Свят По-високи сметки, несигурност... Задава ли се електрически шок след

...
Свят По-високи сметки, несигурност... Задава ли се електрически шок след
Коментари Харесай

По-високи сметки, несигурност... Задава ли се електрически шок след Brexit

Свят По-високи сметки, неустановеност... Задава ли се електрически потрес след Brexit Каква ще бъде ориста на Англия след 31 януари  Василена Василева 28 януари 2020, 18:19  По-високи сметки, неустановеност... Задава ли се електрически потрес след Brexit
По-високи сметки, неустановеност... Задава ли се електрически потрес след Brexit
 Отново мощно земетресение в Турция
Отново мощно земетресение в Турция
 Англия позволи Хуауей до 5G мрежите си, само че при избрани ограничавания
Англия позволи Хуауей до 5G мрежите си, само че при избрани ограничавания
 Българка блокирана в Ухан: Официално затвориха града
Българка блокирана в Ухан: Официално затвориха града
 Как коронавирусът удря световния бизнес
Как коронавирусът удря световния бизнес
 Талибаните: Свалихме аероплан със чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ
Талибаните: Свалихме аероплан със чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ
 Новият вирус стигна Германия, смъртността пораства
Новият вирус стигна Германия, смъртността пораства
 Обрат, самолетът, паднал в Афганистан, е на Военновъздушни сили на Съединени американски щати
Обрат, самолетът, паднал в Афганистан, е на Военновъздушни сили на Съединени американски щати

о-високи сметки, неустановеност на снабдяването, попречване на енергийния преход. Brexit, който би трябвало да стане факт в петък, 31 януари, би могъл да провокира нарушавания на енергийния пазар във Англия.

Brexit напът да разедини Европейския съюз

Британският парламент утвърди съглашението за Брекзит

Англия зависи значително от Европейски Съюз за снабдяването си с електричество. Собственото й произвеждане спада през 2018 година с 1,6 % съгласно най-новите разполагаеми статистически данни, най-много поради последователното затваряне на централите, които работят с въглища.

То към момента не е напълно обезщетено от възхода на производството на сила от вятъра. В резултат нараства вносът на електричество и на газ главно от Франция, Нидерландия и Ирландия и той съставлява близо 40% от енергийното ползване на страната.

Кралица Елизабет II подписа проектозакона за Брекзит

Няма подозрение, че идното излизане от Европейски Съюз и от единния пазар на електрическа енергия крие опасности за така и така нежната електропреносна мрежа. Обединеното кралство претърпя гигантска повреда на електропреносната си система през август.

Все още не е ясно дали енергийният бранш ще стане част от договарянията тази година с Брюксел, а също така разглеждането на бранша може да бъде отсрочено.

Британските управляващи настояват, че без повече бавене би трябвало да се изработят "алтернативни разновидности " за обезпечаване на електроснабдяването.

Също като при други браншове, измежду които и финансите, ще бъде належащо да се обезпечи равностойна регулация, с цел да може да се изнася или да се внася електричество, като се съблюдават разпоредбите за въглеродните излъчвания, тъй че страните, които дават по-чисто произвеждане да не бъдат поставяни в по-неблагоприятно състояние, отбелязва "Франс прес ", представено от Българска телеграфна агенция.

Британският енергиен регулатор OfGem твърди, че даже при неуспех на комерсиалните договаряния няма да има "прекъсвания на потоците от електричество и газ ".

Ако обаче не се стигне до съглашение, откакто в края 2020 година приключат комерсиалните договаряния, Европейски Съюз може да реши да избра своите членки при пик на търсенето по време на жеги или огромни студове, отбелязва Вейцзе Мак, началник на план в изследователската компания Aurora, отговаряйки на въпрос на Агенция Франс Прес.

"Солени " сметки

Несигурност към еквивалентните мощ, възможност от въвеждането още веднъж на квотите или на митата при сюжета за неуспех на комерсиалните договаряния: обменът на електричество с Европа би могъл да стане по-скъп и да има "по-високи сметки за потребителите ", изяснява пред Агенция Франс Прес Джоузеф Дътън, от центъра за разбори E3G.

Обменът на електрическа енергия сред Европейски Съюз и Обединеното кралство на процедура се дефинира от система на търгове и не може да се изключи, че ще има несъмнено желание към страните членки в бъдеще. Без да подценяваме и въздействието от нов припадък на уязвимост на английската лира върху сметките. През тази призма сдружението за пропагандиране на зелената сила Eurelectric дефинира Брекзита като обстановка "губещ губещ ", както за Англия, по този начин и за Европейски Съюз.

Възпрепятстван енергиен преход

Заради несигурността към бъдещите еквивалентни мощности и трансевропейския продан редица планове за електрически интерконектори през Ламанша или по дъното на Северно море са сложени под въпрос и то най-много тръгващите от Франция (Aquind и Gridlink).

Тези връзки са извънредно значими за енергийната сигурност на Обединеното кралство: "по тях се доставят по-малко от 10% от електричеството, само че те балансират търсенето и предлагането ", отбелязва Джоузеф Дътън. С възхода на добива на електрическа енергия от възобновими източници и изключително на офшорните вятърни централи, ще се наложи да се разчита на доставяне от вън, в случай че не духат ветрове, и противоположното - да се изнася остатъкът, който не може да бъде складиран изцяло за разлика от въглеводородите.

По-малкото интерконектори биха могли да забавят енергийния преход на Англия, която се ангажира да доближи въглеродна индиферентност през 2050 година, отлагайки закриването на газовите електроцентрали, играещи ролята на енергиен "план B ".

Още повече, че Англия е въвела въглероден налог върху цените на електричеството, с цел да финансира енергийния си преход. Възможно е страната да реши да се откаже от данъка, с цел да облекчи възходящите сметки.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР