Своите 1220 първокурсници посрещна тържествено най-старото медицинско училище в страната

...
Своите 1220 първокурсници посрещна тържествено най-старото медицинско училище в страната
Коментари Харесай

МУ-София откри учебната година с 1220 първокурсници, 420 са от чужбина |

Своите 1220 първокурсници посрещна тържествено най-старото здравно учебно заведение в страната – Медицински университет- София с публично събитие навън.

На церемонията, открита от ръководителя на Общото заседание акад. Ваньо Митев, участваха министърът на образованието проф. Николай Денков, министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, зам.-кметът на Столична община по „ Финанси и опазване на здравето “ господин Дончо Барбалов. В редиците на гостите бяха и ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, на БФС - проф. Асена Сербезова, госпожа Милка Василева, ръководител на БАПЗГ, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, зам.-ректорите на МУ-София, деканите на обособените факултети, шефовете на звена, доста родители.

Ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков поздрави първокурсниците: „ Истинска чест и наслаждение за мен е да Ви поздравявам по случай началото на образователната година в най-старото и уважавано висше здравно учебно заведение в България, което за следващ път отваря вратите си гостоприемно за най-заслужилите, най-трудолюбивите и най-отдадените на концепцията за здравната и здравна грижа. “

В словото си той благодари на всички сътрудници за забележителния принос в създаването на процедурите за използване на новия модел на образование и преподаване, за реализиране на концепцията за съвременен „ виртуален университет “.

В приветственото си слово министърът на образованието проф. Денков се обърна към новите студенти с думите:

„ Като бъдещи медици вие ще задавате и задавате стандартите по тази причина по какъв начин България ще се оправи с провокациите и какво ще бъде нейното бъдеще. Затова моят апел към вас е: учете се от учителите си, които ще срещнете тук, тъй като това е най-хубавото, което може да получите в България. Използвайте това време да изградите контактите, които в бъдеще ще ви разрешат да информирате българското общество какво е потребно за него и по какъв начин да се развива. Най-доброто място е тук. “



Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров насочи посланията си към новостите в науката.

„ Бъдещето на новите технологии е в медицината. Така че, вие, уважаеми студенти, сте на вярното място. Използвайте времето си на образование и инвестирайте в себе си и в знанието. Това е най-хубавата инвестиция, която ще извършите в живота си. “

Приветствие от името на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова сервира заместникът й господин Дончо Барбалов. Поздрав към студентите насочиха още ректорът на УНСС проф. Д. Димитров и ръководителят на Студентски съвет към МУ-София Людмила Борисова. Приветствие от министър-председателя господин Стефан Янев прочете акад. Трайков като в допълнение благодари на всички институции, изпратили приветствени адреси.

От името на всички първокурсници привет насочи Десислава Крънчева, първа по триумф измежду дамите, признати тази година в МУ-София. Със стетоскоп и уред за кръвно налягане бе награден цялостният първенец в тазгодишната кандидатстудентска акция Николай Симеонов.



180 са новите студенти в Медицински факултет, 120 ще учат фармация, а 91 - дентална медицина. Във Факултета по публично здраве са признати 420 студенти първи курс. Във филиала на университета във Враца новоприетите студенти са 110, а в Медицински лицей „ Йорданка Филаретова “ първокурсниците са 299.

Чуждестранните студенти от Европейски Съюз в I- първи курс тази година са 420, като приемът за тези от трети страни продължава до 9 октомври 2021.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР