Свят Шотландия предприема стъпки към независимост Никола Стърджън заяви, че

...
Свят Шотландия предприема стъпки към независимост Никола Стърджън заяви, че
Коментари Харесай

Шотландия предприема стъпки към независимост

Свят Шотландия подхваща стъпки към самостоятелност Никола Стърджън съобщи, че в случай че поддръжката за независимостта продължи да се усилва, в последна сметка никой не може да застане против този явен либерален избор 11 февруари 2020, 07:35  Мощни стихии убиха човек в Швеция, предизвикаха вреди в Чехия, Полша и Литва
Мощни стихии убиха човек в Швеция, предизвикаха вреди в Чехия, Полша и Литва
 Почина брачната половинка на Николай Гяуров, Мирела Френи
Почина брачната половинка на Николай Гяуров, Мирела Френи
 Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай
Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай
 Ликвидираха нападателя в Тайланд
Ликвидираха нападателя в Тайланд
 Арестуваха бразилка поради подправена паника за ковид
Арестуваха бразилка поради подправена паника за ковид
 Тръмп уволни двама основни очевидци против него
Тръмп уволни двама основни очевидци против него
 Знакови избори в Ирландия през днешния ден
Знакови избори в Ирландия през днешния ден
 Китайски учени допускат от кое място е тръгнал коронавирусът
Китайски учени допускат от кое място е тръгнал коронавирусът

отландия към този момент подхваща съответни стъпки за осъществяване на референдум за самостоятелност и счита, че е въпрос на време страната да се отдели от останалата част от Англия, съобщи първият министър на Шотландия Никола Стърджън, предава Reuters.

"В Шотландия подхващаме нужните стъпки, с цел да подсигуряваме провеждането на референдум, който да бъде легален и законен, тъй че резултатът да бъде признат и контрактуван както в страната, по този начин в интернационален проект ", съобщи тя.

Никола Стърджън добави, че в случай че поддръжката за независимостта продължи да се усилва, в последна сметка никой не може да застане против този явен либерален избор.

Шотландия желае референдум за самостоятелност, Англия отхвърли

В понеделник Никола Стърджън предизвести, че Англия ще заплати тежка цена, в случай че се откаже от разпоредбите и стандартите на Европейски Съюз след приключването на преходния интервал в края на годината, съобщи Асошиейтед прес.

Стърджън акцентира също, че желае референдум за самостоятелност на Шотландия от Англия и по-късно новата страна би могла да стане членка на Европейски Съюз.

По време на посещаване в Брюксел, Стърджън се срещна с еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер и с Мишел Барние - основния договарящ на Европейски Съюз, който ще контракти бъдещите връзки с Англия, показва Франс прес.

Първата министърка предизвести, че в случай че Лондон реши да не съблюдава всички правила на блока, Англия може да се окаже с стеснен достъп до общия пазар на 27-членния Европейски Съюз.

"Както Европейски Съюз непрекъснато акцентира, колкото повече се отклоним от стандартите на Европейски Съюз, толкоз по-малък достъп ще имаме до общия пазар ", акцентира тя. "Правото да се отклоним ще има цена, доста висока цена, в действителност от моя позиция това е цена, която е прекомерно висока ".

Англия напусна Европейски Съюз на 31 януари , само че ще следва европейските правила най-малко до края на годината. По време на преходния интервал английското държавно управление и европейските водачи ще се опитат да договорят съглашение за свободна търговия и съглашения в други области. Лондон желае комерсиалното съглашение да покрива артикули и услуги и да изключва съвсем всички мита и такси.

Премиерът Борис Джонсън обаче беше безапелационен, че Англия няма да продължи да съблюдава всички правила на Европейски Съюз. За да може да подписва съглашения с други страни, Джонсън желае да разполага с еластичност във връзка с стандартите в области като конкуренцията, държавната помощ и околната среда.

Европейски Съюз обаче желае гаранции, че Англия "няма да го конкурира, възприемайки по-ниски стандарти ", уточни Стърджън.

Шотландската първа министърка изрази поддръжка за координиране на европейските и английските правила, с цел да може да се избегнат спорове, само че зае твърда позиция по въпроса за риболова, отбелязва Агенция Франс Прес. Тя сподели, че Шотландия ще се опита да окаже "политическо въздействие " върху процеса на договаряне на бъдещите връзки и че поддържа тясно сходство сред английските и европейските правила. Но Стърджън увери също, че е подготвена да отбрани ползите на шотландските риболовци.

През 2016 година множеството шотландци поддържаха оставането в Европейски Съюз, само че шотландските риболовци, също като сътрудниците си от други елементи на Англия, желаят да се освободят от разпоредбите на Брюксел, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР