Свят Ще свърши ли някога Войната срещу терора Близо 19

...
Свят Ще свърши ли някога Войната срещу терора Близо 19
Коментари Харесай

Ще свърши ли някога „Войната срещу терора”

Свят Ще свърши ли в миналото „ Войната против терора ” Близо 19 години от деня, в който Америка беше нападната на 11 септември 2001 година, хиляди американски военнослужещи остават ситуирани в Афганистан, Ирак, Персийския залив и Африканския рог 24 юни 2020, 19:48  Ще свърши ли в миналото „ Войната против терора ” Източник: iStock/Guliver Images
мъртоносната офанзива с нож от предишния уикенд в Рединг, западно от Лондон, беше неприятно увещание, че опасността от тероризъм не е отминала, написа Франк Гарднър от Би Би Си (BBC).

Но какво да кажем за по този начин наречената война против терора, оповестена от американския президент Джордж Буш през 2001 година? Все още ли продължава? И в случай че не, това беше ли успех или огромна загуба на пари?

Атаката в Рединг е тероризъм, има арестуван

Близо 19 години от деня, в който Америка беше нападната на 11 септември 2001 година, хиляди американски военнослужещи остават ситуирани в Афганистан, Ирак, Персийския залив и Африканския рог. Ударите с дронове в отдалечени райони на света не престават да са ориентирани към обвинени терористични водачи. Бюджетите за битка с тероризма в целия свят се раздуха до астрономически размери, с цел да посрещнат безчет настоящи закани.

Саша Хавлилек, изпълнителен шеф на Института за стратегически разговор, следи тази война от самото ѝ основаване. Тя упорства, че

има разлика сред реториката и действителността :

„ Реториката беше прекъсната от момента, в който президентът Обама пое поста (бел.ред. през 2009 г.), само че в реалност имаше доста повече последователност, в сравнение с раздор в тактиката на войната против тероризма. Добре знае се, че по време на администрацията на Обама те всеобщо ускориха офанзивите с дронове да вземем за пример, в Афганистан и Пакистан. И с всички диалози за „ Америка на първо място” в този момент... мисля, че съществува необятното разбиране, че това е ликвидирано... в действителност видяхме продължаващо разгръщане на Съединени американски щати антитерористични операции”.

ИДИЛ: COVID-19 e Божие наказване за враговете

Решителна група врагове

Това мнение значително се удостоверява от индивида, назначен от президента Доналд Тръмп за координатор на Държавния департамент на Съединени американски щати за битка с тероризма, дипломат Нейтън Сейлс. Попитах го дали тази война – както в началото е замислена от администрацията на Буш – е завършила?

„ Не, борбата в огромна степен продължава. Ние печелим борбата, само че продължаваме да се борим против съдбоносен зложелател или би трябвало да кажа решителна група врагове”, съобщи той.

Той показва образеца с „ Ислямска държава” (ИД), при който обширна многонационална коалиция сполучливо отстрани последния от физическия халифат на джихадистите в Багуз в Сирия предходната година, както и неговия водач Абу Бакр Ал Багдади. Въпреки това, признава той, филиалите и мрежите по ИД към момента са доста дейни по целия свят.

Тероризъм в Германия – хиляди се събраха на бдение

В сряда Държавният департамент разгласява своите годишни отчети за тероризма на страните. За някои от Вашингтон това би трябвало да е изглеждало ясно обрисувано сега след офанзивите на 11 септември против Съединени американски щати.

Обявявайки началото на „ войната против терора”, президентът Буш съобщи, че сте

„ или с нас, или против нас” .

Нямаше приблизително състояние, не се допускаха фини нюанси в Близкия изток с неговите непрестанно изменящи се съюзи и привързаности. В Ирак, в който Съединени американски щати и Англия нахлуха през 2003 година, тази безкомпромисна позиция трансформира евентуалните съдружници във врагове, поставяйки основите на продължаващото през днешния ден световно джихадистко придвижване.

Мина Ал Ораби е редактор на вестник ОАЕ The National. Тя е от Мосул, вторият град в Ирак, който беше унищожен по време на борбата за изтласкване на ИД от улиците му. „ В Ирак”, споделя тя, „ имаше ясни случаи, когато Съединени американски щати подрязват иракската страна. Разбира се, през 2003 година решението за разформироване на полицията и военните, решението да се слагат без работа десетки хиляди, в случай че не и стотици хиляди млади мъже... с концепцията, че те би трябвало да бъдат изцяло изключени от страната, които се трансфораха в ядрото на Ал Кайда в Ирак и по-късно ядрото на ИД”.

Обмисля ли Европейски Съюз основаване на „ Европейско Гуантанамо “

Далеч от края

В тази война бяха позволени и други политически неточности, които, въпреки и по-късно обърнати от президента Обама, не престават да имат последици и през днешния ден.

Задържането на стотици обвинени без правосъден развой в залива Гуантанамо, практиката на „ изключително предаване “ – завързване на очите на обвинени в гнет и преместването им със самолети по целия свят към „ черните места” на Централно разузнавателно управление на САЩ, където те бяха подлагани на продължителни и „ засилени разпити “.

Всичко това беше употребявано от критиците на Запада, с цел да подкопаят моралния му престиж. Посланик Сейлс от държавния департамент на Съединени американски щати споделя, че „ светът е научил доста уроци за това какво работи, а какво не, и ние сме използваме тези уроци в нашите сегашни подходи”.

Той е изключително нервиран от тези критици на залива Гуантанамо, в това число западните сътрудници на Вашингтон, които в този момент изоставиха жителите си в запустели лагери, пръснати в Сирия и Ирак. Той споделя, че тези страни би трябвало да ги приберат назад.

Невъзможно е да се дефинира тъкмо какъв брой коства „ Войната против терора” ,

само че множеството оценки надвишават 1 трилион щатски $. По-голямата част от тези средства е изразходвана за „ кинетични” военни дейности, както и за събиране на разследваща информация и удари с дронове. Само една дребна част е ориентирана към предварителната защита – насочва хората към пътя на екстремизма. Шираз Махер от лондонския Институт за проучване на радикализацията на Кралския лицей има вяра, че тази война е помогнала да породи доста други проблеми в обществото през днешния ден.

„ Ако погледнете на неща като по-широката Ислямска страна и Сирия и Ирак или тези типове неща”, споделя той, „ тогава това подхранва степен на ксенофобия в Европа, която подхранва известна степен на съмнение и неприязън към мюсюлманите, което се превежда като злост към бежанците и бежанската рецесия, която беше резултат от войната в Сирия. Така че можете да видите каскадаот последствия. Затова мисля, че е заслужено да се каже, че „ Войната против терора “ надалеч не е завършила в многоотношения”.

Ще има ли в миналото край тази аморфна акция? Ще има ли съдбоносен миг „ Мисията изпълнена”, който да постави завършек на по този начин наречената война против терора? Малко евентуално е. Защото сходно на престъпността, тероризмът може да бъде редуциран единствено до това, което специалистите назовават „ управляеми нива”. И през днешния ден към този момент съществува нововъзникваща опасност, тази на извънредно десния екстремизъм, нещо, което евентуално ще вдъхне нов живот на това, което наподобява е война до безкрайност.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: война тероризъм Съединени американски щати.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Срутване в тунел Срутване в тунел " Железница ", затрупани хора  Борисов отговори на Радев, скандални СМС-и за посланици Борисов отговори на Радев, скандални СМС-и за посланици  Удължават изключителната епидемиологична конюнктура Удължават изключителната епидемиологична конюнктура  КПКОНПИ против новия ред за наказания на водачите на МПС КПКОНПИ против новия ред за наказания на водачите на МПС  1 Държавата дава по 290 лв. за служащ в туризма и превоза  1 Как да откажем пътешестване, без да загубим пари  1 Министерство на финансите затваря поради случай на ковид --> Пaрите ни  Държавата дава по 290 лв. за служащ в туризма и превоза Държавата дава по 290 лв. за служащ в туризма и превоза  Как да откажем пътешестване, без да загубим пари Как да откажем пътешестване, без да загубим пари  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Пореден ден с рекорден брой случаи на ковид у нас Пореден ден с рекорден брой случаи на ковид у нас  Два празника означаваме през днешния ден, имен ден честват... Два празника означаваме през днешния ден, имен ден честват...  Учените с ново изобретение за ледената планета Плутон Учените с ново изобретение за ледената планета Плутон  Amazon ще влага милиарди в зелени технологии Amazon ще влага милиарди в зелени технологии Виц на деня Мъж се събудил и погледнал часовника си, било 7:07 ч. Облякъл се, отишъл в кухнята, погледнал календара 7 юли (7-ми ден на 7-мия месец). Излязъл… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Хашим Тачи Трибуналът в Хага упрекна Хашим Тачи във военни закононарушения Тачи управлява антисръбските сили по време на войната в Косово  <p>Затварят Министерството на финансите, коронавирус</p> Затварят Министерството на финансите поради инфектиран с ковид Ще бъдат тествани всички контактни лица на инфектирания чиновник в министерството  РЗИ връчи протокол на Парламента поради депутати без маски РЗИ връчи протокол на Парламента поради депутати без маски От инспекцията желаят информация за всички, които са били без маски  Страшна прогноза: България е застрашена от изгубване Страшна прогноза: България е застрашена от изгубване След още 60 години популацията на България ще бъде на половина по отношение на 1990 година, няма да има кой да лекува хората в страната  Бедствено състояние в 20 общини в Сърбия, жертва Бедствено състояние в 20 общини в Сърбия, жертва Много пътища са развалени от водата и връзката е прекратена в редица региони  <p>Музикалните награди на БГ Радио в ефира на NOVA на 5 юли</p> Музикалните награди на БГ Радио в ефира на NOVA на 5 юли Хитови български актьори, доста въодушевление и премиерни осъществявания чакат феновете от 22.20 ч.  Проверяваме онлайн за невръчени санкции от КАТ Проверяваме онлайн за невръчени санкции от КАТ Това оповестиха от основна дирекция „ Национална полиция ”  Кметът на Пещера изпрати благодарствени писма и плакети на братя Домусчиеви Кметът на Пещера изпрати благодарствени писма и плакети на братя Домусчиеви " Това бе голяма акция, с която можем да се гордеем ", сподели кметът Йордан Младенов  Валерия Видева Лицата на NOVA: Валерия Видева за работата в малкия екран и най-силните си прекарвания Интервю с чаровната водеща на спортната емисия вести на NOVA  Десет нови случая на COVID-19 са в Пазарджишка област Десет нови случая на COVID-19 са в Пазарджишка област Това наложи да се затворят някои от отделите в регионалния град, които работят с жители, последва неодобрение  Пороен дъжд наводни къщи в Кермен Пороен дъжд наводни къщи в Кермен Пороят се е изсипал в късния следобяд на 23 юни  Идрис Елба Актьори против „ наследството на бялото предимство ” в Холивуд Повече от 300 чернокожи артисти приканиха „ да бъде комплициран завършек на прославата на полицейската грубост и корупция в сюжетите ”  " Топлофикация-София " връща близо 40 млн. лева на клиентите си Това разгласи заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов  Как всеки бизнес може да продава непосредствено във Viber Как всеки бизнес може да продава непосредствено във Viber Новият виртуален пазар VibeMarket дава опция на българските търговци да доближат повече клиенти  Принц Уилям и принц Чарлз Принц Уилям е дал прошка на Чарлз
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР