Свойствата на ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта

...
Свойствата на ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта
Коментари Харесай

Ваксиниран съм срещу коронавирус. Спасих се. Вярно, но не съвсем

Свойствата на имунизациите против новия ковид SARS-CoV-2, който провокира заболяването COVID-19, провокират извънредно доста спекулации, които постоянно са захранвани от неособено съответни политически изявления и решения.
През предходната седмица мнозина в България стигнаха до просветление вид " оти ручахме жабетата ", откакто здравният министър проф. Костадин Ангелов изясни, че имунизацията не те пази от това да си преносител на вируса. Само че, естествено за бърза изява пред камера, това въобще не изчерпва тематиката. Всъщност, в случай че се хванем единствено за тези думи, тематиката ще бъде изкривена неузнаваемо и ще получим това, което се назовава подправена вест.
Какво е известно до момента за имунизациите против ковид? Първо, те пазят най-вече против това заболяването да протече тежко! Това е най-важното – в случай че няма да вървя в болница и да се чудя дали пък не съм изтеглил късата съчка, единствено това ще ми е задоволително. Но не е единствено това – имунизациите пазят и да не се заразиш. Въпросът е, че не пазят на 100% - обаче сигурно пазят повече, в сравнение с в случай че не си имунизиран или в случай че не си имунизиран и преболедувал. Многократно към този момент излязоха подробни изследвания с резултати и цифри, само че Ганьо такива работи не чете – дълги са, комплицирани са, т.е. изискват функционална просветеност, а грамотността на Ганьо се развива от ден на ден и повече в посока взиране във Фейсбоклук. Който обаче желае да се образова, ето най-големите изследвания – (нарича се " Комирнати " ), (оксфордската ваксина), двете най-популярни все още ваксини против ковид в България.
Проблемът с това коронавирусът повече да не ни е проблем обаче излиза отвън имунизацията. На 18 март, излезе доста подробна публикация, която обръща внимание точно на този въпрос. И заключението е, че груповият имунитет, към който се стремим и който постоянно бива изтъкван като спасението най-много от политиците, най-вероятно е неосъществим. Но не имунизациите сами по себе си са причина за това!
Защо? Накратко, аргументите са пет. Първо , не е ясно до каква степен имунизациите против ковид предотвратяват заразяването. С други думи, те нямат безспорен стерилизиращ имунитет, което значи, че имунизираните няма да защищават на 100% имунизираните. Тоест, ще има вървяща болест и при, и от имунизираните, само че сигурно надалеч по-малко, в сравнение с при неимунизираните – калкулации какво да чакаме има в приложените дейни линкове за проучванията на имунизациите на Pfizer/BioNTech и на AstraZeneca, които се намират 2 абзаца нагоре.
Второ , разпределението на ваксини по света е извънредно неравномерно! Огромно болшинство от хора нямат никакъв достъп до тях, а това е основен миг. Защо? Защото имунизациите стопират вируса да мутира. Когато има ваксинален имунитет, има задоволително опозиция против вируса и той бива обезсилен. Но в случай че нямаш подобен имунитет и в случай че, недай Боже, имунната ти система е наранена от друга болест, тогава вирусът намира поле, където да мутира доста по-бързо –! При това състояние, бавната имунизация основава теоритична опция вирусът да мутира по-бързо, в сравнение с човечеството посредством имунизирани хора да го стопира – все едно да има една гора, която цялата е пламнала, само че ти гасиш единствено няколко дървета! И на дневен ред идва въпросът – дали поради доста огромният % на хора, които нямат поставена ваксина, вирусът няма да мутира до такава степен, че сегашните ваксини да не работят въобще в даден предстоящ миг? Според цитираните от Nature учени може да се случи тъкмо това – заради незадоволително огромния брой имунизирани хора и заради бавното като движение имунизиране, вирусът да мутира и да заразява с непредвидими още последствия и имунизирани, и неимунизирани. Тогава се връщаме при започване на 2020 година – освен това даже не там, а поради обстоятелството, че въпреки всичко ще има популация от имунизирани, вирусът сигурно ще търси метод да пробие там и безусловно употребявайки неимунизираните, ще еволюира по този начин, че да заразява и имунизираните – и кой знае тази еволюция до какъв вид ще го докара, какъв брой ще е рисков за хората и дали сегашните проблеми няма да ни се видят ария...
Трето , разновидностите на ковид вършат нови разновидности, а по този начин се приближаваме и към формиране на нов вариант. Както, нов вариант ще имаме тогава, когато вирусът мутира толкоз, че нито едно антитяло, създавано от сегашните ваксини или от нашия организъм откакто прекарваме COVID-19, не му работи! И тогава всички подигравчии и конспиратори във връзка с имунизациите ще имат опция да се наиграят едно хубаво – неприятното е, че освен те! Процесът на мутиране на вируса е реалност и става с всеки нов инфектиран човек, който няма имунен отговор, защото още не се е сблъсквал с вируса – въпросът е какъв брой бързо човечеството ще успее да го спре, а това може да стане единствено посредством предварителна защита (т.е. да се имунизираме бързо) и посредством характерно дейно настоящо лекарство, каквото още не е измислено и намерено (за грипа това е Тамифлу, такова нещо в случай че има и за COVID-19, ще забравим за пандемията).
Четвърто , какъв брой дълго ще трае имунитетът – без значение дали от ваксина или от преболедуване. Просто е - в случай че няма в даден по-дълъг миг от време задоволително доста хора, които да не могат да се заразят елементарно, с цел да отстъпи вирусът и да спре да мутира, тогава...
Пето , имунизациите могат да трансформират държанието ни. Ваксиниран съм, значи съм защитен. Предпазен съм, значи върша каквото си правех преди. Каквото правехме преди обаче ни докара до настоящето разпространяване на болестта. И като погледнем първите изброени четири аргументи за какво груповият имунитет ще бъде доста мъчно реализиран, към този момент на всеки с една мозъчна клетка в главата би трябвало да е ясно, че връщането към остарялото обикновено единствено тъй като ти си имунизиран, в действителност ще затвърди крепко новото обикновено.
Разбира се, след всичко написано прецизирам и какво написа в умозаключение в списание Nature – груповият имунитет въпреки всичко може да бъде реализиран. Ако, да речем, при започване на дадена година 30-35% от човечеството е с към момента задоволително мощен имунитет след прекаран COVID-19 и 30-35% са имунизирани, ето ти граница от 70%. И в случай че най-малко 5-10% от останалите си носят маските и пазят отдалеченост задоволително дълго време, тогава COVID-19 най-вероятно ще бъде преклонен в степен, че малко по малко да забравим и да не избухва повече по този начин, а последователно да се трансформира във вирус, с който в действителност можем да живеем, а не да се затваряме на всеки два-три месеца!
При всичко това едно е несъмнено – че при такова развиване на нещата, при което залагаме единствено на всеобщо имунизиране, бъдещето наподобява много нестабилно и подвластно на фактори, които никой не знае какво тъкмо въздействие ще окажат и накъде ще тласнат обстановката. Какво да вършим тогава – е, това оставям за идващия материал. Той ще пристигна скоро. Защото другояче ще стане прекомерно дълго - а колкото и да е значима и/или забавна дадена тематика, четенето (с разбиране) от дълго време не е приоритет за човечеството - другояче нямаше да стигне дотук...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР