Свръхновите са звездни експлозии във Вселената. Въпреки че учените са

...
Свръхновите са звездни експлозии във Вселената. Въпреки че учените са
Коментари Харесай

Намериха извънземен камък в Египет

Свръхновите са звездни детонации във Вселената. Въпреки че учените са прекарали години, изучавайки доста от тях, те може би преди малко са намерили осезаемо доказателство, че извънредно рядка супернова се е случила. Изследването е оповестено в Icarus.

Откритието документира извънземен камък Хипатия, който е открит в Египет през 1996 година Учените от Йоханесбургския университет считат, че тази канара е от вид la supernova, рядка детонация, която се случва, когато звезда компактно бяло джудже гълтам друга заради нейния химически състав и моделиране.

За да направи своето изобретение, екипът изследва 17 разнообразни цели върху дребните проби от Hypatia. Те съумяват да проследят произхода на скалата въз основа на ниските равнища на силиций, хром и манган, което им оказва помощ да схванат, че произходът й е отвън вътрешната Слънчева система.

„ Ако тази догадка е вярна, камъкът Хипатия ще бъде първото осезаемо доказателство на Земята за детонация на свръхнова вид Ia “, споделя Крамърс.

„ Може би също толкоз значимо, това демонстрира, че обособен аномален прахуляк от космоса може фактически да бъде включен в слънчевата мъгливост, от която е образувана нашата Слънчева система, без да бъде изцяло разбъркан с нея.

След изследване на скалните фрагменти посредством химичен разбор, екипът отбелязва, че този камък евентуално идва от родителско тяло – небесна маса, която основава астероиди – която е съществувала към времето, когато е основана нашата Слънчева система.

„ В прочут смисъл бихме могли да кажем, че сме хванали детонация на свръхнова в деяние “, сподели Ян Крамерс, геохимик от Йоханесбургския университет, обяснявайки, че газовите атоми от солидната детонация евентуално са били уловени в околния прахов облак, което в последна сметка образува родителското тяло на Хипатия.

Въпреки че има шест детайла, които не съответстват напълно с модела на свръхнова, откривателите към момента имат вяра, че камъкът идва от детонация на звезда на бяло джудже, защото доста от детайлите са идентични.

„ Тъй като звезда бяло джудже се образува от обречен на смърт червен колос, Хипатия би могла да наследи тези пропорции на детайлите за шестте детайла от звезда червен колос “, сподели Крамърс. „ Това събитие е следено при бели джуджета в други проучвания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР