити в четвъртък в Идлиб при въздушни удари, които Турция приписа на сирийските сили.

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад.

Турските военни се намираха измежду настъпващи терористи, заяви тази заран съветското министерство на защитата, представено от осведомителните организации.

"На 27 февруари в региона на Идлиб под обстрела на сирийските войски попаднаха турски военни, намиращи се в бойните редици на терористични формирования ", заяви министерството.

Групировката Хаят Тахрир аш Шам /едно от имената на Джебхат ан Нусра/ се опита да предприеме нахлуване в зоната на деескалация Идлиб на необятен фронт по позиции на сирийските държавни войски, заяви министерството.

Съгласно координатите, предадени от турската страна на Русия, турските войски, попаднали под обстрел на 27 февруари, не е трябвало да бъдат в региона, където са били, и Анкара не е уведомила Москва авансово за тяхното местонахождение, съобщи още министерството.

A very dramatic night in n Syria. Turkey saving face by not admitting its men were killed in what was almost definitely a Russian precision strike. Russia controls Idlib's skies - Turkish efforts there are unlikey to succeed as long as that's the case. https://t.co/0je9tNgaTS
— Bethan McKernan (@mck_beth) February 28, 2020
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди въздушните удари на Сирия и Русия и прикани за деескалация след гибелта на 33 турски военни, съобщи Франс прес.

Той прикани "сирийския режим и съветския му съдружник " да "спрат офанзивата си, да съблюдават интернационалното право и да поддържат напъните на Организация на обединените нации за спокойно споразумяване ", на спора, заяви говорителка на Столтенберг.

След това Столтенберг заяви, че привиква за през днешния ден изключително съвещание на посланиците на страните от пакта.

Уточнява се, че настояването е по член 4 от Вашингтонския контракт, съгласно който всяка страна от алианса може да изиска съвещания със своите съдружници, в случай че откри опасност за своята сигурност, териториална целокупност или политическа самостоятелност.

Съединени американски щати също приканиха за преустановяване на настъплението в Идлиб и показаха поддръжка за Турция.

"Заставаме зад нашия съдружник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за неотложно прекъсване на тази отвратителна атака на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран ", сподели в официално съобщение представител на Държавния департамент.

By Abdel Bari Atwan
Moment of truth in the ‘Idlib Crisis’… Whether Turkey mounts its threatened offensive or not, Assad seems set to emerge with more territory and Erdogan with more refugees
https://t.co/mH9G52OzKW via @raialyoum1
— عبد الباري عطوان (@abdelbariatwan) February 28, 2020
Междувременно Русия отхвърли авиацията й да е нанасяла удари в региона на Идлиб, където са били турските войски.

"Русия е направила всичко допустимо да обезпечи цялостно преустановяване на огъня от сирийските сили и безвредна евакуация на турските войски ", заяви съветското министерство на защитата.

Какво пишат съветските издания

Турция изкусно направи завой, с цел да потърси от НАТО помощ против Русия, написа съветският в. "Комерсант ". Според представителя на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йомер Челик още тази заран турските управляващи ще стартират съвещания с алианса за обстановката в сирийския регион Идлиб, разяснява изданието.

След известия за гибелта на десетки турски военни в Идлиб президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган незабавно събра нощес Съвета за сигурност на страната и Анкара публично реши да счита сирийските войски за "вражески цели ". Веднага след съвещанието турската войска обстреля позициите на сирийските държавни сили.

"Извършеното нахлуване против Турция съставлява офанзива против НАТО ", съобщи Йомер Челик.

Анкара и Брюксел към този момент нееднократно са обсъждали преди опцията за съгласуваност на напъните по отношение на Идлиб. Освен това Турция обмисляше разновидността да разположи край сирийската си граница американски зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът ". Вашингтон обаче още не е взел решение по въпроса.

"Комерсант " напомня и думи на главнокомандващия Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа военачалник Тод Уолтърс, оглавяващ и Европейското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати. Той съобщи преди два дни, че "в дълготраен интерес и на Съединени американски щати, и на Турция е да продължат взаимната си активност за развиване на съдействието против Русия - и на двустранна основа, и посредством НАТО ".

Междувременно Турция и Русия разискват отваряне на следеното от Русия въздушно пространство на сирийския регион Идлиб за въоръжени и невъоръжени дронове, напомня печатът известие на турския министър на защитата Хулуси Акар. Според говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова консултациите може да продължат няколко дни, показва "Взгляд ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР