Свят Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят

...
Свят Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
Коментари Харесай

Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят

Свят Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят Нападение с последствия за световната стопанска система, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 16 септември 2019, 17:12 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
 Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
 Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия
Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия
 Рекорден скок на цените на петрола след офанзивите в Саудитска Арабия
Рекорден скок на цените на петрола след офанзивите в Саудитска Арабия
 Атаки с дронове стопираха милиони барели нефт
Атаки с дронове стопираха милиони барели нефт
 Откриха липсващ човек след 20 години със фотография от Google
Откриха липсващ човек след 20 години със фотография от Google
 Победиха ли талибаните във войната в Афганистан
Победиха ли талибаните във войната в Афганистан
 Невролог сложи под подозрение информацията за Шумахер
Невролог сложи под подозрение информацията за Шумахер

ерия от удари поразиха сърцето на саудитската петролна промишленост в ранните часове на 14 септември. Взривовете в основните уреди в Абкайк и Хурайс принудиха саудитския петролен колос „ Арамко “ да редуцира доставките на нефт до 5,7 милиона барела на ден – почти на половина от нормалното количество или към 5% от международните доставки. „ Арамко “ е най-големият производител на нефт, а Саудитска Арабия доставя 10% от горивото в международен мащаб.

Атаките са толкоз мощни, че саудитските управляващи не дават период по кое време ще възобновят в цялостен потенциал доставките, а международните пазари реагира предстоящо с покачване на цената на петрола – на 15 септември тя беше с 18% по-висока, като спадна до 12%, каквато е и при отварянето на пазарите в понеделник заран. Някои анализатори дефинираха ударите като „ 11 септември в петролния свят “.

Oil prices rose as much as 20 per cent — the most in nearly three decades — when markets reopened following an attack this weekend that slashed Saudi Arabia’s oil production https://t.co/zGyGf1PpA4 pic.twitter.com/ms1zLHkv3g
— Financial Times (@FinancialTimes) September 16, 2019
Не единствено международните пазари реагираха на събитията. Политическите измерения са още по-мрачни. Първоначално офанзивите бяха приписани на йеменските бунтовници – така наречен хути, подкрепени от Иран и контролиращи северен Йемен и столицата на страната Санаа. Вече няколко години Саудитска Арабия води акция против хутите, само че без огромен триумф. През последните няколко месеца от йеменска територия се усилиха офанзивите с дронове по позиции на саудитска територия, в това число цивилен летища. Някои от дроновете са модифицирани ирански дронове, а Иран не отхвърля изрично, че поддържа йеменските бунтовници. Макар и да имаше напрежение в Персийския залив, до момента сходна огромна координирана офанзива на саудитска територия не е имало

Нападение с последствия за световната стопанска система.

От новините от събота стана ясно, че 10 дрона са минали стотици километри от йеменска територия, незабелязани от саудитските сили, с цел да извършат ударите си. И преди ракети на хутите са били изстрелвани от Йемен против петролната инфраструктура в Саудитска Арабия, само че последните събития са удар и по самото име на принц Мохамад бин Салман, който има огромни проекти да реформира саудитската стопанска система. Последиците са огромни заради обстоятелството, че Абкайк е най-важното петролно оборудване в света, способно да създава 7 милиона барела на ден. Това, че тази инфраструктура беше изумена по този метод без дроновете да бъдат засечени, е сериозен удар и неуспех в сигурността.

Събитията получиха още по-мрачен нюанс, откакто в неделя вечерта се появиха нови данни, че ударите са осъществени освен с дронове и освен от йеменска територия. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна Техеран за осъществяването на невиждана офанзива по международните петролни доставки и добави, че няма доказателства ударите да са нанесени от йеменска територия. Саудитска Арабия към момента се въздържа намерено да упрекна Иран.

Според разбора на данните, в Абкайк са изумени 15 структури най-вече в западната и северозападна част на оборудването, а не от южната страна, както би се очаквалоq в случай че офанзивите идват от Йемен, ситуиран на юг от Саудитска Арабия. В неделя администрацията на Тръмп разгласява декласифицирани сателитни фотоси, показващи доказателства за нанесени удари с крилати ракети, изстреляни или от иракска, или от иранска територия. Допълнителни данни демонстрират, че с изключение на ракетите са употребявани и дронове, само че също не от Йемен, както се заяви по-рано, а от Ирак, където има проирански милиции с сходно въоръжение. Коментатори настояват, че иракските милиции, подкрепени от Иран биха направили сходна офанзива като възмездие за нанесените от юли насам няколко израелски удари по милиции в Ирак – удари, за които се счита, че Израел е получил поддръжка от саудитското разузнаване.

Иракският министър председател Адел Абдул Махди отхвърли, че неговата страна е била употребена като плацдарм за ударите в Саудитска Арабия. Иран пък прикани Съединени американски щати да спрат да упрекват Техеран.

Иранско присъединяване не трябва да се изключва изцяло,

поради събитията от това лято, когато няколко танкера бяха атакувани в Персийския залив точно от Иран. Президентът Тръмп приканва за акция на „ оптимален напън “, която да смачка иранската стопанска система. Тази акция евентуално е дала нужното опрощение на ирански публични лица да задействат серия от набези из региона, в това число в Саудитска Арабия. Хардлайнерите в Техеран желаят даже повече – те не считат, че би трябвало да има нуклеарна договорка и притискат президента Хасан Рухани да не се поддава на апелите на Тръмп за договаряния.

Атаките в Саудитска Арабия са в благозвучие със сегашната иранска тактика в района. Тъй като иранците се сблъскват с последствията от петролното ембарго, наложено от Тръмп, те желаят да отвръщат Съединени американски щати с районна ескалация и нуклеарна активност.

Досега Иран най-вече отхвърля своето присъединяване в събития като офанзивите в Персийския залив и Саудитска Арабия. Регионалните съперници на Техеран, като Обединените арабски емирства даже влязоха в диалози с иранците, защото желаят понижаване на напрежението, отразяващо се на търговията и стопанската система. Обтегнатите връзки сред администрацията на Тръмп и европейските съдружници – които се опълчват на изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран – вършат сложна задачата на американския президент да провежда по-мащабна акция и отговор на нарушаванията, които Иран прави. А общата неустойчивост на Белия дом подтикна доста други държавни управления да подложат на подозрение по-широките претекстове и тактика на Тръмп.

След като остана безмълвен през уикенда, Тръмп пусна туит в неделя вечерта, в който твърди, че „ има причина да имаме вяра [САЩ], че знаем виновника “ и че администрацията му чака повече уточнения от саудитците, преди да дефинира по какъв начин да продължи. В следващ туит Тръмп изля студена вода върху спекулациите, че той се приготвя за среща с Рухани в коридорите на Организация на обединените нации.

Saudi Arabia oil supply was attacked. There is reason to believe that we know the culprit, are locked and loaded depending on verification, but are waiting to hear from the Kingdom as to who they believe was the cause of this attack, and under what terms we would proceed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 15, 2019
Ястреби във Вашингтон, в това число в самата партия на Тръмп, не желаят да се организира среща сред президента и иранския му сътрудник Хасан Рухани. Подобен напън има и към иранския президент в Техеран от страна на крайните политици там. Хардлайнери в иранския парламент предизвестиха с последствия Рухани, в случай че обмисля среща с Тръмп. Тяхното въздействие, както и това на мощната Иранска революционна армия, може да е в основата на последните офанзиви. Не за първи път Гвардията и крайни политици в Иран взимат сходни решения без да се съветват с президента.

Крайните политически фракции както в Съединени американски щати, по този начин и в Иран, желаят ескалация в Близкия изток. Всяка една офанзива става по-голяма от предходната и носи риск от военна борба – сходен конфликт ще засегне страни, ситуирани надалеч отвън региона на Персийския залив. Вече има данни за придвижване на военна техника, в това число на американски самолетоносачи в Персийския залив и Средиземно море.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР