Свят Огненият ад в Амазония заплашва човечеството Болсонаро реагира на

...
Свят Огненият ад в Амазония заплашва човечеството Болсонаро реагира на
Коментари Харесай

Огненият ад в Амазония заплашва човечеството

Свят Огненият пъкъл в Амазония заплашва човечеството Болсонаро реагира на казуса едвам откакто върху него беше оказан интернационален напън  Николай Киров 25 август 2019, 20:48 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Огненият пъкъл в Амазония заплашва човечеството
Огненият пъкъл в Амазония заплашва човечеството
 Тръмп след Г-7: Мисля, че те почитат комерсиалната война
Тръмп след Г-7: Мисля, че те почитат комерсиалната война
 Макрон разгласи тематиките на Г-7
Макрон разгласи тематиките на Г-7
 Пожари опустошават Амазонка - трансфораха деня в нощ
Пожари опустошават Амазонка - трансфораха деня в нощ
 Загинали и ранени от мълнии при стихия в Полша
Загинали и ранени от мълнии при стихия в Полша
 Си Ен Ен: Доналд Тръмп към този момент се мисли за Бог
Си Ен Ен: Доналд Тръмп към този момент се мисли за Бог
 Русия и Китай: Съединени американски щати ни тласкат към нова „ студена война ”
Русия и Китай: Съединени американски щати ни тласкат към нова „ студена война ”
 В Русия: Участваш в митинг, взимат ти бебето
В Русия: Участваш в митинг, взимат ти бебето

икога преди в амазонската джунгла не са горели толкоз доста пожари. Броят им сега е над 2500. От тях 1130 избухнаха през последните два дни. А от началото на годината в Бразилия е имало 79 513 горски пожара. Едва през днешния ден държавното управление заповяда на армията да се включи в гасенето на огъня с два самолета С-130 „ Херкулес”.

Повечето от пожарите са породени от локални фермери, които разчистват земя. Подобни дейности са противозаконни. Но до момента в който броят на пожарите тази година е невиждан, броят на санкциите за нарушителите е рекордно невисок. Бразилският институт по околната среда и възобновимите естествени запаси е наложил с съвсем една трета по-малко наказания. В същото време броят на пожарите е повишен с 84%.

Тази смяна на държавната политика се свързва с идването на власт на извънредно десния президент Жаир Болсонаро. Той бе определен с поддръжката на едрите земевладелци, животновъдите и минните компании – всички те преглеждат амазонската джунгла, обхващаща огромна част от страната, като сериозна спънка за активността си.

Разчистването на горите с огън естествено наторява почвата и я прави извънредно плодородна за към две години. След това се постанова почистване на нов терен. По-голямата част от почвите в Амазония са песъчливи, плитки и съдържат малко минерали. Без щедро торене те не са подобаващи за земеделие.

Друга причина за изгарянето на тропическите гори е основаването на пасища за отглеждане на животни – главно развъждане на говеда. Почвата на доста места обаче е толкоз бедна на минерали, че след няколко години не може да поддържа даже тревна растителност.

И не на последно място под тропическите гори стоят многочислени неизползвани находища от разнообразни потребни изкопаеми.

В основата на кипящата от живот среда на джунглите не са почвите, а изобилието от вода и високите дървета, които извличат хранителни субстанции от въздуха и слънцето.

На фона на огнения пъкъл, поглъщащ най-голямата тропическа гора на Земята, в петък Болсонаро съобщи по малкия екран, че ще внесе „ икономическа динамика” в Амазония.

Проблемът има световни измерения, защото амазонската джунгла е определяна като „ белите дробове” на планетата. Тя е главният абсорбатор на въглероден диоксид на сушата. Освен това е дом на над милион разнообразни типове диви растения и животни.

Болсонаро реагира на казуса едвам откакто върху него беше оказан интернационален напън.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи на срещата на Г-7 в неделя, че му е мъчно да си показа Европейски Съюз да ратифицира комерсиалното съглашение с блока „ Меркосур”, до момента в който Бразилия не се оправи с горящите в Амазония пожари. Преговорите за договорката за свободна търговия сред Европейския съюз и страните от Южна Америка се водят от две десетилетия и са във финалната си фаза.

„ Горящите тропически гори в Амазония се трансфораха в следващия угнетяващ образец на нашето съвремие. Става въпрос за това „ да бъдем или да не бъдем”, акцентира Туск и уточни, че Европейски Съюз е подготвен да даде финансова помощ на Бразилия за справяне с бедствието.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и министър председателят на Англия Борис Джонсън нарекоха пожарите интернационална рецесия.

Натискът най-малко към този момент свърши работа и докара до внезапен поврат в политиката на бразилското държавно управление, което в неделя разгласи, че армията се включва в гасенето на огъня.

По-рано самият Болсонаро съобщи „ нулева толерантност” към незаконните действия в Амазония, даде обещание съществени дейности за слагане на пожарите под надзор и настоя, че Бразилия не би трябвало да бъде наказвана.

„ По целия свят има горски пожари и това не може да се употребява като предлог за вероятни интернационалните санкции”, сподели бразилският президент.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР